1515

Adalberths och Stenbecks klimatbolag fyller kassan

Climateview har säkrat ytterligare nära tio miljoner i riskkapital från en ny grupp investerare, där bland andra affärsängeln Sophia Bendz och finansmannen Daniel Sachs stiftelse ingår.

Climatvies ena grundare Tomer Shalit, den nya delägaren Sophia Bendz och bolagets andre grundare Einar Bodström.
Climatvies ena grundare Tomer Shalit, den nya delägaren Sophia Bendz och bolagets andre grundare Einar Bodström.Foto:Press och Di.

I april i fjol kunde Di Digital avslöja att Sophie Stenbeck och Niklas Adalberth gjort sin första investering ihop. Via sina riskkapitalbolag Max Ventures och Norrsken VC investerade de i svenska Climateview, vars mjukvara hjälper bland annat kommuner och regeringar att planera och analysera sitt klimatarbete.

Då hade bolaget tagit in cirka 23 miljoner kronor i riskkapital för att finansiera en europeisk expansion.

Inför det här året har bolaget säkrat ytterligare cirka tio miljoner kronor i nytt kapital och utesluter inte att ännu mer behövs för att möta det snabbt ökande intresset för mjukvaran, uppger Einar Bodström, en av Climateviews grundare.

”Klimatomställningen händer nu. Städer och företag tar ledningen och vi förser städerna med ett analysverktyg som gör att de tar rätt investeringsbeslut”, säger Einar Bodström.

Det handlar till exempel om investeringar i bostäder, vägar, kollektivtrafik, avfallshantering och fjärrvärme.

Sedan sommaren har flera brittiska städer köpt in lösningen, bland andra Newcastle, Nottingham, Cambridge och London. Även flera städer i Tyskland och Schweiz har blivit kunder.

Medan pandemin skapat problem för många bolag har den ökade digitaliseringen snarast skyndat på affärerna för Climateview.

”När vi i januari i fjol började planera vår lansering till maj ville vi ha digitala event för att kunna nå en massa städer snabbare. Där har saker spelat oss i händerna och allt har gått mycket fortare, eftersom pandemin har sänkt de digitala trösklarna”, säger bolagets andra grundare Tomer Shalit.

Bolagets mjukvara innehåller olika verktyg för att hjälpa städerna att välja den bästa vägen i deras klimatarbete för att nå målen att bli fossilfria och klimatneutrala.

”Vi ska skifta hur vi transporterar oss, vad vi äter, hur vi bygger våra hus och så vidare. För varje skifte kan vi tala om vilka styrmedel och åtgärder som hjälper till att åstadkomma skiftet”, säger Tomer Shalit.

För Sophia Bendz var det just inriktningen på städer och deras investeringar i klimatomställningen som ledde till kapitaltillskottet i Climateview:

”Vi kommer att se enorma klimatinvesteringar de närmaste åren och därför kommer det också att finnas stort värde i verktyg som ser till så att pengarna investeras på smartast möjliga sätt.”

För Daniel Sachs Foundation är investeringen i Climateview ett sätt att förvalta stiftelsens kapital för att gynna det övergripande syftet, som handlar om att vitalisera demokratin.

”Vår förhoppning är att Climateview ska kunna ge fler städer tillgång till forskningsbaserad data och verktyg för att göra den nödvändiga omställning som krävs för att möta klimatkrisen. Bolaget har utvecklat en unik lösning med global potential som bevisligen är efterfrågad. Den positionen är kommersiellt intressant samtidigt som bolaget skapar stora samhällsvärden”, kommenterar Paul Alarcon, generalsekreterare på Daniel Sachs Foundation.

Läs mer: Stenbeck och Klarna-grundare investerar i klimatbolag 


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?