1515

2020 starkt år för teknikelitens Werlabs – ökade omsättningen med 257 procent

Det kändistäta blodtestbolaget Werlabs hade en starkt 2020, delvis drivet av coronapandemin, visar bolagets färska årsredovisning. Försäljningen ökade med 257 procent och bolaget vände till vinst. 

Cristina Stenbeck är en av de finansprofiler som investerar i Werlabs, där Henrik Forsberg är vd.
Cristina Stenbeck är en av de finansprofiler som investerar i Werlabs, där Henrik Forsberg är vd.

Werlabs grundades 2013 av läkaren Rickard Lagerqvist, som inte längre är aktiv i bolaget. Bland investerarna finns H&M:s ordförande Karl-Johan Persson, Kinneviks storägare Cristina Stenbeck, Avito-grundaren Jonas Nordlander, och Spotify-grundaren Daniel Ek även om det har uppgetts att hans fru Sofia Ek formellt sett varit ansvarig för investeringen.

Bolagets grundaffär är allehanda hälsokontroller med alltifrån hormonnivåer till analyser av organ för att visa vilka sorters sjukdomar kunderna riskerar att dra på sig, samt eventuella allergier och vitamin- eller mineralbrister. Priset för Werlabs stora paket som mäter 43 olika markörer kostar 1 995 kr. Testerna tas på en ansluten vårdcentral inom tre månader från beställningen. 

Under coronapandemin har bolaget delvis ställt om verksamheten och började i våras erbjuda tester för covid-19. Enligt Werlabs var bolaget bland de första aktörerna att lansera en storskalig testning för antikroppar mot covid-19 och de hade i juni 2020 världens tredje största dataunderlag på antikroppar, som delades med Folkhälsomyndigheten.

Under 2020 omsatte Werlabs 195,5 miljoner kronor, en ökning från 54,7 Mkr 2019. Bolaget vände även till vinst och noterade ett resultat om 13,9 Mkr, från en förlust om 14,1 Mkr året före. Enligt bolaget beror på det positiva resultatet i hela bolaget på försäljningstillväxt i grundaffären och god kostnadskontroll. 

Den del av omsättningen som härstammar från coronapandemin, där man arbetat på uppdrag av myndigheter och regioner, uppgick till 51,9 Mkr och gav ett en knapp vinst om 354 000 kr. Werlabs hade sedan tidigare utlovat att coronatesterna skulle erbjudas till självkostnad och att man inte skulle göra någon vinst på affären.

Nu jobbar bolaget vidare med vaccinationer mot covid-19, och driver sedan den 14 april i år Sverige största vaccinationsanläggning på Kistamässan utanför Stockholm, där 225 000 doser hittills delats ut.

”Vi ser samtidigt en kraftig ökning av efterfrågan på våra hälsotester vilket är glädjande. Sannolikt hänger det samman med det ökade intresset för den personliga grundhälsan som har aktualiserats av pandemin”, kommenterar vd:n Henrik Forsberg.

Under bolagsstämman den 16 juni valdes även Claes Ekström in som ny styrelseordförande. 

”Werlabs har spelat en mycket konstruktiv roll under pandemin och jag ser stora möjligheter att Werlabs kan spela en betydande roll för den svenska folkhälsan. Jag ser fram emot att fortsatt bidra till Werlabs utveckling”, säger Claes Ekström. 


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?