1515
Annons

ABB-veteranernas ai-lösning optimerar fartyg på sekunden

ABB-veteranerna Tomas Lindqvist och Arne Löfgrens ai-lösning optimerar rutten, styrsystemet och motorerna på fartyg. På så sätt minskas bränsleåtgången och därmed koldioxidutsläppen.

Nu tar Q-tagg in 16 miljoner kronor för att skala upp leveranserna.

Q-tagg grundades 1997 i Västerås för att utveckla produkter för den marina sektorn. Senare flyttades fokus till energieffektivisering för fartyg. Bolagets styrsystem finns idag installerade på över 170 fartyg. 

Systemet optimerar bränsletillförseln i realtid så att propellern och rodret arbetar så effektivt som möjligt. Genom att förutspå när fartyget är på väg att rulla så minskas även det med 30 procent.

Läs reportaget från när Q-tagg blev Gasellvinnare i Västmanlands län 2016: Gasellvinnaren kastade loss för att sjösätta sin idé

De senaste åren har bolaget utvecklat Ecopilot som genom installationer av hårdvara och datorprogram skapar en digital tvilling av fartyget och genom simuleringar genererar en optimerad ruttplanering baserat på ankomsttid och bränsleåtgång. 

Efter godkännande av kaptenen kopplas ai-lösningen till styrsystemet och som då kör fartyget. Enligt bolaget syns bränsleminskningar på 5–10 procent.

Detta anses viktigt då det dels sparar kostnader men samtidigt minskar klimatpåverkan. Sjöfarten är idag beroende av fossila bränslen och står för 2,5 procent av koldioxidutsläppen enligt bolaget.  

Ecopilot finns idag på 14 fartyg och ytterligare 3 är under leverans. 

Bolaget omsatte 3,5 miljoner kronor under 2020 där fokus låg på att färdigställa Ecopilot för leverans. I år räknar Q-tagg med en omsättning på 15 Mkr för att öka kraftigt från nästa år. Man räknar även med en tilläggsförsäljning där bolagets tidigare styrsystem är installerade.

Q-tagg har därför tagit in 16 miljoner kronor i kapital från bland annat statliga fonden Almi Invest.

”Qtagg’s lösning skiljer sig från övriga aktörer, då man baserat på ai-genererade, optimerade ruttplaner faktiskt styr fartyget enligt planen”, säger Karin Edström, investerare på Almi Invests Greentech-fond i ett uttalande. 

Kapitalet ska användas till att skala upp leveransprocessen, öka marknadsföringen och försäljningen.


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?