1515

30-åringens betalbolag värderas till 800 miljarder kronor – utanför börsen

Det amerikansk-irländska betaltjänsteföretaget Stripe värderas nu till 800 miljarder kronor. Bolaget är ett av de mest värdefulla teknikbolagen utanför börsen, och delar samma storägare som Klarna i Sequoia Capital.

Stripes medgrundare John Collison i Stockholm 2018.
Stripes medgrundare John Collison i Stockholm 2018.Foto:Joey Abrait

Betalinfrastrukturbolaget Stripe grundades 2010 i USA av de irländska bröderna Patrick och John Collison, som i dag är 32 respektive 30 år gamla. Bolaget utvecklar betallösningar för webbsajter och appar med ett särskilt fokus på unga, snabbväxande digitala startups. Stripe flyger dock delvis under radarn eftersom man saknar ett synligt varumärke gentemot slutkonsumenten.

Globalt har Stripe teknikjättar som Amazon, Google och Uber på sin kundlista, som består av miljontals företag i 41 olika länder. Traditionellt har bankerna gjort Stripes jobb åt företagen, men nu är Paypal och Adyen deras största konkurrenter på marknaden. 

Nu tar Stripe in 600 miljoner dollar, motsvarande 5 miljarder kronor, i nytt kapital på den privata marknaden. Bland investerarna finns Allianz X, Axa, Baillie Gifford, Fidelity och Irlands statliga organ National Treasury Management Agency. 

Bolaget som specialiserat sig på digitala betalningar har gynnats av coronapandemin, volymerna inom storföretagssegmentet uppges ha fördubblats på ett år. Stripes egen värdering stiger följaktligen kraftigt i transaktionen till 95 miljarder dollar, motsvarande 960 miljarder kronor, vilket går att jämföra med 36 miljarder dollar i april i fjol. 

Därmed är Stripe ett av de mest värdefulla företagen i världen utanför börsen, tillsammans med aktieappen Robinhood. Svenska Klarna värderades jämförelsevis nyligen till 265 miljarder kronor, och man delar en och samma storägare i det Silicon Valley-baserade riskkapitalbolaget Sequoia Capital.

Stripe ska använda kapitalet för att investera i sin europeiska verksamhet, framför allt i huvudkontoret i Dublin där man på sikt lovar 1 000 nya arbetstillfällen. 

”Traditionellt har de flesta betalföretag tillhandahållit ungefär samma tjänster. Men vi vill sticka ut genom att främst riktar oss till utvecklarna på företagen, inte nödvändigtvis ekonomerna. Vi marknadsför oss till exempel med att presentera källkod på vår startsida, vilket måste vara unikt. Det är otroligt viktigt för oss att vara nördiga”, sa medgrundaren John Collison i en intervju med Di under 2018.

Läs mer: Stripes grundare världens yngsta dollarmiljardär: ”Viktigt för oss att vara nördiga” 

 


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?