Hoppa till innehållet

Annons

32-åringen började köra budbil – nu tar hans logistikutmanare in 53 miljoner

En logistiktjänst för småföretag är Fredrik Edelands succésatsning som nu går på export. I samband med det reser hans Sendify 5,3 miljoner euro i nytt kapital. ”Behovet av det vi gör finns överallt”, säger han.

Fredrik Edeland är logistiksnillet från Göteborg som nu tar in 53 miljoner till sitt Sendify.
Fredrik Edeland är logistiksnillet från Göteborg som nu tar in 53 miljoner till sitt Sendify.

Det finns en tydlig korrelation mellan storleken på verksamhet och priset de får betala för sin logistik. Ju mindre bolag, desto dyrare frakt, som regel.

Anledningen är inte svårare än att det är mindre lönsamt för jättar som DHL, Fedex och UPS att skicka en bil att hämta få paket på en ort utanför en storstad, än att åka till stora företag och fylla lastbilar varje gång.

”Det är förstås utmaningen. Men det är det fina med vår plattform; genom att de mindre företagen blir sammanlänkade via oss kan vi sätta upp ett smartare logistikflöde med färre upphämtningar”, säger Fredrik Edeland.

Och eftersom Sendify i dag har ”några tusen” kunder är de i sig tillräckligt stora för att logistikjättarna ska vara villiga att erbjuda mer förmånliga priser, i likhet med det som erbjuds storbolag.

Förutom priset, som förstås är en viktig faktor, har Sendify höga betyg från sina kunder som en effekt av ett enkelt system.

”Att använda oss är också en tidsbesparing. Vi gör en otroligt smidig tjänst”, säger han och förklarar att Sendify, till skillnad från dagens hajpade ”last mile”-bolag som Budbee och Instabox, är ett ”first mile”-bolag.

Läs mer: Superentreprenörens nya giv: logistiksystem för småbolag

Det nya kapitalet ska hjälpa till att lyfta den redan sjösatta satsningen på den enorma logistiknationen Tyskland.

Med en modell som bevisat fungerar i Sverige och med de flesta av hans logistikpartners närvarande eller till och med hemmahörande i Tyskland, ser han framför sig att det praktiska i en expansion blir enkelt.

”Att ta bolag ut i Europa är vi bekväma med, det har vi gjort med Express Delivery Sweden (Fredrik Edelands första logistiksuccé, Di:s anm). Vi har en skalbar modell som vi nu bara ska replikera”, säger han och tillägger:

”Tyskland har en stark position som centrum för handel och tillverkning i Europa, med en uppsjö av små och medelstora företag. Det är ett naturligt nästa steg.”

Nu tar bolaget alltså in 52 färska miljoner för att snabba på expansionen, till en pre money-värdering om 185 miljoner kronor.

Samtliga investerare från den hittills enda kapitalanskaffningen på 18 miljoner kronor, i december 2019, har försvarat eller ökat sina innehav.

Rundan leds av Rider Global som blir ny stor delägare. De har tidigare investerat i bland annat Forto och Voi. Den befintliga ägaren och Berlinbaserade fonden Atlantic Labs nämns också för sin fortsatta tro på bolaget – de har tidigare investerat i Soundcloud, Get your guide, Omio och Jodel.

Innehåll från WintAnnons

Företagare: tänk på det här om du ska skaffa förmånsbil under 2023

Planerar du att skaffa förmånsbil till ditt företag? Då bör du göra din research ordentligt. De senaste åren har Regeringen nämligen genomfört flera stora regeländringar som gör att man behöver tänka både en och två gånger innan man skaffar bil till bolaget. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, går igenom vad som gäller.

Många svenska företagare erbjuder sig själva och eventuella anställda möjligheten att köra en förmånsbil, det vill säga en bil där arbetsgivaren står för kostnaderna och den som nyttjar bilen beskattas för förmånen som om det vore ett tillägg på lönen.

– Förmånsbeskattningen baseras på bilens förmånsvärde som i sin tur beräknas utifrån en schablon för vad Skatteverket anser att olika bilmodeller med eventuella tillägg är värda, berättar Anders Nilsson som jobbar som skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint.  

– Reglerna kring förmånsbilar justeras med jämna mellanrum och beroende på om det är du som ägare av företaget som ska ha bilen, eller om den erbjuds till en anställd så finns det olika saker att ta hänsyn till, så det gäller att hålla sig uppdaterad, fortsätter han.

Missa inte Anders kostnadsfria webinar om förmånsbil! 

Flera regeländringar påverkar förmånsvärdet

Anders berättar att Regeringen genomförde tre stora regeländringar under 2021 som överlag gjorde det mindre förmånligt än tidigare att ha en förmånsbil. Detta följdes sedan upp under 2022 med dels den slopade klimatbonusen och dels en regeländring som påverkade beräkningen av förmånsvärdet för miljöanpassade bilar.

– I och med att miljöbilar oftast är dyrare i inköp än bilar utan miljöanpassningar finns det speciella bestämmelser om förmånsvärdet. Innan den senaste regeländringen jämfördes miljöbilar med en liknande bil utan elteknik för att räkna fram förmånsvärdet. Det kunde till exempel vara samma bilmodell fast med en bensin- eller dieselmotor. Problemet med den metoden var att många av de senaste miljöbilarna inte har någon motsvarighet. Att hitta en ”liknande modell” var lättare sagt än gjort, berättar Anders och fortsätter:

– Den nya beräkningen innebär att istället för att jämföra miljöbilen med en bil utan elteknik utgår man istället från nybilspriset. Förändringen innebär i praktiken att två olika bilmodeller som kostar lika mycket får samma förmånsvärde oavsett om det är en miljöbil eller en bil som drivs på bensin eller diesel.

Lönar det sig med förmånsbil?

Anledningen till att beräkningen av förmånsvärde justeras är för att bilförmånen ska spegla den faktiska kostnaden av att äga motsvarande bil privat. Det i sin tur leder till att det i många fall går att ifrågasätta om det verkligen är förmånligt att köra en förmånsbil, eller om du faktiskt lika gärna kan köpa eller leasa bilen som privatperson.

– Det finns såklart lägen då en förmånsbil är attraktivt – kanske speciellt för företagets ägare. Men för de flesta är det i så fall smart att räkna lite extra på valet av bilmodell. Dessutom kan det faktiskt bli mer lönsamt att leasa bilen än att köpa den. Om du leasar genom företaget får du till exempel dra av halva momsen. En tumregel är att om förmånsvärdet är lägre än kostnaden för att leasa bilen brukar det vara lönsamt med leasingbil, avslutar Anders.

Kostnadsfritt webinar om förmånsbil

Den här veckan har du som driver företag möjlighet att höra Anders berätta mer om regelverket kring förmånsbilar i Wints webinar ”Tjänste- & förmånsbil 2023 – allt du behöver veta”. Här kan du anmäla dig och se det live den 16 maj eller ladda ner det i efterhand.   

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera