Annons

Affärsänglar och startups får 150 miljoner i statligt riskkapital

Saminvest inleder ett nytt samarbete med inkubatorer och affärsänglar i Sverige. Det statliga riskkapitalbolaget öronmärker 150 miljoner kronor åt startupsektorn – med möjlighet att matcha utvalda affärsänglars enskilda investeringar.

Peder Hasslev, vd på statliga Saminvest.
Peder Hasslev, vd på statliga Saminvest.Foto:Karlberg Media.

Det statliga riskkapitalbolaget Saminvest viger uppemot 150 miljoner kronor för investeringar i svenska startups tillsammans med affärsänglar, kan Di Digital berätta.

Pengarna ska i första hand gå till att etablera affärsängelfonder tillsammans med tre inkubatorer i Sverige, från norr till söder. Det handlar om Sting i Stockholm, Minc i Malmö och Arctic Business Incubator i Skellefteå, Luleå och Piteå. 

Fonderna ska som brukligt investera i startupbolag som är kopplade till inkubatorerna och deras program. Saminvest kommer sedan att matcha summan av det privata kapitalet i fonden.

”I Sverige är den här modellen den första i sitt slag. Det finns dock framgångsrika exempel i utlandet, till exempel i Storbritannien och i Finland, där man aktivt stimulerar affärsänglar på ett liknande sätt”, säger Peder Hasslev, vd på Saminvest, till Di Digital.

Läs mer: 13 startupbolag i Stings nya startfält 

Inkubatorfonder är i regel relativt små i storlek och syftar till att ge startupbolagen en inledande finansiering.

”Det här är mindre fonder, men pengarna gör verkligen skillnad för bolagen. Det är inte minst ett sätt för änglarna att nära bekanta sig med en bred grupp av bolag, som redan har kvalitetssäkrats av inkubatorerna. Sedan kan änglarna bestämma sig för om de vill göra följdinvesteringar i något av företagen”, säger Peder Hasslev, vd.

En förlängning av Saminvests nya giv är att medfinansiera utvalda affärsänglars följdinvesteringar i startupbolagen. Det statliga investmentbolaget kommer kort och gott att matcha det privata kapitalet genom att sluta ett enskilt avtal med affärsängeln i fråga.

”Det är affärsängeln som fattar investeringsbeslutet. Med matchningen förstärks affärsängeln som ägare. En större plånbok innebär att änglarna kan diversifiera sina portföljer ytterligare, vilket kan leda till att de tar högre risker. Förhoppningsvis behöver affärsängeln heller inte släppa bolaget helt eller bli utspädd i ett tidigt skede”, säger Peder Hasslev, och fortsätter:

”Vi är ute efter att få en hävstångseffekt på affärsänglarna och deras erfarenhet. Både vi och startupbolagen värderar deras ägarkompetens högt.”

Medfinansieringen av affärsänglarnas följdinvesteringar ska också hjälpa till att säkra avkastningen på Saminvests 150 miljoner kronor, enligt vd:n. 

”Mindre fonder har det ofta tuffare avkastningsmässigt, på grund av kostnader och låga avgiftsintäkter. Normalt sett uppstår avkastningen i ett bolag först efter den inledande fasen. Nu kan vi vara med längre på resan. Då ökar chanserna markant att vi får en bra avkastning på kapitalet”, säger Peder Hasslev.

Samarbetena med Sting, Minc och Actic Business Incubator sjösätts inom kort, enligt Peder Hasslev. Ambitionen är sedan att få till liknande upplägg med fler inkubatorer runt om i landet.

”Vår förhoppning är att fler inkubatorer nu ska höra av sig så att vi kan rulla ut det i ännu större skala”, säger han.

Läs mer: Luminar Ventures ska lägga en halv miljard på svenska startups 

Innehåll från WintAnnons

Egen konsultfirma – hur mycket måste du ta betalt?

Många som driver tjänste- och konsultbolag vet inte ifall deras timpriser kan täcka bolagets löpande utgifter, vilket kan få förödande konsekvenser för deras ekonomi. Anders Nilsson från den automatiserade bokföringstjänsten Wint berättar hur du kan försäkra dig om att du tar rätt timpris för dina tjänster.

