1515

Acasts grundare Karl Rosander kliver av – ska starta nytt

Karl Rosander och Måns Ulvestam grundade poddplattformen Acast 2014. Nu, fyra år senare, lämnar Karl Rosander styrelsen. ”Det finns så mycket jag vill göra”, säger han.

Måns Ulvestam (tv) och Karl Rosander är grundare av poddplattformen Acast.
Måns Ulvestam (tv) och Karl Rosander är grundare av poddplattformen Acast.Foto:Joey Abrait

Stockholmsbolaget Acast (NTL) grundades 2014 av Måns Ulvestam och Karl Rosander med målet att skapa framtidens radio. Poddplattformen har sedan dess lanserats i bland annat USA, Storbritannien samt Australien, och har i dag över 60 miljoner lyssningar i månaden.

I oktober i fjol gick bolaget ut med att det siktade på en notering på Stockholmsbörsens huvudlista. Med en investering på 154 miljoner kronor, från bland annat Swedbank Roburs och Norrons techfonder, planerade man att gå till börsen inom ett år. I samma veva klev grundarna av sina operativa roller som vd och operativ chef. 

Nu berättar Karl Rosander att han även lämnar bolagets styrelse. 

”De senaste åtta månaderna har jag arbetet på att få till en börsfähig styrelse. Nu har vi det och jag är också glad över att vi har fått till 50/50 kvinnor och män", säger han.

Läs även: Poddplattformen Acast siktar mot Stockholmsbörsen 

Arbetet med den planerade börsnoteringen, som kan ske redan till hösten, har av olika anledningar försenats. Till exempel tog det längre tid än väntat att färdigställa ett samarbete med BBC. Men med den nya styrelsen på plats kommer arbetstakten inför noteringen att öka, enligt Karl Rosander.

Förutom medgrundaren lämnar även Martin Wattin, Johan Billgren och sittande ordförande Hjalmar Didrikson styrelsen. Andrea Gisle Joosen, som även sitter i styrelserna för Ica, Mr Green och Billerud Korsnäs, blir ny ordförande. 

”Jag och Måns är ett team och jag känner mig otroligt trygg att Måns sitter kvar i styrelsen för oss. Men det är inte som att jag försvinner, jag är fortfarande delägare”, säger Karl Rosander.

Redan nu arbetar han på konsultbasis för Acast med affärs- och varumärkesutveckling samt med kommunikation. Det kommer han att fortsätta med. 

De båda grundarna flyttade ut från Acasts kontor redan före årsskiftet för att ge plats till den nya ledningen med vd:n Ross Adams i spetsen. Tillsammans har grundarna startat Ulvestam & Rosander AB där de ska investera i och starta nya projekt. 

Det närmaste man kan jämföra den nya satsningen med är King-grundarnas startuplåda Sweet Studio som drogs igång för cirka ett år sedan. Istället för att bara investera sitt kapital ska Karl Rosander och Måns Ulvestam även hjälpa bolagen operativt.

Läs även: King-grundarna startar startuplåda med Doberman-veteran 

”Det kommer inte att vara inom media men inom tech. Jag är ingen ängelinvesterare utan om jag går in med pengar så kommer jag även vara aktiv i de bolagen. Framöver kommer vi även starta egna bolag inom Ulvestam & Rosander”, säger Karl Rosander.

Redan i dag är både Karl Rosander och Måns Ulvestam rådgivare åt ett antal startupbolag pro bono, med fokus på de utmaningar som relationen med riskkapitalbolag kan innebära.


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?