1515
Annons

3d-bolaget Wematter: ”Tillverka hos oss – inte i Kina”

Linköpingsbolaget Wematter vill hjälpa sina kunder skräddarsy sin tillverkning med hjälp av 3d-skrivare. Nu fyller bolaget på kassan med 40 miljoner kronor.

Wematters team, med bas i Linköping, består i dag av 15 personer.
Wematters team, med bas i Linköping, består i dag av 15 personer.Foto:Press

Linköpingsbolaget Wematter grundades 2014 och erbjuder 3d-skrivare som är kända för produkternas hållfasthet.

Under 2019 ska bolaget inleda sin kommersiella tillverkning efter att ha testat flera olika prototyper till sin skrivare.

”Systemet heter Gravity. I centrum har vi en fysisk 3d-skrivare som sammanfoger polymerpulver med laser. Kunden väljer material, men vi tillverkar inte i metall”, säger Robert Kniola, Wematters vd.

Erbjudandet består av en 3d-skrivare samt ett abonnemang som omfattar material, support och lagring av de virtuella modellerna i en molntjänst.

”Visionen är att kunna erbjuda lokal tillverkning. I stället för att tillverka i Kina och skeppa hit varorna med båt skriver man ut i våra maskiner när behovet uppstår.”

De nya pengarna kommer från investmentbolaget Syntrans och Axis-grundarnas investmentbolag LMK Venture (NTL). Planen är att Wematter ska tillverka ett tiotal 3d-skrivare under 2019.

”Maskinen består av 6000 komponenter, så det kräver sin investering”‚ säger Robert Kniola.

Hittills har Wematters prototyper testats av företag som tillverkar allt från möbler till kamerautrustning. Även ABB och Sandvik har använt skrivarna för att skapa specifika komponenter till sina fabriker.

 


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?