Hoppa till innehållet

Annons

Affärsänglar skapar investeringsboom i techbranschen

De unga svenska techbolagen är på väg mot ett rekordår. Aldrig tidigare har sektorn lockat till sig så mycket kapital. En viktig pådrivare är en explosion av privatinvesterare som nu fattat tycke för sektorn.

Sveriges mäktigaste techinvesterare, nu som kortlek.
Sveriges mäktigaste techinvesterare, nu som kortlek.

Hittills i år har det investerats uppemot 13 miljarder kronor i nystartade svenska techbolag. Det är siffror som till och med får IT-yrans glada dagar att blekna. Samtidigt hävdar investerarna, som många var med för 15 år sedan, att det är annorlunda den här gången. Det märks inte minst bland privatinvesterarna som nu över pengar över den snabbväxande sektorn.

Hela listan: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare

Affärsängeln Jane Walerud (NTL), spader ess på Di Digitals lista, är en av de som var med under it-boomen. 1998 lämnade hon Ericsson för att starta Bluetail, som byggde säker drift för e-post och andra webbfunktioner. När bolaget såldes 18 månader senare blev det startskottet för hennes investerarkarriär. Hon har bland annat varit tidig investerare i Lensway (NTL) och Klarna (NTL).

”Det är väldigt många fler affärsänglar. Men det är också väldigt många fler bolag”, säger Jane Walerud om nuvarande klimatet.

”I början jobbade affärsänglar ensamma. Sedan har nätverk med affärsänglar blivit allt vanligare. Nu tycker jag att en del affärsänglar blivit så stora att man går tillbaka mer mot att köra ensam igen”, fortsätter hon.

Foto:

Karl Malmström (NTL), vd för region väst på Connect, en ideell organisation som matchar entreprenörer med kompetens och kapital från näringslivet, pekar ut forna entreprenörer, som drivit bolag men sålt sin andel och tjänat mycket pengar, som en vanlig typ av affärsängel.

”De gillar att vara med i spännande företag som det händer saker i”, säger han.

En person som passar in på den beskrivningen är Jonas Nordlander (NTL), hjärter ess på listan, som tillsammans med Filip Engelbert grundade ryska Blocket-kopian Avito (NTL). När Kinnevik förra hösten sålde sin andel i bolaget till Sydafrikanska Naspers passade också grundarna på att sälja en del av sitt innehav. Totalt fick duon då loss 1,4 miljarder kronor. Trots att de fortfarande arbetar med Avito är de redan aktiva investerare i nya bolag. De har till exempel investerat i casinosajten Leo Vegas och låneplattformen Lendify.

”Det är jättekul och väldigt inspirerande att träffa människor som oftast är lite yngre och har smarta grejer på gång”, säger Jonas Nordlander.

Kommentar: ”Affärsänglarna får bolag att flyga”

Alla investeringar har dock inte varit lyckosamma för duon. I februari i fjol gick de in med 6 Mkr i bitcoin-bolaget KNC Miner som bara ett halvår senare gick i konkurs.

”Vi blev inte ledsna över det, det är sådant som händer. Jag tror inte man ska göra sådana investeringar om man inte har råd att förlora pengarna”, säger Jonas Nordlander.

Men det är inte bara framgångsrika entreprenörer som tar klivet och blir affärsänglar. Det traditionella näringslivet har också börjat fatta tycke för techbranschen. H&M-vd:n Karl-Johan Persson (NTL) har gjort investeringar i exempelvis e-handelsplattformen Fyndiq (NTL) och matkassebolaget Mathem (NTL). Hans portfölj av teknikbolag närmar sig ett värde på en miljard kronor. Collectors ordförande Lena Apler (NTL) har också seglat upp som aktiv privatinvesterare med investeringar i bland annat fintech-bolagen Sigmastocks (NTL) och Dreams (NTL).

Men även om pengar är viktiga för de unga bolagen i techsektorn är det kanske inte det allra viktigaste.

”Det viktigaste jag bidrar med är operativt arbete. Jag är mycket mer aktiv än en vanlig styrelseledamot”, säger Jane Walerud.

Det är något som kan krävas när bolaget befinner sig i en tidig fas, enligt henne.

”I en tidig startup kan allt ändras på en vecka.”

Investerarveteranen Lars Lindgren (NTL) började som affärsängel under 1980-talet, långt innan begreppet fanns, och håller med.

”Entreprenörer köper kompetensen och engagemanget från affärsänglarna och betalar med aktier, sedan får de pengar från affärsänglarna på köpet.”

”Vi affärsänglar är några konstiga typer som betalar för att jobba gratis med andras problem. Men jag skulle inte vilja ha det på något annat vis”, tillägger han.

Foto:

Även om Sverige tillhör de bästa i världen på att ta hand om unga startups, finns det fortfarande utrymme för förbättring. Annette Nordvall (NTL), partner i affärsängelnätverket STOAF (Stockholms affärsänglar), har under året bott i Silicon Valley. Ett av syftena var att lära sig vad affärsänglar kan göra bättre och hjälpa entreprenörer.

”Vi kan i Sverige vara dåliga på att ställa frågor som gör att vi inte får någon hjälp.”

”Jag tycker att man kan vara mer generös med att dela med sig av sina kontakter och sitt nätverk, utan att förvänta sig särskilt mycket tillbaka. Det är man mycket bättre på i Silicon Valley”, säger hon.

