1515

20 miljoner till svenska rymdbolag

Sverige och Europeiska rymdorganisationen satsar 20 miljoner kronor på att bygga nya startupbolag inom rymdbranschen i Sverige. Men en tidigare svensk storsatsning på rymden har stött på problem.    

Sara Wiman från Geografiska informationsbyrån, Kristoffer Ödmark från Widefind och Fredrik Bruhn från Unibap är med i rymdsatsningen. Längst till höger Jens Lundström som ansvarar för projektet på ESA BIC Sweden. Foto: Amanda Lindgren
Sara Wiman från Geografiska informationsbyrån, Kristoffer Ödmark från Widefind och Fredrik Bruhn från Unibap är med i rymdsatsningen. Längst till höger Jens Lundström som ansvarar för projektet på ESA BIC Sweden. Foto: Amanda Lindgren

Rymdteknik har blivit ett hett område med uppmärksammade amerikanska initiativ som Elon Musks Space X. Nu vill Sverige storsatsa på området genom att starta en rymdinkubator tillsammans med den Europeiska rymdorganisationen ESA.

På måndagen presenterades de åtta första bolagen som får stöd och runt 490 000 kronor, av rymdinkubatorn som fått namnet ESA BIC Sweden. Utöver ESA står Rymdstyrelsen och Vinnova bakom satsningen.

Deltagarna varierar från maskinseendebolaget Unibap, som i fjol omsatte 8 MKr, till Widefind, som hoppas kunna utveckla sin prototyp inom 3D-lokalisering till en färdig produkt nästa år. Många av dem ska inte ta teknologi till rymden utan utnyttja teknik utvecklad för rymden på jorden.

Läs mer: Så vill Tesla-grundaren Elon Musk kolonisera Mars

Rymdindustrin i Sverige omsätter cirka 1,5–2 miljarder kronor och växer långsamt.

I Sverige finns rymdforskning i världsklass.

"Bolagen inom rymdbranschen konkurrerar inte mot varandra i Sverige, utan Sverige konkurrerar mot andra länder", säger Jens Lundström, verksamhetsansvarig på ESA BIC Sweden.

I Sverige finns rymdforskning i världsklass, startupbolag, rymdraketbasen Esrange utanför Kiruna samt Spaceport Sweden, den planerade internationella hubben för privatpersoners rymdresor. Om alla fyra delarna lyckas, och samarbetar har Sverige möjlighet att skapa Europas ledande rymdbransch, säger Jens Lundström.

Men det finns förhinder.

Knappt tio år och drygt 20 miljoner kronor efter att aktiebolaget Spaceport Sweden började förbereda rymdresor i Kiruna har bolaget lämnat orten och står nu utan hamn. Anledningen var att staden inte hade möjlighet att förlänga den aktuella rullbanan, som i Kiruna är drygt 2 500 meter lång.

Hon vill inte prata om ett misslyckande.

"För tre år sedan återkom rymdoperatörerna vi förhandlat med med skärpta krav. Efter att de testflugit sina farkoster önskade de sig en rullbana som är minst 3 000 meter lång", säger vd Karin Nilsdotter.

Hon vill inte prata om ett misslyckande.

"Ambitionen är att bli Europas portal mot rymden och bli en rymdhamn i världsklass, och den potentialen har vi fortfarande."

Spaceport Sweden har sedan samarbetet bröts fört diskussioner med Luleå, och efter att det samarbetet inte blev av, vänt blickarna mot Skellefteå. Bengt Ivansson, näringslivschef i Skellefteå, säger att en ny rullbana och en ny terminal skulle kosta minst 150 Mkr och att staten måste vara med och betala om rymdprojektet ska bli av.

”Det är en högoddsare, eller det är i alla fall inte självklart att det blir av”, säger Bengt Ivansson.

Läs mer: Robonauten – rymdens nya superstar

Det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation har investerat 6 Mkr i Spaceport Sweden och staten, EU, länsstyrelsen, landstinget, Kiruna kommun och privata aktörer har satsat sammanlagt 14,3 Mkr i två olika projekt.

Tidigare erbjöd Spaceport Sweden nära rymden-upplevelser, som viktlösa flyg. 2014 omsatte bolaget 1,6 Mkr, men i fjol sjönk omsättningen till 380 000 kronor. Att nära rymden-verksamheten inte fortsatt beror enligt Karin Nilsdotter på att man sökt en ny plats för verksamheten.

Hon säger att det finns ett stort intresse i Skellefteå och att man fått positiva signaler från regeringen, som sagt att de emotser en ansökan för tillstånd för kommersiell rymdverksamhet.

Här är bolagen som valts till rymdsatsningen:
APR technologies
Featherway robotics
Geografiska informationsbyrån
Sally R
Schvung ride
The code company
Unibap
Widefind


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?