1515

85 nya miljoner till Castle

Malmöbolaget Castle, med bas i San Francisco, tar in en stor runda med kapital från nya och befintliga investerare.

Sebastian Wallin (till vänster) och Johan Brissmyr, grundade Castle 2015.
Sebastian Wallin (till vänster) och Johan Brissmyr, grundade Castle 2015.Foto:Miriam Olsson Jeffery.

(Di Digital/San Francisco) Castle, vars säkerhetssystem upptäcker bedrägerier på sajter i realtid, har fått ett rejält klirr i kassan. 

Bolaget startades 2015 av Malmö-entreprenörerna Johan Brissmyr och Sebastian Wallin. 2016 blev de antagna till Y Combinators prestigefyllda acceleratorprogram i Silicon Valley, en resa som Di Digital bevakade.

Läs mer: “Det känns lite som i serien Silicon Valley” - Y Combinator från insidan

Sedan dess har Castle haft sin bas i San Francisco, med kontor även i Malmö och Krakow, och fick in en såddinvestering på runt 18 miljoner kronor i november 2016. 

Investerarna från den, bland andra First Round Capital, F-Prime Capital Partners och Y Combinator, är också med och investerar i den senaste emissionen – en A-runda på 9,2 miljoner dollar, motsvarande drygt 85 miljoner kronor.

A-rundan leds av riskkapitalbolaget Index Ventures och förutom riskkapitalbolagen deltar ett antal affärsänglar.

”Index har jobbat med många framgångsrika tech- och säkerhetsbolag tidigare och vi vet att det kommer vara en stor fördel för oss när vi nu går in i nästa fas”, säger Castles vd och medgrundare Johan Brissmyr. 

Pengarna kommer främst att gå till marknadsföring och rekrytering. I dag har bolaget 17 anställda och man planerar att tredubbla den siffran under de kommande 18 månaderna.

”Vi har kommit dit vi är i dag helt utan marknadsföring. Vi har hållit oss lite i skymundan och fått de flesta kunderna genom vårt nätverk och direktsälj”, säger Johan Brissmyr. 

Castles teknik hjälper deras kunder att stoppa kontokapningar, där hackare tar över användarkonton både genom manuella och automatiserade metoder. Säkerhetslösningen är i princip automatiserad och kunden installerar den genom att klipp- och klistra in en kodsnutt.

”Efter Y Combinator satsade vi på att få stora kunder med miljontals användare. Detta har gjort att vi har kunnat bygga upp en affär, men också utveckla väldigt bra algoritmer för att upptäcka kontokapningar”, säger Johan Brissmyr.

Hittills är Castles kunder medelstora och stora företag med många användare. Hur många betalade kunder det handlar om eller vad bolaget omsätter är inget man vill dela med sig av, mer än att det handlar om hundratals. 

Framöver hoppas Johan Brissmyr även att Castle kan locka till sig mindre företag.

”Vi har investerat mycket i att produkten ska vara lätt att använda för alla typer av bolag, stora som små”, säger Johan Brissmyr.

Läs också: ”Vi ska gå från att vara en startup till ett kommersiellt bolag”


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?