Det är vanligare än man kan tro att den som startar upp ett tjänsteföretag väljer att erbjuda ett timpris helt baserat på magkänsla – eller genom att lägga sig på samma nivå som sina konkurrenter. 

– Det man då glömmer bort är att timpriset inte bara är en siffra i en offert, utan någonting som ska se till att du har råd att betala ut din lön och täcka bolagets kostnader varje månad, säger Anders Nilsson, skatte- och redovisningsexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. 

Hur mycket behöver du fakturera varje månad?

Det bästa sättet för att bestämma ditt timpris är enligt Anders att börja bakifrån och ställa dig följande frågor:

1. Hur hög lön vill jag och mina eventuella kollegor kunna ta ut varje månad, före skatt?

2. Vilka fasta kostnader, utöver lönekostnader och arbetsgivaravgifter, har jag i firman? (hyra av kontor, telefonräkning, bokföringskostnader, programvaror, etc.)

– När du har dessa summor klara för dig finns flera kalkylverktyg på nätet som du kan använda för att räkna ut hur mycket du behöver fakturera varje månad för att täcka såväl de fasta kostnaderna som din lön och arbetsgivaravgifterna, säger han.

– Ponera att du är ensam i bolaget och vill plocka ut en lön på 40 000 kr före skatt. Dessutom har du fasta kostnader på 15 000 kr i månaden. Då skulle du behöva fakturera för ungefär 76 100 kr/månad för att gå plus minus noll. Men helst vill du såklart gå ytterligare lite plus varje månad för att få ett bra resultat och möjlighet till en utdelning i slutet av året, så vi höjer den siffran till minst 80 000 kr.

Läs också: Företagare – så bör du tänka kring din lön 2023 

Vad blir ditt timpris?

Nu när du vet detta blir nästa steg att avgöra hur många timmar i månaden du kommer kunna ta betalt för. En genomsnittlig arbetsmånad består av 167 timmar, varav ganska många kommer behöva vara odebiterade, då du arbetar med administration, försäljning, reser, går på kundmöten eller på annat sätt lägger ner tid som du inte kan ta betalt för. 

När du räknar ut ditt timpris måste du med andra ord ta höjd för vilken debiteringsgrad du kommer kunna upprätthålla. 

– Man skulle kunna hävda att en sjuttioprocentig debiteringsgrad är ett riktmärke att sträva mot. Det skulle i så fall innebära att du ska försöka ta betalt för ca 117 av dina 167 timmar varje månad, vilket ger dig ett lägsta timpris på ca 685 kr/h (80 000 / 117 ≈ 683,8). För att klara break-even varje månad alltså, påpekar Anders.

Tänk på marginalerna

Nu när du vet allt detta kan du börja kolla vad du har för marginaler att höja ditt timpris ytterligare. 685 kr/h är ditt minimum, men du vill ju kunna gå plus när du har en bra månad så att du har en extra buffert att spela på ifall någon månad skulle gå sämre. Helst vill du alltså höja priset lite till. 

– Det är nu du kan börja snegla på konkurrenterna. Tar de 800, 900 eller till och med 1100 kr/h? Då finns såklart utrymme för dig att höja ditt pris också. Ju högre du har utrymme att gå, desto bättre för dina marginaler, säger Anders. 

Han påpekar också att det finns fler parametrar att ta hänsyn till när det gäller just marginalerna, till exempel att försöka öka debiteringsgraden. Eftersom tid bokstavligt talat är pengar för den som säljer tjänster finns mycket att vinna på att minimera den arbetstid som du inte kan ta betalt för. 

– Ju fler administrationstimmar du kan kapa bort, desto mer tid kan du lägga på att hjälpa dina kunder – vilket innebär extra klirr i kassan för dig. Genom att automatisera din bokföring och ekonomihantering slipper du mycket pappersarbete som du istället kan lägga på det du gör bäst.

Läs mer: så automatiserar Wint din bokföring 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera