1515

250 miljoner använder svensk succéapp – plockar Kindreds toppchef inför notering

Kommunikations- och finansappen Truecaller har huvudkontor i Stockholm, men merparten av sina 250 miljoner användare i Indien. Bolaget förstärker nu sin ledning med Fredrik Kjell från bettingbolaget Kindred – inför en planerad börsnotering 2022.

Fredrik Kjell är ny operativ chef på Truecaller.
Fredrik Kjell är ny operativ chef på Truecaller.Foto:Press.

Det svenska teknikbolaget Truecaller har sedan starten 2009 rönt stora framgångar i Indien. Deras app var från början en renodlad telefonbok, men har sedan utökats med bland annat meddelandefunktioner och finansiella tjänster. 

Nyligen passerade bolaget 250 miljoner månatligen aktiva användare, en ökning från 230 miljoner i slutet av juli.

Nu har Truecaller utsett Fredrik Kjell till ny operativ chef. 

”Jag har följt Truecallers fascinerande tillväxtresa i många år och är imponerad över vad de åstadkommit hittills. Truecaller är en av Sveriges globala framgångssagor och jag är glad att bli en del av teamet”, säger han i en kommentar.

Han värvas från den börsnoterade kasino- och vadhållningskoncernen Kindred KIND SDB +1,72% Dagens utveckling KIND SDB +1,72% Dagens utveckling , som bland annat har Unibet KIND SDB +1,72% Dagens utveckling KIND SDB +1,72% Dagens utveckling under sitt paraply, där han varit produktchef under de senaste två åren och suttit i koncernledningen.

Truecaller har självt planer att vara redo för en börsnotering vid 2022. Genom rekryteringen av Fredrik Kjell stärks företagsledningen med nödvändiga erfarenheter från den publika marknaden, heter det.

”Med Fredriks starka operationella bakgrund från konsumentbolag, och erfarenheter från ett stort börsnoterat företag, tror vi att han kommer bli ett jättebra tillskott till Truecaller och vår globala ledningsgrupp”, säger Alan Mamedi, medgrundare och vd på Truecaller.

Fredrik Kjell kommer att vara baserad i Stockholm, men bli ansvarig för alla Truecallers affärsenheter globalt. Han tillträder med omedelbar verkan.

Truecaller omsatte 294 miljoner kronor under 2019, genom prenumerations- och annonsintäkter, vilket motsvarade en tillväxt på över 80 procent jämfört med året före. Förlusten på sista raden ökade till 105 Mkr, men hälften av minusresultatet härstammar från förvärven av de indiska bolagen Chillr och Messai.

Största ägare i Truecaller är det amerikanska riskkapitalbolaget Sequoia Capital med 20 procent av aktierna, följt av grundarna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam som äger 9 procent vardera, samt Kleiner Perkins. Brittiska Atomico och Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Zenith finns också i ägarkretsen. 

Bolaget tog senast in pengar på den privata marknaden hösten 2018 och värderades då till 6,8 miljarder kronor.

Läs mer: Svenska miljardbolaget Truecaller vinnare när Indien förbjuder appar från Kina 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?