1515
Annons

Affärsängel i Malmö bygger nätverk för kvinnliga investerare

Kvinnliga grundare och investerare lyser med sin frånvaro på startupscenen. Nu startas ett kvinnligt investeringsbolag i Malmö för att engagera affärskvinnor att bli änglar.

Jeanette Andersson startar ett investeringsbolag för kvinnliga affärsänglar.
Jeanette Andersson startar ett investeringsbolag för kvinnliga affärsänglar.

Över 90 procent av svenska riskkapitalbolags techinvesteringar görs i bolag med manliga grundare, visade en granskning som Di Digital genomförde i höstas. Och männen dominerar inte bara som entreprenörer utan även i investerarledet.

”Vi har tämligen få kvinnliga entreprenörer inom tech som även har gjort exit och som då har haft den naturliga vägen att bli affärsänglar”, säger investeraren Jeanette Andersson.

Genom att starta ett regionalt investeringsbolag med andra affärskvinnor vill Jeanette Andersson öka antalet investeringar gjorda av kvinnor. Hittills är de sju investerare som gått samman men tanken är att bli tio personer i bolaget.

”Vi är en ganska blandad skara med olika ekonomiska förutsättningar, men genom att samla ihop kapitalet kan man trots det komma upp i en rimlig investeringsnivå. Det här är ett litet projekt men det handlar om att engagera fler kvinnor att bli ängelinvesterare”.

Jeanette Andersson har erfarenhet både som privatinvesterare men har även ansvarat för ängelnätverket på Connect Skåne. Nu har hon en roll som rådgivare på startupacceleratorn Minc i Malmö.

 

Det handlar om att engagera fler kvinnor att bli ängelinvesterare

 

Investeringsbolaget är precis i uppstartsfasen och till en början går affärsänglarna in med ett par hundra tusen vardera. Det finns däremot en möjlighet att skala upp fonden vid ett senare tillfälle.

Att starta ett gemensamt investeringbolag har inte bara att göra med att engagera affärskvinnor att investera, utan även om att sprida risken.

”Det finns många affärsänglar som egentligen sitter på för få innehav. Har du två till fyra bolag så är risken rätt stor att inget av dem lyckas. Samtidigt som man vill sprida risken vill affärsänglar gärna vara aktiva i bolagen och då begränsas man i hur många bolag man kan gå in i” säger hon och fortsätter:

”Jag skulle gärna vilja ha ett system då man i vissa fall är aktiv och i andra fall tar rygg på någon annan. Ett sätt att göra det är att man investerar tillsammans.”

Läs även: Stockholm slukar techinvesteringarna


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?