1515
Annons

900 miljarder till europeisk tech – svensk impact får mest per capita

Rekordmycket pengar investeras i den europeiska techsektorn, som fått ett uppsving av pandemin. Det visar statistik från riskkapitalbolaget Atomico. 

Sverige gör avtryck på flera sätt i årets rapport.

Från vänster: Alan Mamedi, vd på Truecaller, Pernilla Nyrensten, vd på Revolution Race och Niklas Zennström, grundare av riskkapitalbolaget Atomico.
Från vänster: Alan Mamedi, vd på Truecaller, Pernilla Nyrensten, vd på Revolution Race och Niklas Zennström, grundare av riskkapitalbolaget Atomico.

Nu spränger Europa 100-miljardersgränsen – i dollar. För första gången någonsin har över 100 miljarder dollar, drygt 900 miljarder kronor, investerats i Europeiska techbolag under ett år. Det är runt en tredubbling jämfört med 2020, och innebär alltså att tillväxten i sektorn är större nu än innan pandemin. 

”Vid det här laget har vi blivit vana vid att sätta rekord, och det här året är inget undantag. Men en stor skillnad är takten, den är snabbare än någonsin tidigare”, säger Tom Wehmeier. 

Han är partner på Londonbaserade Atomico och medförfattare till riskkapitalbolagets årliga techrapport. Atomico är grundat av Skype-miljardären Niklas Zennström.

Tom Wehmeier, partner på Atomico.
Tom Wehmeier, partner på Atomico.Foto:Press.

Men det är inte bara Europa i stort som utmärker sig i rapporten. Även Sverige sticker ut i sammanhanget. Liksom under fjolåret toppar vårt avlånga land listan över de länder som lockar mest kapital per capita, följt av Estland. 

”Klarna är ett bra exempel på tillväxten bland både svenska och europeiska techbolag. De har skalat sin verksamhet med stora ambitioner, och gör just nu ett stort intryck på en global nivå”, säger Tom Wehmeier.

Under året föddes sju nya enhörningsbolag, det vill säga företag med en värdering på över 1 miljard dollar, i Sverige. Bland förlagor som Spotify och Klarna sällar sig nu Sinch, Truecaller TRUE B +0,32% Dagens utveckling , Itiviti, Tink, Kry, Epidemic Sound och Revolution Race RVRC +1,42% Dagens utveckling . Det innebär att Sverige nu står för 21 av Europas 321 enhörningar. 

Truecaller och Revolution Race är även två exempel på bolag som noterades på Stockholmsbörsen under året. Faktum är att fler techbolag noterats i Europa i jämförelse med USA under 2021.

”De europeiska riskkapitalfonderna har en enastående värdeutveckling, och har presterat bättre än många andra index”, säger Tom Wehmeier.  

Även trenden med så kallade impact-investeringar, alltså investeringar i bolag vars affärsidé går ut på att lösa samhällsproblem, gör avtryck i årets rapport. I takt med att det totala investerade kapitalet ökar växer även investeringarna inom detta område. Atomico klassar detta som verksamheter som grundar sig i något av FN:s 17 hållbarhetsmål. Totalt gick 11 procent av kapitalet under 2021 till denna typ av investeringar.

”Det har blivit ett coolt och centralt tema i europeisk tech, där vi absolut står i frontlinjen. Överlag ser vi en stor ökning här, och Sverige sticker än en gång ut som det land med störst investerat kapital per capita”, säger Tom Wehmeier.  

I Sverige investeras i snitt 782 dollar per capita i denna typ av bolag, att jämföra med ett snitt i Europa på 51 dollar. Statistiken lyfts bland annat av investeringar i bolag som batterifabriken Northvolt, den elektriska flygplanstillverkaren Heart Aerospace och H2 Green Steel som ska tillverka stål utan fossila bränslen. 

Tillväxten i techsektorn har fått sig en rejäl skjuts av de beteendeförändringar som följt i spåren av pandemin. Tom Wehmeier spår även att detta fortsatt lyfter behovet av digitala funktioner i samhället. Särskilt nu när läget är fortsatt osäkert och omikron-mutationen av covid-19 sprider sig till allt fler länder. 

”Under åren har vi sett den Europa techsektorn omsätta allt mer, under en relativt kort period. Det finns många faktorer som tyder på en optimistisk syn framåt. Medvinden som vi känner just nu kommer från en stark global utveckling. I allt vi gör blir det mer och mer tydligt att den digitala utvecklingen inte lämnar någon orörd”, säger Tom Wehmeier. 

 


Innehåll från DinteroAnnons

Nu blir betalningstransaktioner ännu enklare

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.
‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam hittade en brist i betalningsmarknaden. Med en unik och kundcentrerad strategi förvandlade han bristen till en framgångssaga. Nu gör Dintero betalningstransaktioner ännu enklare för företag.

Tech-företaget Dintero har haft en kraftig tillväxt ända sedan starten. I januari 2021, efter bara tre års verksamhet, värdesattes bolaget till 200 miljoner kronor. Sedan dess har marknadsvärdet fortsatt att öka. 

Dintero har sin bas i Daros erfarenhet från det första företag han byggde – Dsafe. I kombination med en klar företagsfilosofi och en bra idé, visste han att han var något riktigt unikt på spåren. 

– Vi såg att de minsta kunderna betalar ganska mycket för sina betalningslösningar i jämförelse med stora aktörer och tänkte att så bör det inte vara, säger Daro Navaratnam. 

Målet med Dintero var därför att ta bort komplexiteten i betalningsbranschen. Daro föresatte sig att utveckla en användarvänlig och flexibel betallösning för att skapa ett rimligare alternativ för små och medelstora företag. För kunderna har skillnaden blivit markant – Dintero erbjuder stor flexibilitet, men också en samlad plats för alla behov och funktioner. 

I starten var det bara två anställda, Daro och Frode Aannevik, som idag är Chief Technology Officer (CTO) i Dintero.

– Vi fokuserar väldigt mycket på att skaffa en förståelse för kundernas behov, speciellt vad gäller små- och medelstora företag. Det är helt essentiellt att lyssna på kunderna för att förstå vilka utmaningar de har och hur vi kan lösa deras unika behov på ett bra sätt med teknologi, konstaterar Frode.  

En sak i synnerhet var uppenbar: 

– Att bygga en långsiktig, förtroendebaserad relation med kunderna betyder väldigt mycket mer än kortsiktig försäljning. 

Läs mer om Dintero  

Fick licens från finansinspektionen

‍Denna grundfilosofi har företaget fortfarande, fyra år senare och många kunder rikare. Idag har Dintero 16 anställda som arbetar med utveckling och försäljning. I november i fjol nådde företaget en ny milstolpe – då de fick sin licens beviljad hos norska finansinspektionen. 

– Detta var ett stort erkännande som möjliggör för oss att förenkla kundernas betalningsresa ytterligare, säger Magnus Gleditsch, som är Growth Manager hos Dintero.

Företaget fortsätter att kontinuerligt utveckla och förbereda betalningslösningar anpassade för omnikanal och vidareutvecklar ständigt för att göra livet enklare för sina kunder.

– Vårt mål är sund växt framför snabb tillväxt. Vi ska alltid leverera det vi har lovat våra kunder och följa upp med goda råd och support, avslutar Magnus. 

Se hur enkelt det är att komma igång med Dintero 

Mer från Dintero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dintero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?