1515
Annons

3d-bolaget Wematter tar över Ericssons lokaler

Linköpingsbolaget Wematter fyller på kassan med 10 miljoner kronor och flyttar in i Ericssons gamla lokaler.

Teamet på Wematter. Foto: Wematter.
Teamet på Wematter. Foto: Wematter.

Allt fler företag använder komponenter utskrivna i 3d-skrivare. Linköpingsbolaget Wematter (NTL) har dels utvecklat en egen 3d-skrivare, men de erbjuder också en molnbaserad hyrtjänst som utlovar billigare och enklare utskrifter med bibehållen, industriell kvalitet.

Nu bygger man ut denna ”on site”-satsning” som i grunden handlar om att låta kunder hyra Wematters skrivare och ställa i sina egna lokaler. Detta kan vara användbart om kunden vill skriva ut förhållandevis många komponenter under en längre period som flera veckor. 

För att lyckas med detta tar bolaget nu in 4 miljoner kronor i riskkapital från sina befintliga ägare samt affärsängeln Håkan Dahllöf. Det rapporterar nyhetssajten Breakit. Ovanpå detta tar man ett banklån på 4 miljoner kronor och tar in 1,5 miljoner kronor från Vinnova.

Samtidigt flyttar bolaget från inkubatorn Lead i Linköping och tar över telekomjätten Ericssons gamla kontor i staden.

Om två år hoppas Wematter vara 30 anställda och omsätta 35 miljoner kronor. Enligt dokument från Bolagsverket värderades Wematter till 50 miljoner kronor i den senaste kapitalrundan, skriver Breakit.

Läs mer: Wematter deltog i Di Startup Tour i Linköping i fjol
Foto:
Robert Kniola, grundare Wematter, pitchar på Di Startup Tour i Linköping i fjol. Foto: Patrik Olsson.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?