1515

ABB investerar i svenskt supermaterial

Det svenska startupbolaget Graphmatech gör det möjligt att skriva ut modeller med världens starkaste material, Grafen. Nu går ABB och affärsängeln Jane Walerud in som investerare. 

Malin Carlström, Senior Vice President ABB Technology Ventures.
Malin Carlström, Senior Vice President ABB Technology Ventures.Foto:Amanda Lindgren, Amanda Lindgren (Di)

2004 upptäckte de två forskarna Andre Geim och Konstanin Novoselov materialet Grafen. Sex år senare tilldelades de Nobelpriset i fysik för upptäckten av det spektakulära materialet. Grafen är 200 gånger starkare än stål, genomskinnligt, böjligt och har dessutom en mycket god elektrisk ledningsförmåga. 

"Marknadspotentialen är det ingen som tvivlar på, materialets egenskaper är så överlägsna. Tillämpningarna  spänner över i stort sett all tillverkande industri", säger Malin Carlström, chef i norra Europa för ABB:s investeringsgren, ABB Technology Ventures. 

Utmaningen har varit att hitta en metod som gör att grafen kan behålla sina egenskaper i industriell produktion. Sedan upptäckten 2004 har det forskats intensivt för att hitta en lösning och nu tror bolaget Graphmatech att man hittat svaret. Genom att blanda i grafenpulver i olika metaller, plaster och vätskor kan det användas för att klä in produkter utan att förlora materialets egenskaper. Det gör till exempel att grafen kan användas till 3d-skrivare.  

"Det här faller under den del av vår portfölj där vi arbetar med distruptiv teknologi. Det är många affärsområden hos oss som tycker det här är intressant och vi anser att bolagets material och produkter har potential att ge en stor påverkan för vår affär", säger Malin Carlström. 

Läs mer: Därför vill storbolagen ha en egen startup 

ABB Technology Ventures investerar tillsammans med affärsängeln Jane Waleruds bolag Walerud Ventures. Hur mycket man investerar i Graphmatech, och till vilken värdering, vill bolagen inte kommunicera. 

Graphmatech levererar redan till pilotkunder men när bolagets teknik kan komma att slå igenom på bred front är svårt att sia om.

"Med materialbolag handlar det oftast inte om korta investeringshorisonter. Men vi ser inga jättestora hinder för att det här ska kunna skala upp om det vi tror stämmer, stämmer", säger Malin Carlström. 

ABB Technology Ventures har tidigare investerat i Northvolt som vill bygga en batterifabrik i Sverige. Jane Walerud är mest känd för sina investeringar i Klarna och Bluetail.

Läs mer: Sveriges 52 mäktigaste privatinvesterare: Jane Walerud 


Innehåll från QlikAnnons

Är du på väg mot en data-återvändsgränd?

Den enorma kraften i data är de flesta av oss medvetna om. Men att lyckas använda, kvalitetssäkra och kontextualisera den fortsätter att vara en utmaning för många företag. För att inte fastna i en data-återvändsgränd som leder till färre beslut, minskad innovation och sämre konkurrenskraft behöver hålen i ens data pipeline täppas till.

Används data och analys på rätt sätt kan det driva både förändring och innovation. Moderna data analytics pipelines hjälper till att synliggöra data, hantera den, förstå den och styra den till rätt platser. Brister och hål i den kedjan leder istället till en återvändsgränd som i slutändan gör företag mindre konkurrenskraftiga. 

Snabba beslut

Att använda aktiv intelligens med hjälp av data pipelines är istället den moderna företagsledarens superkraft. Det ger möjlighet att agera baserat på pålitlig, kontextuell data som tillför värde. Men viktigast av allt är att agerandet sker direkt. Företag har inte längre lyxen att kunna låta saker och ting ta tid så dagens moderna data analytics-verktyg, tillsammans med våra egna mänskliga hjärnor som kan tillföra kontext och riskuppfattning, är kritiska för att vi ska kunna fatta beslut i så nära realtid som möjligt. 

– Beslut måste fattas snabbt, innan kontexten har förändrats och tillfället är borta. Om du fångar det ögonblicket finns enorm potential, säger tech-journalisten Martin Veitch som djupdyker i ämnet i Qlik’s Active Intelligence Magazine.

Fastnar i gamla hjulspår

Vad innebär då dessa hål i en data pipeline? Att läcka data eller helt enkelt inte ha rätt data på plats från första början gör att beslut baseras på bristfällig information och viktiga insikter kan missas. Konsekvenserna blir, som Clayton Christensen skrev i The Innovator’s Dilemma, misslyckanden eftersom för många företag fastnar i de hjulspår som först gjorde dom framgångsrika när de egentligen borde ha insett att de var på väg mot en data-återvändsgränd. Data och analys bör istället vara lika dynamiskt som världen de existerar i.

Registrera dig för Data Activation Summit här. Hör mer från ledare i branschen, innovatörer inom data och Qlik®-chefer när de berättar om hur man optimerar varje affärsbeslut med aktiv intelligens – en kontinuerlig intelligens där realtids-data triggar omedelbara actions.

Mer från Qlik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Qlik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?