Hoppa till innehållet

Annons

Adlibris-avhoppare bygger nytt miljardbolag

Från böcker till mediciner. För fyra år sedan startade ett gäng avhoppare från Adlibris nätapoteket Apotea.se. I fjol fördubblades omsättningen och i år kan miljardvallen spräckas.  

Apotea-gänget: Camilla Günesli (längst fram), Pia Stoltz, Fabian Fischer, Anders Cserkuti, Pär Svärdson och Sofia Modig.
Apotea-gänget: Camilla Günesli (längst fram), Pia Stoltz, Fabian Fischer, Anders Cserkuti, Pär Svärdson och Sofia Modig.Foto:Evelina Carborn

”Apotea hade en fantastisk tillväxt med fortsatt lönsamhet i fjol. I år talar mycket för att vi närmar oss en miljardomsättning”, säger Pär Svärdson, vd och medgrundare på Apotea.se och en rad andra nätbutiker.

Enligt preliminära siffror steg Apoteas omsättning med 110 procent till 585 Mkr under 2015. Vinsten var drygt 10 Mkr före skatt.

”Fördelen med Apotea är att vi har snabba leveranser och ett bredare sortiment än vanliga apotek. Vidare är priserna lägre, i snitt 30 procent lägre än andra apotek enligt en jämförelse från HUI”, säger Pär Svärdson.

Han var tidigare vd och medgrundare på nätbokhandeln Adlibris, som såldes till Bonnier en bit i taget mellan 2005 och 2011. När den sista delen hade lastats av lämnade Pär Svärdson och fem andra medarbetare nätbokhandeln för att starta något nytt.

Hur mycket kapital de fick med sig från Adlibris vill Svärdson inte säga.

”Men det var inte så mycket som man kan tro”, säger han.

Pengarna räckte i alla fall till att bilda ett gemensamt ägarbolag vid namn Laulima AB. (Ordet ”Laulima” betyder ungefär ”jobba tillsammans” på hawaiianska, enligt Svärdson.) Man tog sedan över nätapoteket Familjeapoteket, som ägdes av Sjätte AP-fonden. Bolaget stöptes om och lanserades 2012 som Apotea.se.

”Vi gick in med några miljoner kronor, men Apotea blev lönsamt redan under de första fyra månaderna. Konkurrensen har varit svag på nätet och vi har dubblat omsättningen varje år. Just nu får 10.000 nya kunder i veckan” säger Pär Svärdson, som gick från vd-rollen på Adlibris till att bli vd på Apotea.

De andra Adlibris-avhopparna bakom Laulima AB är Adlibris förre affärsutvecklingschef Fabian Fischer, förre it-chefen Anders Cserkuti, Pia Stoltz och Sofia Modig, som drev Adlibris marknadsavdelning, och förre ekonomichefen Camilla Günesli. Samtliga medarbetare har samma roller på Apotea.

Vid sidan av Apotea investerar Laulima AB i en rad andra verksamheter. Tre av dem är inom e-handeln.

”Vi är med och driver Babyland.se, Happyyachting.com, och ytterligare en nätbutik som vi inte gått ut med ännu”, säger Pär Svärdson.

Ägarbolaget Laulima AB äger idag 60 procent av Apotea. Sjätte AP-fonden äger cirka 22 procent och resten ägs av personalen. Hittills har man klarat sig utan att ta in pengar från riskkapitalsektorn.

Verksamheten är baserad i uppländska Morgongåva och under 2015 fördubblades personalstyrkan, från 70 till 140 anställda.

”Vi kommer att anställa ytterligare 20 personer under våren, varav minst 10 farmaceuter. Dessutom har vi tagit in 10 nyanlända som praktikanter”, säger Pär Svärdson.

Innehåll från DeelAnnons

Distansrevolutionen ställer nya krav på chefer

Det sker en distansrevolution inom arbetslivet. Den nya verkligheten är en utmaning för chefer och arbetsledare.

– Digitala verktyg och onboarding blir mycket viktigare, säger Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel.

Daniel Eisenberg är Nordenchef för Deel, ett bolag som underlättar att anställa globalt. Genom sitt arbetsliv har han blivit en expert på att jobba på distans, och nu jobbar han på ett företag som aktivt valt strategin att inte ha några fysiska kontor, något som rimmar väl med affärsidén. 

Daniel Eisenberg sitter själv i Nairobi, Kenya, dit han flyttat med familj och fru. 

Han leder team utspridda i Sverige, Danmark, England, Dubai, Italien och på flera andra platser runt om i världen. Distansarbete kan vara en del av kulturen. Så är det på Deel.

Ett team arbetade i Kapstaden för att komma bort från den nordiska vintern, utan att hamna i fel tidzon. 

– Jag önskar att jag haft den möjligheten när jag var ung. Det hade underlättat att kunna foga samman frihetsdrömmarna om resande med arbetslivet, säger Daniel Eisenberg. 

Flera undersökningar visar att chefer oroar sig för att distansarbete påverkar resultat negativt. Det är inget Daniel Eisenberg märkt av. 

– De anställda äger sin egen tid, det ger en känsla av ansvar. Jag upplever också att de blir mer effektiva, säger han. 

Ytterligare en aspekt som lyfts som problematisk med distansarbete är att arbetsplatskulturen blir lidande, vilket kan leda till att anställda känner mindre lojalitet mot företaget. 

– Det är klart det finns utmaningar med att bygga kultur när man inte gnuggar arm vid kaffemaskinen varje dag. Men det finns många digitala verktyg att jobba med, och om företaget inte lägger stora summor på kontor går det ju bra att lägga dem på resor så att anställda får träffas på regelbunden basis ändå, säger han och fortsätter: 

– Jag tror att kulturen framgent snarare kommer att vara att man delar ett specifikt arbetssätt än fikastunder. 

Deel erbjuder företag som samarbetar med dem kontorsplatser via WeWork, boende via Air-bnb, kontorsutrustning levererad var som helst i världen, diverse plugins på slack, och digitala verktyg som underlättar distansarbete. 

Daniel Eisenberg menar att en strukturerad onboarding där tydliga förväntningar och krav etableras är vitala för en fungerande remote first-policy. Eftersom det sociala inte sker spontant behöver företaget även hitta sätt att se till att kollegor möts utanför de digitala jobbavstämningarna. 

– Varannan vecka blir jag hopmatchad med en kollega jag inte känner på Slack. Det kan vara någon i Indien, Israel eller USA och så ses vi 15 minuter. Vi kanske inte blir bästisar, men jag får en överblick över hur de har det i dag, och hur deras vanligaste utmaningar ser ut. 

Daniel Eisenberg checkar in med anställda regelbundet, bara för att kolla läget, säga hej eller ge lite positiv feedback på något arbetsrelaterat. Han menar att det går att ha en empatisk ledarstil, även på distans. 

– I början när jag gjorde det märkte jag att många, särskilt de juniora, blev lite nervösa och frågande. Så jag är väldigt tydlig med att när jag ”poke:ar” dig så är det aldrig för att leverera dåliga nyheter, det är bara för att kolla hur du mår.  

 

Mer från Deel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera