1515
Annons

4,1 miljarder till svenska techbolag i mars

En försäkringsutmanare, ett smart hemlarm och ett stamcellsbolag lockade kapital i mars – med tre miljardrundor i spetsen. 

Från vänster: Tibbers vd Edgeir Vårdal Aksnes, Cellcolabs riktar in sig på industriell produktion av stamceller och Insurelys medgrundare Martin Einmo och Lotta Raséus.
Från vänster: Tibbers vd Edgeir Vårdal Aksnes, Cellcolabs riktar in sig på industriell produktion av stamceller och Insurelys medgrundare Martin Einmo och Lotta Raséus.Foto:Montage

Året fortsätter starkt på investeringsfronten. Även i mars når techsektorn över 4 miljarder kronor vad gäller investerat kapital. Efter att ha nått 4,5 miljarder kronor under februari summeras de totala investeringarna i mars till drygt 4,1 miljarder kronor, bland annat från investerare som Axel Johnsons investeringsbolag Axsol, Zenith Capital och Sven Hagströmer. 

Här är de största kapitalanskaffningarna som Di Digital noterade i mars:

Tibber – 1 miljard kronor
Norsk-svenska Tibber vill utmana de traditionella elförsäljningsbolagen. Rundan leds av riskkapitalbolaget Summa Equity och ska bland annat sporra en expansion på utländska marknader. 

Nordtech – 1 miljard kronor
Teknikgruppen Nordtech har sex bolag, bland annat en skolplattform och en tjänst för digitala signeringar, i sin portfölj. Med siktet inställt på att förvärva fler mjukvarubolag plockar de in 1 miljard kronor, som i huvudsak kommer från befintliga investerare. 

Svea Solar – 1 miljard kronor  
Svea Solar säljer solcellsanläggningar till privatpersoner så väl som företag och solcellsparker. På senare år har man även byggt upp en verksamhet med sidoprodukter kring solceller. 

Insurely – 190 Mkr  
Försäkringsutmanaren Insurely tar in 190 miljoner kronor i sin a-runda. Största investerare är New York-baserade Insight Partners, som var en tidig investerare i Tink och största ägare vid försäljningen till Visa.

Solkompaniet – 184 Mkr
Solenergibolaget ser sin tillväxt sporras av flera omvärldsfaktorer, som dyrare el. I och med den nya rundan blir Axel Johnsons investeringsbolag Axsol nu majoritetsägare i bolaget.

Exeger – 179 Mkr  
Exeger har utvecklat Powerfoyle, ett tunt och flexibelt solcellsmaterial, och har efter många års utveckling siktet inställt på en snabb kommersialisering runt om i världen.

Savr – 162 Mkr  
Fondplattformen Savr utmanar traditionella aktörer med en låg årlig avgift. De nya pengarna ska satsas på att bygga ut handel med aktier och pensionsfonder.

Minut – 130 Mkr  
Med hjälp av ett smart, billigt och kameralöst hemlarm har startupbolaget Minut lockat hyresvärdar på tjänster som Airbnb. Med i den nya rundan är bland annat Tommy Jacobsons Zenith Capital.

Altris – 100 Mkr
Uppsalabolaget Altris grundades 2017 och har utvecklat katodmaterialet Fennac, som består av järn, kväve, natrium och kol. Det anses av många vara miljövänligare än dagens litiumjonbatterier. Bakom den nya rundan står batteritillverkaren Northvolt,Molindo Energy och EIT Inno Energy. 

Meds – 80 Mkr

Nätapoteket tog in nytt riskkapital, vilket framkom i juni.

Cellcolabs – 64 Mkr
Nystartade Cellcolabs riktar in sig på industriell produktion av stamceller, en teknik som sägs kunna bota flera stora folksjukdomar. Med och investerar i bolaget är stiftelsen Norrsken, Sven Hagströmer, Susanna Campbell, Avito-grundarna och Voi:s Fredrik Hjelm. 

Insert Coin – 50 Mkr
Techbolaget Insert Coin satsar stort på att hjälpa företag skapa spelvärldar inuti sina appar – i branschen känt som ”gamification”.

Diet Doctor – 38 Mkr
Intäkterna hos Diet Doctor kommer från användare som betalar för en prenumeration med innehåll och automatiska rekommendationer. I dagsläget har man runt 75.000 betalande kunder, varav runt hälften befinner sig i USA. I bolagets första externa runda investerar Centripetal Capital och Graham Weston. 

Sparwk – 20 Mkr
Norsk-svenska Sparwk tar just nu fram en ai som ska göra musikindustrin mer rättvis, tillsammans med Norges teknisk- och naturvetenskapliga universitet. 

My Telescope – 25 Mkr  
Analysföretaget My Telescope hjälper företag att mäta effekten av sin marknadsföring. De nya pengarna kommer från finländska och estländska investerare, och ska sporra tillväxten på den amerikanska marknaden. 

Chronos Care – 15 Mkr  
Chronos Care vill inom fem år bli den största digitala diabetesaktören i Europa. Bland investerarna i den senaste rundan finns Anders Lönnberg, tidigare socialdemokratisk sjukvårdspolitiker, Medhelps storägare Mark Hauschildt och Infosolutions grundare Alex Stendahl. Med pengarna ska tjänsten vidareutvecklas, och målet är att behandla minst 5.000 patienter under 2022. 

Kinesiska appen går om Amazon – mer populär i USA

'Fast fashion'-giganten Shein växer i popularitet. Under det andra kvartalet går den för första gången om Amazon vad gäller antal nedladdningar i USA. 

Foto:Mostphotos

Den kinesiska modejätten Sheins app överträffade under det andra kvartalet e-handelsjätten Amazon i antalet nedladdningar i USA, för första gången någonsin. Under perioden registrerades 6,8 miljoner nedladdningar av appen enligt en rapport från Sensor Tower, rapporterar Technode.

Samtidigt uppvisade Amazon en negativ tillväxt om sju procent i antalet nedladdningar. Shein har den senaste tiden ökat i popularitet i USA, men ligger trots siffran fortfarande långt efter Amazon i antalet månatliga användare. 

USA är Sheins största marknad sett till appnedladdningar. Totalt registrerades drygt 74 miljoner nedladdningar i landet under det andra kvartalet.

Shein har tidigare passerat Amazon globalt när det gäller nedladdningar av appen, men det är första gången det sker i USA.

Läs mer: Instagram dissar hajpad shoppingtrend 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera