Annons

2,3 miljarder till startups i december

Riskkapitalbolag och investerare satte in nästan 2,3 miljarder kronor i svenska techbolag och startups i december, enligt Di Digitals sammanställning. Bland bolagen som lyckades locka kapital syntes flera med inriktning på elektrifiering av transporter.

Fotskanningsbolaget Volumental, elsparkcykelbolaget Voi, med grundaren Fredrik Hjelm, och elbåtsbolaget Candela var några av de startups som tog in kapital i december.
Fotskanningsbolaget Volumental, elsparkcykelbolaget Voi, med grundaren Fredrik Hjelm, och elbåtsbolaget Candela var några av de startups som tog in kapital i december.Foto:Aurora Horwood, Joey Abrait, Jonas Eng

När Di Digital räknar samman de kapitalrundor som kommit upp på radarn landade totalen på 2.269 miljoner kronor för årets sista månad. Det var dock något lägre än november och oktober som landade på 3,1 respektive 3,4 miljarder.

Här är de största kapitalanskaffningarna som Di Digital noterade i december:

Voi – 1 miljard kronor

Elscooterbolaget tog så sent som i augusti in nästan 390 miljoner kronor genom en nyemission. Denna gång fyllde existerande storägare som VNV Global och Raine Group på med ännu mer kapital. Det innebär att Voi troligen uppnådde enhörningsstatus, vilket är en värdering om 1 miljard dollar.

Bokadirekt – 300 Mkr

Bokadirekt är en bokningsplattform inom skönhet och hälsa, som bygger på en saas-modell, där en salong eller mottagning betalar en fast avgift varje månad. Bokadirekt erbjuder utöver det flera tilläggstjänster, som sms-påminnelser eller att hämta in pengar från uteblivna besök. Bland investerarna syns VNV Global.

Candela – 245 Mkr 

Elbåtstillverkaren har redan fått in över 100 beställningar på den nya modellen C-8. Det nya kapitalet från bland annat EQT Ventures och Ted Talks grundare Chris Anderson ska användas till att skala upp tillverkningen.

Volumental – 117 Mkr 

3d-skanningsbolaget Volumental vill ändra hur vi handlar skor. Lösningen används av nästan 100 stora varumärken och finns i över 3.000 butiker världen över. 

Danads – 123,5 Mkr 

Bolaget, med Anders Borg som ordförande, hjälper storföretag världen över att sälja digitala annonser. Det nya kapitalet är ett led i förberedelserna för en notering och värderade bolaget till 778,5 miljoner kronor, en fördubbling på åtta månader.

Carla – 105 Mkr

Bolaget gick live i höstas med Sveriges första renodlade marknadsplats för elbilar – begagnade och leasing.

Storykit – 90 Mkr

Storykit, som grundades 2018 av Fredrik Strömberg och Peder Bonnier, erbjuder ett videoverktyg för företag och organisationer. Enligt egen utsago är Storykit det ledande videoverktyget i Norden och expanderar nu till flera europeiska marknader. 

Goodtrust – 68 Mkr

Bolagets mål är att hantera användarnas fullständiga digitala eftermäle. I dagsläget är tjänsten freemium där vissa delar är gratis.

Buddy Company – 42 Mkr

Gigbolagets affärsidé är att koppla samman frilansare med privatpersoner och företag. Under året har Buddy köpt upp städbolaget Tidyapp och alltiallo-fixaren Taskrunner och bytt namn från tidigare Techbuddy.

Imaginecare – 30,5 Mkr

Bolaget erbjuder en app som med hjälp av olika mätverktyg övervakar patients hälsovärden i det egna hemmet. På så sätt kan både patienter och vårdgivare ha koll på värden, följa kurvorna och undvika rutinkontroller på vårdcentraler. Försämras värdena får vårdpersonal en notis om avvikelsen.

Petbuddy Group – 26 Mkr

Bolaget startade med att vilja erbjuda mer hälsosam mat för hundar, men har nu utvecklats till en husdjurskoncern.

Mantle – 25 Mkr

Bolaget har stött på patrull för sin CBD-olja i Sverige, som utvinns av hampablad, men hoppas nästa år att komma igång med försäljningen i Storbritannien. 

Bzzt – 20 Mkr

Minitaxibolaget har haft ett par tunga år, men fokuserar nu på mat- och livsmedelsleveranser. I rundan klev tunga investerare som Avitogrundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert in.

Cling – 20 Mkr

Bolaget grundades 2020 och bygger en plattform för lättare och snabbare handel med begagnade batterier. Bland investerarna finns First Venture och amerikanska Trucks Venture Capital.

Gruppsol – 20 Mkr

Företaget har ett system som kombinerar mjukvara med hårdvara som solpaneler, batterier och laddningsutrustning för elbilar. Bland kunderna finns såväl företag som villaägare.

