1515

Affärsängeln: Svenska riskkapitalister är fega

Affärsängeln Anette Nordvall tycker att investerare borde våga hålla sig borta från lyxiga preferensaktier. När Di Digital möter henne i Silicon Valley uppmanar hon också svenska entreprenörer att sluta vara fega.

Anette Nordvall utanför Nordic Innovation House i Palo Alto, där hon håller till när hon inte är ute på möten och konferenser.
Anette Nordvall utanför Nordic Innovation House i Palo Alto, där hon håller till när hon inte är ute på möten och konferenser.Foto:Miriam Olsson Jeffery

(Di Digital/Silicon Valley) Anette Nordvalls stämma hörs från övervåningen på Nordic Innovation House i Palo Alto. Hon deltar i en frukost med rymdbolaget Swedish Space Corporation, som är på besök.

Själv är hon i mitten av sitt tio månader långa Silicon Valley-äventyr. De dagar hon inte är iväg på möten och konferenser håller hon till i huset – en mötesplats för nordiska bolag i dalen. Till vardags bor Anette Nordvall i Stockholm och är partner i syndikatet Stockholms Affärsänglar och rådgivare för riskkapitalbolaget Capital A Partner.

”Vi måste få fler att bli intresserade av rymden. Låt till exempel barnen börja lära sig programmera i lågstadiet och kör hackveckor om rymden”, säger Anette Nordvall.

Vi måste öppna upp våra hjärnor, tycker hon. I USA är allt mer lekfullt, i Sverige blir vi lätt så pragmatiska.

Se ett äpple och ropa brevlåda!

”Öppna upp och tramsa till det. Titta på saker och associera till motsaten än vad vi har lärt oss. Se ett äpple och ropa brevlåda! Vi är så trimmade till att tänka olika saker, men vi behöver rannsaka oss själva lite”, säger Anette Nordvall.

Hon är i Silicon Valley på ett stipendium från Vinnova och Wallenbergstiftelsen och var först tveksam till att söka. Hennes starka sida är inte att passa in i en viss form, tycker hon. 

”Men sedan tänkte jag att tja, varför inte. Jag pratar hela tiden om den här bron och att vi måste bygga bolag för att skala”, säger Anette Nordvall.

Den fiktiva bron hon refererar till går mellan Sverige och USA, och det här är inte första gången Anette Nordvall bor i staterna. I 17 år var hennes hem i North Carolina, och hon tycker att hon vet hur saker och ting funkar här. 

”Vi har en så liten marknad i Norden. Är dina kunder i USA och du inte sitter i ‘the valley’ så får du inga valley-pengar”, säger hon.

Hon vill lära svenska affärsänglar och startups hur de kan sätta upp bolag här. För att göra det kartlägger hon till exempel ängelnätverk på plats och tittar på hur man lägger upp investeringar.

Vi borde hålla oss till stamaktier i startfasen.

”Här jobbar man med andra typer av investeringssätt, konvertibler eller preferenser. Konvertibler är en grej, men nu sitter vi i Sverige och gör preferenser i startups. Vi borde hålla oss till stamaktier i startfasen och jag tycker att vi ska fortsätta prata om bolagsvärderingar”, säger Anette Nordvall.

Något förenklat handlar preferensaktier inom techvärlden om speciella lågriskaktier som ofta ger investerare förtur till att få tillbaka sina pengar vid en upplösning eller en försäljning av bolaget, så kallad likvidationspreferens. I vissa fall även med ränta.

Resultatet av det blir att startupbolag i många fall värderas markant högre än de gjort om handeln i dem skett med vanliga aktier, eller på den öppna marknaden.

Läs mer: Superaktier blåser upp techbolagens värderingar

“När vi även börjar prata om preferensaktier för tidiga investeringar tycker jag att vi är fega”, säger Anette Nordvall.

Hon tycker det är oschysst att inte ta samma risk som de som har lagt in pengar i initialskedet, vilket ofta är familj och vänner. 

“Vi på Stockholms affärsänglar och många andra lägger mycket tid på att kompetenshöja bolagen vi investerar i och det gäller att inte komplicera saker i förtid. Tids nog finns det plats för konvertibler och preferensaktier, men då pratar vi helt andra omsättningar och ofta kraftiga expansionsfaser för bolagen”, säger hon.

Anette Nordvall

Förutom att kartlägga investeringsprocesser i Silicon Valley tittar Anette Nordvall också på hur inkubatorerna och acceleratorerna jobbar här. Hon menar att affärsänglar sällan blir inbjudna att saminvestera med dem, både här i USA och Sverige, trots att båda parter går in i bolags tidiga faser.