Foto:

Kommentar: ”Affärsänglarna får bolag att flyga”

Foto:

Fakta: Så har vi gjort urvalet 

I listan ingår personer som i första hand investerar eget kapital, inte sällan görs dock investeringar tillsammans med andra i olika typer av investerarnätverk. Personerna på listan har viktats efter fem kriterier: Framgång som investerare, branschrenommé, tillgängligt kapital, tidsinvestering och investeringsaktivitet. Vilken kortfärg en investerare fått, har ingen betydelse listan följer endast kortens valör.

Fakta: Nordic Tech List

All fakta över investeringar som personerna på listan gör finns samlad på nordictechlist.com – Di Digitals databas över investeringar i snabbväxande onoterade bolag i Norden. Databasen är gratis och öppen för alla att ta del av.  

Innehåll från WintAnnons

4 saker att göra i sommar för att kickstarta ditt företagande till hösten

Kanske är det vårljuset eller försommarvärmen som gör att idéerna sprudlar just nu och att många vågar drömma om en ny vardag – en nystart med ett eget företag att jobba i efter semestern? För visst är sommaren en bra tid att sätta planerna i verket om du planerar att öppna egen låda.

I den här artikeln delar den automatiserade bokföringstjänsten Wint med sig av sina fyra bästa tips på saker du kan göra redan nu för att vara redo att maxa ditt företagande till hösten – vare sig du startar ditt första bolag eller planerar att utöka verksamheten med ett holdingbolag eller ytterligare en business. 

1. Har du rätt timpris?

En av de viktigaste delarna i ditt företagande, vare sig du redan driver ditt bolag eller planerar att starta, är att säkerställa att du har rätt prissättning i förhållande till bolagets utgifter samt den lön du vill plocka ut. Hur mycket behöver du fakturera för att gå plus och för att drömmen om eget företag ska kännas lönsam och rimlig?

Svaret hittar du ofta genom att räkna baklänges. Börja med att bestämma vilken lön du vill ha och försök räkna på vilka bolagets fasta utgifter kommer att vara. På så sätt vet du hur mycket du behöver för att täcka bolagets kostnader. Därefter kan du även fundera kring andra parametrar, som hur mycket du vill jobba varje månad, för att komma fram till vilket timpris du behöver ha för att allt ska gå runt. 

I Wints kunskapsbank Wint Academy kan du läsa mer om hur du som konsult kan räkna ut ditt timpris. 

2. Vänta inte – starta bolaget redan nu!

Vare sig det är ditt första, andra eller tredje bolag du ska starta – vänta inte till hösten med att starta upp det! Gör det redan nu, så att allting är klart när semestern är över. Du vill ju inte riskera att fastna i att ha ett nästan färdigregistrerat företag i september.

Wint har flera redan startklara aktiebolag på lager och kan hjälpa dig att komma igång med ditt företagande snabbt, enkelt och utan avgift. Blir du kund hos Wint bjuder de på alla registreringsavgifter och förser dig med ett färdigt AB, inklusive företagskonto hos SEB. Det enda du behöver är aktiekapitalet på 25 000 kr – pengar som du sedan har kvar i ditt bolag. Dessutom hjälper de till med registrering av F-skatt med mera.

3. Läs på om dina avdrag och förmåner

Att driva eget företag ger dig möjlighet att styra över din tid och sätta din egen lön, men det öppnar också för möjligheter att erbjuda dig själv fler eller bättre förmåner än vad du hade då du var anställd. En stor fördel med att driva aktiebolag är nämligen att du som ägare räknas som anställd i bolaget och har rätt att erbjuda dig själv anställningsförmåner – någonting som inte är möjligt om du skulle driva enskild firma.

Varför inte maxa ditt friskvårdsbidrag med 5 000 kr om året och toppa upp det med subventionerad massage i form av så kallad naturaförmån? Din hälsa är trots allt viktig för företagets framgång. Kom också ihåg att skriva över ditt mobilabonnemang på företaget. Om du har ett företagsabonnemang med fast kostnad får du nämligen använda telefonen även privat. Om företaget står för telefonabonnemanget har du rätt att dra av momsen för telefonkostnaden.

I Wint Academy kan du läsa mer om förmåner och avdrag för dig som företagare. 

4. Säkerställ god likviditet i bolaget – varje månad

Att ha koll på sin ekonomi är alltid viktigt. Och som företagare är det extra viktigt att ha kontroll över sina likvida medel, det vill säga de tillgångar företaget kan använda just nu, för att exempelvis betala lokalhyra, telefonräkningar, löner, osv. 

Om du redan driver, eller planerar att starta, en verksamhet där du tar betalt för din nedlagda tid är det lätt att hamna i perioder med oregelbundna intäkter, till exempel när du tar semester och därmed inte gör något jobb du kan fakturera för. I sådana lägen måste företaget ha en god likviditet, så att du kan fortsätta plocka ut din lön och betala dina fasta kostnader, utan att det svider allt för mycket i företagets kassa. 

Ett sätt att hålla koll på likviditeten är att göra en likviditetsbudget som du uppdaterar och underhåller regelbundet. En annan sak är att optimera dina ledtider vid fakturering. Måste du ha 30 dagars betalningsvillkor eller kan du förhandla med dina kunder om 15, eller kanske till och med 10, dagar? Ju kortare tid mellan skickad och betald faktura, desto kortare tid måste du ”ligga ute” med de pengar du redan arbetat in.

Wint har flera tips och artiklar om hur du kan säkerställa god likviditet i ditt bolag i Wint Academy. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera