1515

3D-utvecklaren Goo ansöker om konkurs

3D-utvecklaren Goo Technologies har ansökt om konkurs. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande, efter en tids spekulationer om en stundande försäljning. 

2015 lanserade Goo Technologies projektet Mountains of Mouthness. Under måndagen stod det klart att Katja Bergman, som är partner på Moor, lämnat posten som styrelseordförande.
2015 lanserade Goo Technologies projektet Mountains of Mouthness. Under måndagen stod det klart att Katja Bergman, som är partner på Moor, lämnat posten som styrelseordförande.

Goo Technologies har, enligt pressmeddelandet, under en tid arbetat med att hitta en mer lönsam affär i kombination med att minska kostnadsmassan. Kostnaderna för bolaget är idag under kontroll och bolaget skulle ha möjlighet att skifta inriktning, heter det. Men styrelsen tvingas ändå att ansöka om konkurs på grund av bolagets negativa egna kapital, förorsakat av en för tung skuldbörda, uppger man. 

Det en gång hajpade bolaget utvecklar verktyg för 3D-miljöer för webben. Men lönsamheten har uteblivit. De senaste tre åren har bolaget gjort förluster på 32,5 miljoner kronor.

Under 2015 uppgick omsättningen till 8,7 miljoner kronor och årets resultat landade på -13,7 miljoner kronor. Antalet anställda var samma år 19 enligt årsredovisningen. 2014 var omsättningen 17,2 miljoner kronor.

Under måndagen kunde DI Digital avslöja att Katja Bergman (NTL) lämnar posten som styrelseordförande i det problemtyngda bolaget. Hon är partner på riskkapitalbolaget Moor (NTL) som äger 70 procent av Goo Technologies (NTL).

Läs mer: Efter vd-avhoppet – nu lämnar ordföranden Goo

I höstas bytte bolaget vd från Ola de Freitas, som även var medgrundare till bolaget, till Henrik Landin, som bland annat arbetat på mediejätten MTG. I november 2016 lämnade Henrik Landin vd-posten.

I bolagets senaste årsredovisning framgår att Goo Technologies inte har lyckats säkra ny finansiering. I januari i år rapporterade Breakit att Goo Technologies var på väg att säljas och att förhandlingarna var i ett sent skede. Nu står det alltså klart att en konkursansökan blev lösningen istället.

Goo Technologies har, enligt pressmeddelandet, finansierats sedan starten genom aktieemissioner och konvertibla skuldebrev. Två av bolagets större konvertibelinvesterare har inte gått att övertyga om att konvertera till aktier, varefter styrelsen inte har någon annan utväg än att ansöka om att försätta bolaget i konkurs, skriver man.


Innehåll från TableauAnnons

Så skapade Deutsche Bank en datastyrd organisation – genom att fokusera på individen

Det krävs bara en person för att skapa förändring, brukar man säga. Samma gäller oftast inom organisationer. De som lyckas bäst med att driva digital förändring och öka dataförståelse internt uppmuntrar individer inom företaget att anamma detta. Med den strategin, kombinerat med rätt plattform för dataanalys kunde Deutsche Bank se märkbara resultat.

Den moderna ledaren förväntas bära många hattar idag. De ska skapa värde, driva hållbarhetsinitiativ och vara digitala aktivister. Men den viktigaste insikten för ledare som vill ligga i framkant inom digital transformation och att arbeta datadrivet är tydlig: I dagens snabbrörliga landskap måste man kunna fatta välgrundade, mer effektiva beslut snabbt. 

– Data hjälper oss att få kontroll över vår organisation och styra den mer agilt. När vi pratar data transformation är det inte bara tillgängligheten som är viktig, utan hur vi konverterar den till insikter som bidrar till beslutsfattande, säger Arif Panjwani, head of client analytics and insights inom corporate treasury services på Deutsche Bank. 

– De flesta förstår att data är en viktig tillgång men fortfarande är det så att allt för få vet hur de ska få ut det faktiska värdet från datat, fyller Fredrik Holmgren, säljchef på Tableau i Norden, i. 

Genomsyrar hela organisationen

Deutsche Bank har en stark datakultur och har tagit fasta på faktumet att de anställda behöver få hjälp att förstå och använda data i sitt dagliga arbete. Denna inställning genomsyrar nu alla delar av beslutsfattandet i hela organisationen – något som genererat imponerande resultat både internt och för bankens kunder. 

– Kunder förväntar sig mer av oss och de vill att vi ska kunna förutspå deras behov och proaktivt bygga nya digitala lösningar, konstaterar Arif Panjwani. 

Bankens interna prediktiva analys-plattform har inte bara hjälpt banktjänstemän och säljavdelningen att göra just detta, utan också gett dem möjlighet att använda information för att kunna förstå vad som händer på kontonivå, och hjälpa till att sätta ihop lösningar som kan underlätta för kunden.

Tre huvudsakliga utmaningar

Trots att det bara krävs en person för att leda förändring inom en organisation så behöver hundratals, ibland tusentals, människor förändra sina arbetssätt för att den övergripande förändringen ska få effekt. 

Så vad behöver ledare inom finanssektorn göra för att uppnå detta? Deutsche Bank hade tre huvudsakliga utmaningar i början av sin transformation: Samla in data och tvätta den, implementera mjukvara för att visualisera datat och skapa en genomgående, datacentrerad kultur. På denna resa behöver man också inkludera användaren. 

– Däri ligger ofta en utmaning. Många börjar på en låg nivå av dataförståelse och det är viktigt att uppmuntra användare att utbilda sig själva och förse dom med bra källor till information så att de kan bli självgående. Dataförståelse innebär att du själv ska kunna tänka kritiskt kring vad du ser, säger Fredrik Holmgren.

”Investera i rätt plattform”

För Deutsche Bank blev skiftet till en mer datastyrd kultur betydligt enklare tack vare dataanalys-mjukvaran som användes. 

– Att investera i rätt plattform är väldigt viktigt när du vill göra analys tillgängligt när som helst, var som helst, avslutar Arif Panjwani. 

Läs mer här  

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?