1515

Adalberth-miljoner till fyra svenska bolag: ”Bygger nästa enhörning”

Klarna-miljardären Niklas Adalberths rädda världen-satsning Norrsken tar in tjugo bolag i en accelerator där de får stöd och kapital. Från 2 300 ansökningar från 120 länder har fyra svenska impact-bolag valts ut.

”Framtidens enhörningar kommer att byggas här”, säger Funda Sezgi, vd för acceleratorn.

Niklas Adalberth, grundare till Norssken, och Funda Sezgi, vd för Norrsken Impact Accelerator.
Niklas Adalberth, grundare till Norssken, och Funda Sezgi, vd för Norrsken Impact Accelerator.Foto:Jack Mikrut, press

Intresset för så kallade impact-bolag, som ska skapa positiva samhällseffekter och samtidigt ge ekonomisk avkastning, fortsätter att växa när alltmer kapital rör sig till hållbara sektorer.

Klarnas medgrundare Niklas Adalberth startade stiftelsen Norrsken 2016 för att lyfta sektorn. Han ska ha lagt omkring 1 miljard kronor i projektet. Projektet har också utmynnat i fonden Norrsken VC som dragit in externt kapital och som stängde på 1,2 miljarder tidigare i år.

Läs mer: Investerarna flockas kring Norrskens ”rädda världen-fond” – stänger på över 1 miljard

I sommar kommer tjugo utvalda bolag att delta i stiftelsens accelerator-program. De som valts ut ska lösa världens största utmaningar med hjälp av teknik som är skalbar.

”Vi tror att världens största utmaningar också har goda affärsmöjligheter. Att nå de globala målen för agenda 2030 är en multi-biljon-dollar-marknad. Morgondagens enhörningar kommer att byggas här”, säger Funda Sezgi, vd för impact-acceleratorn och är en av dess medgrundare, i ett uttalande.

Totalt kom det in över 2 300 bolag från hela världen. Deltagarna får 100.000 dollar, motsvarande 830.000 kronor, var och hjälp från bland annat ett 50-tal mentorer som är grundare till bolag som har nått eller är på väg att nå enhörningsstatus (en värdering på över 1 miljard dollar). I slutet av programmet så kommer bolagen kunna pitcha inför 150 investerare.

Här är de svenska bolagen som valts ut till Norrskens acceleratorprogram 2021:

Cem Visions grundare Marcus Olsson och Claes Kollberg.
Cem Visions grundare Marcus Olsson och Claes Kollberg.

Cem Vision

En stor del av utsläppen från fastigheter sker vid byggandet. Cem Vision tar fram cement som minskar koldioxidutsläppen med 30–50 procent. 

Clings grundare William Bergh.
Clings grundare William Bergh.

Cling

Elektrifieringen växer snabbt för att minska bland annat utsläppen från transporter. Samtidigt ökar utmaningen kring batteriernas klimatavtryck. Cling bygger en plattform för lättare och snabbare handel med begagnade batterier. 

Molecular Attractions grundare Johan Paleovrachas, Lech Ignatowicz och Noushin Emami.
Molecular Attractions grundare Johan Paleovrachas, Lech Ignatowicz och Noushin Emami.Foto:Marcin Pluta

Molecular Attraction

Enligt Världshälsoorganisationen WHO dör omkring 700.000 människor varje år från insektsburna sjukdomar som zika och nilfeber. Molecular Attraction använder miljövänliga metoder för att bland annat kontrollera myggor för att förebygga detta.

Mypicks grundare Hani Movahed och Meybod Kia.
Mypicks grundare Hani Movahed och Meybod Kia.

Mypick

Mypick vill kapa kostnader för vården genom att vårdpersonal och vårdgivare kan få direktkontakt utan att gå via bemanningsbolag.

Följ vår bevakning av impact-bolagen här. 

 


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?