1515

23-åringens mobilåtervinnare backas av Johan Dennelind

Den Örebrobaserade mobilåtervinnaren Refurbly gör en såddrunda med Telias före detta vd Johan Dennelind och andra tungviktare i telekombranschen. Nu vill den 23-årige grundaren och vd:n David Lundgren Fetah trappa upp tillväxten.

David Lundgren Fetahs Refurbly föll Telias före detta vd Johan Dennelind i smaken.
David Lundgren Fetahs Refurbly föll Telias före detta vd Johan Dennelind i smaken.

Enligt branschorganisationen Elkretsen säljs runt 3,5 miljoner telefoner varje år i Sverige, vilket genererar 301 000 ton avfall. Det är något Refurbly vill motverka.

”Mobiltelefonerna är en stor miljöbov, en aspekt som branschen inte tar ansvar för. En mobiltelefon som väger 226 gram skapar hela 86 kilo avfall vid produktion.  Det är inte alltid det som syns som väger mest. Operatörerna säger att de har grön el till sina telefonmaster, samtidigt som de säljer mobiler som genererar hur mycket avfall som helst. Vi tycker att det ska vara en självklarhet att återbruka de mobiler som redan finns”, kommenterar Refurblys grundare David Lundgren Fetah.

Han lagade sin första mobil som fjortonåring i sin pappas butik Mobilverkstan och såg en lucka i branschen. 2019 startade han Refurbly, en e-handel som säljer begagnade mobiler efter kontroll, renovering, fabriksåterställning och tester av erfarna servicetekniker. Tillsammans med Mobilverkstan har man hittills reparerat över 40 000 mobiltelefoner. 2020 omsatte Refurbly runt 6 miljoner kronor.

Nu tar bolaget in en såddrunda på 6 miljoner kronor, som leds av Telias tidigare vd Johan Dennelind. Andra investerare är David Stenmarck, medgrundare Epidemic Sound och Erik Hallberg och Emil Nilsson, som båda varit medlemmar i Telias koncernledning. Sedan tidigare är Kenneth Karlberg, tidigare Telia Mobile och Halebop, styrelseledamot för Refurbly.

”För mig är det inte bara fråga om pengar, utan om kompetensen vi får in i bolaget. Det är relevanta människor för det vi ska göra, att belysa miljöproblemet som telefonoperatörerna absolut inte vill tala om. Här har vi ett stort gäng som ser problemen och affärsmöjligheterna. Vi försöker göra ett Oatly, fast för telekom”, säger David Lundgren Fetah.

Med pengarna kommer bolaget stärka sin marknadsposition och utveckla fler nya cirkulära telekomtjänster.

”Vi har konkurrenter, men inga som säljer med abonnemang, något vi eventuellt kommer titta på”, avslöjar bolagets grundare och vd.

Johan Dennelind är glad över att vara med under nästa fas av bolagets resa och säger att segmentet är i stark tillväxt.

”David Lundgren Fetah är en eldsjäl och entreprenör ut i fingerspetsarna som vill förändra sättet svenskar konsumerar mobiltelefoner och tjänster. Refurbly är mycket väl förberedda för att utmana de större aktörerna på marknaden och ta en tydlig position inom renoverade mobiltelefoner. Alla investerare är utvalda för sitt kunnande och nätverk och kommer på olika sätt kunna stötta bolaget under tillväxtfasen”, kommenterar Johan Dennelind.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?