Efter de tio månaderna i Silicon Valley är tanken att Anette Nordvall ska vända hem till Sverige igen och använda sig av det hon har lärt sig och kontakterna hon har fått i dalen.

”Jag gör det här främst för Sverige och hoppas kunna förändra attityder och tankesätt. Det är inte svårt att starta bolag i Sverige, men det kluriga ligger i att driva dem med höga ambitioner mot höga målbilder. Att våga drömma högt och stort”, säger Anette Nordvall.

Hennes hjärtefråga är att vi måste tömma människorna som kommer till vårt land på information, oavsett om det är invandrare, flykting eller hemvändare. Vi ska börja samla på personer som kan fylla alla rollerna för att driva fram ny innovation, tycker hon.

”Sverige är ett fantastiskt land. Det enda landet där du kan förlora allting och ändå bli omhändertagen”, säger hon.

Ändå är vi så rädda för att misslyckas i Sverige.

”Vi har entreprenörsanda i Sverige, men vi är fega och fogar oss gärna i ledet och tar ett jobb. Vi har en nybyggartradition, men förverkligar ofta den i ett annat land”, säger Anette Nordvall.

Hon kallar Sverige diktaturdemokratiskt och säger att entreprenörsanda är inget du lär dig.

”Våra svenska och nordiska bolag gör heller inga marknadsundersökningar. Vi tänker att vi är unika och fantastiska, och har hållit på att utveckla en produkt i flera år. Men har du suttit på din kammare och utvecklat något under flera år, utan en enda betalande kund, har du säkerligen gjort rätt mycket jobb i onödan”, tycker Anette Nordvall.

Svenska entreprenörer bör istället titta på hur samhället kommer att se ut 5–7 år framåt och vad som händer då. Äger vi våra bilar, våra kläder och våra kök, eller är det enklare att bara hyra en garderob och bo runt i olika Airbnb-lägenheter?

”Om vi inte äger våra bilar så ser alla bilar likadana ut och kör i organiserade pendlingsfiler. Då blir det ingen trafikstockning, för folk sitter inte och dricker och twittrar i bilarna som här i Silicon Valley”, säger Anette Nordvall och himlar med ögonen.

Själv äger hon ingen bil längre, varken i Silicon Valley eller i Stockholm. Hon betalar tillbaka bilskulden som hon redan har, menar Anette Nordvall.

Men flyger gör hon ändå och har åkt hem till Sverige en gång i månaden för att bland annat träffa portföljbolag, investerare och entreprenörer på startuphubbarna Epicenter och SUP46 i Stockholm.

Kalla möten är informationstapp.

”Svenska entreprenörer måste göra bättre produkter, marknadsundersökningar och sina hemläxor när det gäller att inte ta alla möten när de kommer hit till Silicon Valley”, säger Anette Nordvall.

Det de inte förstår, menar hon, är att det är kalla möten som riskkapitalisterna använder för att kartlägga teknikutveckling och verifiera andra investeringar.

”Tro inte att du är under ett sekretessavtal. Därför ska du egentligen inte ta möten som inte är ljumna eller varma, eller från varma introduktioner. Annars är det informationstapp”, säger Anette Nordvall.


Anette Nordvalls tips för att komma igång med en marknadsundersökning:

Gå in på acceleratorerna Y Combinators, 500 Startups och Alchemists webbsidor och titta på vilka bolag som har varit med i programmen. Titta också på portföljerna hos olika riskkapitalbolag och bolags riskkapitalenheter, som hos Intel eller Google.


Fakta Anette Nordvall

  • Är: ängelinvesterare och partner i STOAF - Stockholms Affärsänglar, Venture advisor för Capital A Partners.
  • Just nu: i Silicon Valley i tio månader som Senior Wallenberg/ Vinnova Fellow, med bas på Nordic Innovation House i Palo Alto, Kalifornien. Jobbar aktivt med flera portföljbolag.
  • Har själv investerat i: bland andra Fundedbyme, WTS, Eggs Inc, AQUIS hair Nordics och Covr.

Fakta Vinnovas och Wallenberg-stiftelsens stipendium

  • Stipendiet är till för att skapa djupare länkar mellan Sverige och Silicon Valley och innebär ett så kallat Fellowship-program under tio månader i Silicon Valley. Det finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och utlyses årligen i fyra år. Under det första året är det Donnie SC Lygonis från KTH Innovation och affärsängeln Anette Nordvall som deltar i programmet. 

Läs också: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?