1515
Annons

Acast fortsätter på tillväxtspåret – och ökar omsättningen

Poddplattformen Acast har ökat omsättningen till närmare 20 miljoner kronor i månaden hittills i år. Nu planerar bolaget sin nästa investeringsrunda för att kunna fortsätta att växa.

Acasts grundare Karl Rosander och Måns Ulvestam medverkar på årets upplaga av SXSW.
Acasts grundare Karl Rosander och Måns Ulvestam medverkar på årets upplaga av SXSW.Foto:Joey Abrait.

Poddplattformen Acast (NTL) grundades 2014 av Måns Ulvestam och Karl Rosander. Deras tjänst underlättar för poddskapare att sälja annonsutrymme och distribuera sina program. 

På SXSW i fjol gick bolaget ut med att de då hade 30 miljoner lyssningar i månaden. Ett år senare har de drygt 50 miljoner. Tillväxten har varit snabb för Acast och trots att poddplattformen är vinstdrivande i Storbritannien, Sverige och Norge fortsätter bolaget att gå med förlust. 

Läs mer: Tech-festivalen SXSW slår upp dörrarna 

”Vi kommer att göra en förlust för fjolåret och även det här året, däremot är vi lönsamma på våra första marknader nu. Det är de nya marknaderna som kostar pengar”, säger vd:n Måns Ulvestam när Di Digital träffar honom och Karl Rosander i Austin.

Precis som förra året besöker Acast festivalen SXSW. Förra året låg deras fokus på att göra affärer, i år har man även ett stort intresse för att träffa fler riskkapitalbolag. 

Vi har ökat omsättningen till 2 miljoner dollar i månaden i år.

Bolaget har sedan starten tagit in cirka 130 miljoner kronor i riskkapital från Bonnier Growth Media (NTL), Inbox Capital (NTL), Alfvén & Didriksson (NTL) och investeringsbolaget Moor (NTL). Nu letar grundarna nya investerare till sin B-runda, speciellt amerikanska riskkapitalbolag. Målet är att stänga en finansieringsrunda på över 100 Mkr innan året är slut.

”Där vi är nu kanske det finns 300 VC:s som gillar media och tech och vi har säkert träffat hälften av dem under åren. Samtidigt som det finns vissa vi gillar finns det andra som vi tycker tänker fel. Det kan vara att de är för kortsiktiga eller har för långsamma och krångliga processer internt”, säger Måns Ulvestam.

Läs mer: Acast öppnar kontor i Australien 

”De kanske inte heller har någon erfarenhet av att driva bolag. Det passar vi oss ganska mycket för”, fyller Karl Rosander in.

Grundarna har mycket självförtroende för tillfället. Mycket på grund av att de senaste årets investeringar har burit frukt. 

”Vi har ökat omsättningen till 2 miljoner dollar i månaden i år”, säger Karl Rosander.

Anledningen till att bolaget vill ta in mer kapital nu är inte enbart för att kunna fortsätta gå med förlust ett antal år till. 

”Vi vill snabba på tillväxten och det finns en massa saker som vi vill göra som skulle vara bra för Acast. Det handlar ganska mycket om teknikinvesteringar. Vi håller bland annat på att automatisera en massa flöden som i dag är manuella”, säger Måns Ulvestam.

Bolaget släppte förra månaden en ny tjänst som ger användare rekommendationer på andra poddar som liknar den de har lyssnat på. Det har än så länge gett de resultat som man hoppades på.

”Den funkar lite som Spotify weekly och efter att ha släppt den här tjänsten så vet vi att hälften av de som blir rekommenderade någonting testar det, vilket är otroligt mycket. Det är annars svårt att hitta poddar och det har funnits ett behov för en sådan här tjänst. Det är ju det data är till för. Att ha data utan att använda den är ju meningslöst.”

Läs mer: Mediernas poddar lyfter Acast


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?