1515
Annons

Affärsängel i Malmö bygger nätverk för kvinnliga investerare

Kvinnliga grundare och investerare lyser med sin frånvaro på startupscenen. Nu startas ett kvinnligt investeringsbolag i Malmö för att engagera affärskvinnor att bli änglar.

Jeanette Andersson startar ett investeringsbolag för kvinnliga affärsänglar.
Jeanette Andersson startar ett investeringsbolag för kvinnliga affärsänglar.

Över 90 procent av svenska riskkapitalbolags techinvesteringar görs i bolag med manliga grundare, visade en granskning som Di Digital genomförde i höstas. Och männen dominerar inte bara som entreprenörer utan även i investerarledet.

”Vi har tämligen få kvinnliga entreprenörer inom tech som även har gjort exit och som då har haft den naturliga vägen att bli affärsänglar”, säger investeraren Jeanette Andersson.

Genom att starta ett regionalt investeringsbolag med andra affärskvinnor vill Jeanette Andersson öka antalet investeringar gjorda av kvinnor. Hittills är de sju investerare som gått samman men tanken är att bli tio personer i bolaget.

”Vi är en ganska blandad skara med olika ekonomiska förutsättningar, men genom att samla ihop kapitalet kan man trots det komma upp i en rimlig investeringsnivå. Det här är ett litet projekt men det handlar om att engagera fler kvinnor att bli ängelinvesterare”.

Jeanette Andersson har erfarenhet både som privatinvesterare men har även ansvarat för ängelnätverket på Connect Skåne. Nu har hon en roll som rådgivare på startupacceleratorn Minc i Malmö.

 

Det handlar om att engagera fler kvinnor att bli ängelinvesterare

 

Investeringsbolaget är precis i uppstartsfasen och till en början går affärsänglarna in med ett par hundra tusen vardera. Det finns däremot en möjlighet att skala upp fonden vid ett senare tillfälle.

Att starta ett gemensamt investeringbolag har inte bara att göra med att engagera affärskvinnor att investera, utan även om att sprida risken.

”Det finns många affärsänglar som egentligen sitter på för få innehav. Har du två till fyra bolag så är risken rätt stor att inget av dem lyckas. Samtidigt som man vill sprida risken vill affärsänglar gärna vara aktiva i bolagen och då begränsas man i hur många bolag man kan gå in i” säger hon och fortsätter:

”Jag skulle gärna vilja ha ett system då man i vissa fall är aktiv och i andra fall tar rygg på någon annan. Ett sätt att göra det är att man investerar tillsammans.”

Läs även: Stockholm slukar techinvesteringarna


Innehåll från ZimplerAnnons

Fintechföretaget Zimpler expanderar globalt: ”Nya spelregler”

Mer medvetna slutkunder ställer nya krav på företag och deras betalaktörer. Johan Strand, CEO på fintechföretaget Zimpler, menar att det i dag inte bara gäller att förstå kundens behov och utmaningar utan även hålla sig uppdaterad om vad som driver slutkunden i sin betalning.

– Den nya, medvetna konsumenten gör att scaleupbolag måste ta hänsyn till en annan typ av spelregler. För att komma närmare våra kunder och vara den inlyssnande partnern som behövs för att kunna expandera vidare gör vi en omarbetning av Zimplers varumärkesplattform.

Det är enklare än någonsin att göra smidiga digitala köp och både tjänster och varor är bara ett par knapptryck bort. Därför använder många företag smidiga betaltjänster till sina kunder – men enligt Johan Strand, CEO på Zimpler, är det lätt att fastna i en lösning som fungerar i stunden, utan att tänka framåt.

– Kundernas behov och förväntningar förändras hela tiden – dagens konsument har en helt annan förståelse för, och kontroll över, produkterna samt en medvetenhet kring vad de kan kräva av en tjänst sett till exempelvis säkerhet, integritet, flexibilitet och inte minst värderingar. Företag måste vara transparenta och autentiska i sin kommunikation för att målgrupper i gamla och nya segment ska vilja stötta dem. Nyligen lanserade vi en ny varumärkesplattform som tydligare speglar vilka Zimpler är i dag och vad vi står för, något som vi hoppas och tror gör att våra kunder kommer att lära känna oss och våra värderingar ännu bättre.

Expanderar globalt

Zimpler är ett svenskt fintechbolag specialiserat på account-to-accountlösningar, A2A, vars främsta syfte är att göra betalningar enklare, snabbare och säkrare. Företaget har funnits sedan 2012 och 2020 adderades A2A- och open-bankbetalningar som gjorde att företaget kunde växa i rekordsnabb fart. Nu siktar Zimpler på en större global expansion och har under det senaste halvåret även infört B2B-betalningar samt utökat verksamheten till tio länder.

Hemligheten bakom den snabba expansionen menar Johan Strand är utvecklingsfokuset, partnerskapet med kunderna och förståelsen för slutkundens växande krav. Han berättar att teknik och utveckling går snabbare och snabbare och det är naivt att tro att en produkt som lanseras i dag är relevant om ett par år. 

Fokus på värde och nytta

– Produkten som vi erbjuder våra kunder kunde inte ens byggas rent tekniskt för fem år sedan. Fintechbolag måste vara innovativa och hålla sig i framkant. Jag ser att flera aktörer gräver ner sig så djupt i sin egen produkt och dess storhet att de många gånger missar kundens perspektiv och utmaningen de har som behöver lösas; det vill säga vilken nytta produkten gör för dem. Jag är helt övertygad om att man i allt högre grad behöver gå från att fokusera på feature till värde och nytta och att Zimplers förmåga att göra detta är en bakomliggande faktor till vår möjlighet att fortsätta vårt arbete och expansion, globalt såväl som på hemmaplan.

Läs mer här 

Mer från Zimpler

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zimpler och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?