När sociala medie-jätten Facebook bytte namn till Meta och berättade om sin satsning på metaversum blev begreppet känt för allt fler. Inom spelvärlden är det redan utbrett att vi umgås i virtuella världar med digitala kopior av oss själva genom så kallade avatarer. Där skapas nu även en marknad för hur vi klär och ändrar utseendet på avatarer och föremål som vapen i dataspel.
I går meddelade Nike att det köpt skobolaget RTFKT som har fokus på virtuella skor. I februari ska RTFKT ha sålt skor för 3,1 miljoner dollar, motsvarande 28,3 miljoner kronor, på sex minuter i ett samarbete med den 18-åriga konstnären Fewocious.
Lyxmärket Gucci har sedan tidigare samarbete med spelet Roblox där en virtuell väska kan kosta nära 40.000 kronor.
Läs mer: Nike satsar stenhårt på virtuella skor
De senaste veckorna har sportvarumärket Adidas lanserat flera projekt och samarbeten kopplat till metaversum. Genom att köpa tokens, att jämföra med digitala polletter, ges användare tillgång till exklusiva lanseringar genom ”Into the Metaverse”. Det handlar om både fysiska och virtuella kläder från Adidas. En pollett kostar 0,2 ether (kryptotillgången knuten till blockkedjan Ethereum), vilket motsvarar omkring 800 dollar eller drygt 7.000 kronor.
Adidas köpte nyligen en NFT, den blockkedje-baserade tekniken som möjliggör att digitala varor blir unika för köparen, i form av en ap-avatar från Bored Ape Yacht Club. Apan ska användas för att släppa exklusiva kollektioner i fysisk som digital form.
I veckan släpps de första kläderna som är en Adidas-overall prydd med blockkedje-kod, rapporterar The Verge.