1515
Annons

23-åringens mobilåtervinnare backas av Johan Dennelind

Den Örebrobaserade mobilåtervinnaren Refurbly gör en såddrunda med Telias före detta vd Johan Dennelind och andra tungviktare i telekombranschen. Nu vill den 23-årige grundaren och vd:n David Lundgren Fetah trappa upp tillväxten.

David Lundgren Fetahs Refurbly föll Telias före detta vd Johan Dennelind i smaken.
David Lundgren Fetahs Refurbly föll Telias före detta vd Johan Dennelind i smaken.

Enligt branschorganisationen Elkretsen säljs runt 3,5 miljoner telefoner varje år i Sverige, vilket genererar 301 000 ton avfall. Det är något Refurbly vill motverka.

”Mobiltelefonerna är en stor miljöbov, en aspekt som branschen inte tar ansvar för. En mobiltelefon som väger 226 gram skapar hela 86 kilo avfall vid produktion.  Det är inte alltid det som syns som väger mest. Operatörerna säger att de har grön el till sina telefonmaster, samtidigt som de säljer mobiler som genererar hur mycket avfall som helst. Vi tycker att det ska vara en självklarhet att återbruka de mobiler som redan finns”, kommenterar Refurblys grundare David Lundgren Fetah.

Han lagade sin första mobil som fjortonåring i sin pappas butik Mobilverkstan och såg en lucka i branschen. 2019 startade han Refurbly, en e-handel som säljer begagnade mobiler efter kontroll, renovering, fabriksåterställning och tester av erfarna servicetekniker. Tillsammans med Mobilverkstan har man hittills reparerat över 40 000 mobiltelefoner. 2020 omsatte Refurbly runt 6 miljoner kronor.

Nu tar bolaget in en såddrunda på 6 miljoner kronor, som leds av Telias tidigare vd Johan Dennelind. Andra investerare är David Stenmarck, medgrundare Epidemic Sound och Erik Hallberg och Emil Nilsson, som båda varit medlemmar i Telias koncernledning. Sedan tidigare är Kenneth Karlberg, tidigare Telia Mobile och Halebop, styrelseledamot för Refurbly.

”För mig är det inte bara fråga om pengar, utan om kompetensen vi får in i bolaget. Det är relevanta människor för det vi ska göra, att belysa miljöproblemet som telefonoperatörerna absolut inte vill tala om. Här har vi ett stort gäng som ser problemen och affärsmöjligheterna. Vi försöker göra ett Oatly, fast för telekom”, säger David Lundgren Fetah.

Med pengarna kommer bolaget stärka sin marknadsposition och utveckla fler nya cirkulära telekomtjänster.

”Vi har konkurrenter, men inga som säljer med abonnemang, något vi eventuellt kommer titta på”, avslöjar bolagets grundare och vd.

Johan Dennelind är glad över att vara med under nästa fas av bolagets resa och säger att segmentet är i stark tillväxt.

”David Lundgren Fetah är en eldsjäl och entreprenör ut i fingerspetsarna som vill förändra sättet svenskar konsumerar mobiltelefoner och tjänster. Refurbly är mycket väl förberedda för att utmana de större aktörerna på marknaden och ta en tydlig position inom renoverade mobiltelefoner. Alla investerare är utvalda för sitt kunnande och nätverk och kommer på olika sätt kunna stötta bolaget under tillväxtfasen”, kommenterar Johan Dennelind.


Innehåll från Mpya DigitalAnnons

Mjukvaruutveckling med betoning på ”mjuk”

När Anton Gunnarsson hos Mpya Digital tog steget in i karriären inom mjukvaruutveckling, låg hans fokus på de tekniska aspekterna. Idag har han nått nya insikter och är övertygad om att betoningen bör ligga någon helt annan stans. 

När Anton började sin karriär var han den första att kasta sig över alla böcker om kodning och programmering, och han lyssnade noga på alla som predikade om testutveckling och andra nymodigheter om teknik och kod. 

– Jag var insnöad i tekniken. Visst, jag lärde mig massor, men ju mer jag jobbar med utveckling  inser jag att den sociala delen av vårt yrke är vad som verkligen betyder något. Det är trots allt i interaktionen med andra som de flesta nya idéer uppstår, understryker Anton, som är Web Developer hos Mpya Digital. 

Tyvärr är det inte helt lätt att skapa miljöer som främjar just det. Brist på tillit och trygghet är något som ofta kan saknas. Men vad är det som gör att man känner sig trygg? Antons övertygelse är att det handlar om att våga vara sårbar och våga prata om känslor. Men som det ser ut idag är det mycket enklare att argumentera om tekniska detaljer än att vara uppriktig med hur man känner. 

– Vilket kanske inte förvånar någon. Men det som förvånar i alla fall mig är att så få ser kraften i att prata om hur man känner eller hur man mår. Att det leder till en bättre miljö för kreativ utveckling och innovativ kod. 

Han tycker att det är dags att vi vågar prata mer om hur det är att vara människa i en tekniktung bransch; hur man ska göra för att må bra och hur man hittar modet att bli den bästa versionen av sig själv, istället för att bara prata om teknik och programmering. 

– Men att använda empati och sårbarhet för att hjälpa sig själv och andra är inte bara utelämnande, det är också skrämmande. Jag vet, för jag jobbar med det varje dag! Men att prata om riktiga känslor och mjuka värden gör att vi bygger förtroende och förståelse för varandra. Vilket i sin tur gör att den där tryggheten växer. Tryggheten att vara sig själv. Tryggheten som gör att vi blir modiga och vågar leda oss själva och andra. Och på köpet växer vi som människor och som team, inte bara som utvecklare. I ordet mjukvaruutveckling finns ordet ”mjuk”. Jag tycker vi ska våga ta fasta på det, avslutar han bestämt. 

Läs mer om Mpya här 

 

Mer från Mpya Digital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Digital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?