Nu spränger Europa 100-miljardersgränsen – i dollar. För första gången någonsin har över 100 miljarder dollar, drygt 900 miljarder kronor, investerats i Europeiska techbolag under ett år. Det är runt en tredubbling jämfört med 2020, och innebär alltså att tillväxten i sektorn är större nu än innan pandemin.
”Vid det här laget har vi blivit vana vid att sätta rekord, och det här året är inget undantag. Men en stor skillnad är takten, den är snabbare än någonsin tidigare”, säger Tom Wehmeier.
Han är partner på Londonbaserade Atomico och medförfattare till riskkapitalbolagets årliga techrapport. Atomico är grundat av Skype-miljardären Niklas Zennström.

Men det är inte bara Europa i stort som utmärker sig i rapporten. Även Sverige sticker ut i sammanhanget. Liksom under fjolåret toppar vårt avlånga land listan över de länder som lockar mest kapital per capita, följt av Estland.
”Klarna är ett bra exempel på tillväxten bland både svenska och europeiska techbolag. De har skalat sin verksamhet med stora ambitioner, och gör just nu ett stort intryck på en global nivå”, säger Tom Wehmeier.
Under året föddes sju nya enhörningsbolag, det vill säga företag med en värdering på över 1 miljard dollar, i Sverige. Bland förlagor som Spotify och Klarna sällar sig nu Sinch, Truecaller TRUE B +0,32% Dagens utveckling , Itiviti, Tink, Kry, Epidemic Sound och Revolution Race RVRC +1,42% Dagens utveckling . Det innebär att Sverige nu står för 21 av Europas 321 enhörningar.
Truecaller och Revolution Race är även två exempel på bolag som noterades på Stockholmsbörsen under året. Faktum är att fler techbolag noterats i Europa i jämförelse med USA under 2021.
”De europeiska riskkapitalfonderna har en enastående värdeutveckling, och har presterat bättre än många andra index”, säger Tom Wehmeier.
Även trenden med så kallade impact-investeringar, alltså investeringar i bolag vars affärsidé går ut på att lösa samhällsproblem, gör avtryck i årets rapport. I takt med att det totala investerade kapitalet ökar växer även investeringarna inom detta område. Atomico klassar detta som verksamheter som grundar sig i något av FN:s 17 hållbarhetsmål. Totalt gick 11 procent av kapitalet under 2021 till denna typ av investeringar.
”Det har blivit ett coolt och centralt tema i europeisk tech, där vi absolut står i frontlinjen. Överlag ser vi en stor ökning här, och Sverige sticker än en gång ut som det land med störst investerat kapital per capita”, säger Tom Wehmeier.
I Sverige investeras i snitt 782 dollar per capita i denna typ av bolag, att jämföra med ett snitt i Europa på 51 dollar. Statistiken lyfts bland annat av investeringar i bolag som batterifabriken Northvolt, den elektriska flygplanstillverkaren Heart Aerospace och H2 Green Steel som ska tillverka stål utan fossila bränslen.
Tillväxten i techsektorn har fått sig en rejäl skjuts av de beteendeförändringar som följt i spåren av pandemin. Tom Wehmeier spår även att detta fortsatt lyfter behovet av digitala funktioner i samhället. Särskilt nu när läget är fortsatt osäkert och omikron-mutationen av covid-19 sprider sig till allt fler länder.
”Under åren har vi sett den Europa techsektorn omsätta allt mer, under en relativt kort period. Det finns många faktorer som tyder på en optimistisk syn framåt. Medvinden som vi känner just nu kommer från en stark global utveckling. I allt vi gör blir det mer och mer tydligt att den digitala utvecklingen inte lämnar någon orörd”, säger Tom Wehmeier.