1515

Affärsänglar livsviktiga för Malmös startupscen

De stora riskkapitaljättarnas frånvaro gör att Malmös startupbolag får sätta hoppet till privata finansiärer. Men det är tunt på kapital när bolagen har behov av större investeringar.

Jeanette Andersson är affärsängel och rådgivare på inkubatorn Minc i Malmö.
Jeanette Andersson är affärsängel och rådgivare på inkubatorn Minc i Malmö.

Privata investerare, såkallade affärsänglar, spelar en viktig roll på Malmös växande internet- och startupscen. Det säger Jeanette Andersson, affärsängel och rådgivare på inkubatorn Minc i staden.

”Vi är extremt mycket mindre än Stockholm och vi har färre antal entreprenörer som har gjort stora exits så vi har inte den kritiska massan här nere”, säger hon.

Även om det finns undantag, exempelvis Creandums investering i Neo Technology och Industrifondens investeringar i Inriver och Trialbee under fjolåret, är de stora investeringsrundorna få i jämförelse med Stockholm.

Istället faller det på nätverk av privata investerare, både officiella och inofficiella, att hjälpa Malmöbolagen att växa. Enligt Jeanette Andersson finns det gott om möjligheter för entprenreörer att hitta finansiering i storleksordningen 1 miljon kronor, men inte med större summor.

”Det finns ett antal intressanta bolag i olika skeden, men de har en utmaning när det gäller finansiering. Det finns väldigt få aktörer i Malmö som kan gå in med 4-5 Mkr och som därefter kan följa med bolaget i större investeringsrundor.”

Att bolagen tvingas förlita sig på privata investerare snarare än “anonyma” riskkapital har även vissa fördelar. Det säger entreprenören och affärsängeln Hampus Jakobsson, grundare av TAT som såldes till Blackberry för 800 Mkr år 2010.

”De flesta riskkapitalbolagen är ganska hands-off i tidiga faser. Fördelen med änglar, om man har tur, är att de kan vara väldigt aktiva och hjälpa en med mycket, vilket investerare i riskkapital sällan gör innan bolaget har växt till sig”, säger Hampus Jakobsson.

Han delar upp investerare i tre olika fack: Aktiva med bra råd, aktiva med dåliga råd och passiva investerare.

”I vissa bolag är den andra kategorin av änglar det största problemet för hela bolaget. Änglarna kan vara jättekunniga personer men ger bolaget fel råd beroende på sina egna erfarenheter. Riskkapitalbolag har sällan investerare med dåliga åsikter men däremot är de oftare passiva.”

Läs även: Stockholm slukar techinvesteringarna

Läs även: Kommentar: Politikerna missar en guldchans


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?