Justincase – 15 Mkr

Justincases affärsidé är att erbjuda livförsäkringar till höga belopp på mellan två till sex miljoner kronor. Ansökan är klar inom två minuter, det enda som krävs är att svara på några hälsofrågor och signera med bank-id. 

Gamifiera – 12 Mkr

Bolaget hjälper varumärken med kundupplevelse och lojalitet med rötter i spelplattformar och sociala medier.

Meitner – 10 Mkr

Krångliga skolplattformar fick eleven Adrian Andersson att skapa en egen. Nu har hans skolplattformutmanare Meitner tagit kapital från kända investerare som draken Jacob de Geer. 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar
Innehåll från M-FilesAnnons

M-Files eliminerar risken för mänskliga dokumenthanteringsfel

Dokumenthantering är en central del av de flesta företags verksamheter, men att organisera stora mängder information kan vara en utmaning och hindra bolag från att arbeta effektivt.

– Digital hantering av våra dokument har gett en förbättrad produktivitet och ökad efterlevnad av standarder och regler, säger ansvarig på AQ Group.

Dokumenthantering utgör en viktig del av verksamheten för de flesta företag, oavsett storlek och bransch. Man hanterar och organiserar dagligen dokument, filer och data – och i takt med att dokumenthanteringssystemen blir alltmer avancerade kan företag effektivisera sina processer och rutiner ordentligt. Den finska dokumenthanteringsmarknaden har länge dominerats av M-Files. Nu har de expanderat i Norden och växer stadigt i Sverige, inte minst inom tillverkandeindustrin och Professional services.

Sticker ut på marknaden

Anders Edlund, säljchef Norden, berättar att det som gör att M-Files sticker ut på marknaden är att lösningen inte arbetar med traditionella mappstrukturer utan länkar information till användarna baserat på innehåll. 

– Det handlar om vad något är, inte var det finns lagrat. Detta kopplas i sin tur till ett avancerat workflow och en samarbetsplattform för externa parter, säger han.

Genom att samla all dokumentation på ett ställe och skapa en enhetlig vy av företagets dokumentation kan företag enkelt leta efter, hitta och använda informationen de behöver utan att behöva söka i flera olika system.

– Våra lösningar möjliggör också automatisering av manuella arbetsuppgifter, vilket eliminerar risken för mänskliga fel och sparar tid och resurser som annars skulle ha använts på administrativa uppgifter. Våra lösningar är dessutom möjliga att integrera med befintliga system, vilket sparar både tid och pengar eftersom det inte krävs några extra investeringar i hårdvara eller mjukvara.

Så här fungerar M-Files, läs mer 

En pålitlig partner

M-Files har visat sig vara en pålitlig partner för flera företag som vill förbättra sin produktivitet. Några av dessa är teknikföretaget Sinch och medicintekniska företaget Getinge. 

– Getinge och Sinch är bolag med mycket höga krav på sin informationshantering. Vid ett införande av den här omfattningen finns det alltid unika förutsättningar och krav som behöver hanteras. Här är vi särskilt stolta över att kunna erbjuda en smidig och säker digital plattform som kan öka produktiviteten och göra stor skillnad i vardagen, inte minst genom att information blir enklare att hitta och använda, säger Anders Edlund.

Ett annat exempel är verkstadsföretaget AQ Group, som har använt M-Files för att hantera sina stora mängder dokument och optimera dokumenthanteringsprocesserna inom organisationen. 

– Vi har lyckats uppnå både en enhetlig dokumentationsvy och fullständig överensstämmelse med olika standarder och regler. M-Files har också möjliggjort automatisering av våra manuella arbetsuppgifter, vilket har lett till minskad risk för mänskliga fel och förbättrad effektivitet, säger ansvarig projektledare på AQ Group.

Även finländarnas stamnätsbolag Fingrid Oyj har kunnat uppnå fullständig efterlevnad av olika standarder och regler med hjälp av M-Files, vilket enligt bolagets Communications and Information Management Manager har varit viktigt för deras verksamhet. Dessutom har teknikkonsultföretaget IKM Ocean Design och det ledande stål- och metallföretaget SSAB med hjälp av M-Files kunnat automatisera manuella arbetsuppgifter och förbättra efterlevnaden av olika standarder och regelverk.

– Traditionella dokumenthanteringssystem uppfyllde inte våra verksamhetskrav. Vi ville ha en modern, ny strategi för informationshantering som kunde erbjuda användarna nya digitala funktioner och verkliga fördelar för deras dagliga arbete, konstaterar projektansvarig på Fingrid Oyj.

Läs mer om M-Files erbjudande här 

Mer från M-Files

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med M-Files och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera