1515

1928 Diagnostics fyller på kassan - öppnar för mer

Ett trettiotal affärsänglar går in med 20 miljoner kronor i medtech-bolaget 1928 Diagnostics. Bolget bekämpar det globala hotet från antibiotikaresistens.

 

1928 Diagnostics medgrundare och vd Kristina Lagerstedt.
1928 Diagnostics medgrundare och vd Kristina Lagerstedt.Foto:Patrik Olsson

Göteborgsbaserade 1928 Diagnostics (NTL) fyller på kassan med 20 miljoner kronor från ett trettiotal affärsänglar. Investeringarna sker via Sciety som är specialiserat på tillväxtbolag inom hälsa och medicin.

”Det här räcker för att ta oss till nästa steg. Men intresset är fortfarande stort och vi pratar med investerare från hela världen. Det finns fortfarande utrymme att ta in mer kapital, så vi avvaktar ytterligare några veckor med att stänga rundan”, säger Kristina Lagerstedt, vd och medgrundare på 1928 Diagnostics.

Det finns fortfarande utrymme att ta in mer kapital.

1928 Diagnostics mjukvara kan man med hjälp av teknik som redan finns på sjukhusen analysera bakteriers DNA för att få reda på om och vilka sorters antibiotika de är resistenta mot och hur de sprids. Mjukvaran bidrar till att digitalisera diagnostiken som hittills skett genom odling, en process som tar betydligt längre tid.

Läs mer: Halv miljard till digital vård 2016

Med hjälp av mjukvaran kan man snabbare ge rätt behandling, vilket i sin tur kan leda till snabbare tillfriskning och minskad användning av antibiotika.

Bolaget är redan verksamt i Sverige och håller just nu på att rullas ut i 11 andra EU-länder. Man förbereder även för en expansion i USA.

”Vi har redan börjat anställa utvecklare på produktsidan och ska snart rekrytera affärsutvecklare och säljare. Om två veckor åker jag till Silicon Valley för att bygga kundrelationer och lägga grunden för vår amerikanska satsning. Nästa år ska vi ha en representant på plats i USA, CE-märkning och ha ansökt om FDA-godkännande”, säger vd Kristina Lagerstedt.

1928 Diagnostics kammade i höstas hem andraplatsen i Di Digital Startup Tour, med några av Sveriges främsta riskkapitalbolag i juryn. Bolaget platsade även nyligen in sig på Ny Tekniks 33-lista.

Läs mer: Startup Tour-vinnaren Amra tar in 80 miljoner kronor


Innehåll från AdmincontrolAnnons

En digitaliserad arbetsplats – med minskad risk för cyberattacker

På senare år har en digitaliserad arbetsplats varit en hög prioritet för många företag. Samtidigt jobbar allt fler hemifrån, vilket ökar behoven av säkra och fullt digitala lösningar – inte minst när mängden cyberattacker blir alltmer förekommande och förödande.

– Genom vår styrelseportal kan dokument delas och signeras digitalt på ett väldigt enkelt och säkert sätt, säger Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige.

Sättet vi lever på har förändrats drastiskt i samband med coronapandemins intåg runt om världen, men kanske allra främst hur och var vi arbetar. Dessförinnan var kontoret allt som oftast en obligatorisk arbetsplats på daglig basis. När hemmakontor blivit allt vanligare har flera svenska bolag under det senaste året vittnat om en markant ökning av cyberattacker, och både SÄPO och Internetstiftelsen har i flera rapporter skrivit om hur attackerna blir fler i pandemins spår. Enligt Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige, kommer därför kompetens inom cybersäkerhet bli av högsta vikt framöver.

Tidigare med hjälp av en kontorsnärvaro kunde viktiga dokument signeras direkt på plats, något som innebar en problematik när företag stängde ner och drev sin verksamhet via distans. Det ställde nya krav på smidiga och säkra digitala lösningar, och Admincontrol blev snabbt ett alternativ som visade sig gynnsamt för den nya tidens behov. 

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi kan se att behovet ökat lavinartat under pandemin; elektronisk signering används mer än någonsin. Vår tjänst möjliggör att alla tryggt kan jobba var som helst utan att behöva infinna sig i styrelserummet så fort något ska signeras, berättar Rebecka Soma.

Säkerheten måste prioriteras

Den snabba omställningen till hemmakontor och virtuella möten gjorde att många bolag förlitade sig på olika digitala tjänster – som inte alltid var helt optimala och tillräckligt säkra för ändamålet. Företagens styrelseledning måste därför förstå området kring cybersäkerhet och hur de kan arbeta för att motverka det, menar hon.

– Alla kommer behöva sträva mot en bra säkerhetskultur inom sina företag. En absolut majoritet av felen som sker på en arbetsplats är ”human errors”, och risken för att göra fel när man inte vistas på kontoret ökar ju också. Därför blir en god säkerhetskultur extremt viktigt.

Enligt statistik från tidigare i år, framtaget av cybersäkerhetsföretaget Cybint är just human errors anledningen till hela 95 procent av alla intrång.

– Har man ett bra säkerhetstänk är man mycket bättre rustad för en eventuellt kommande cyberattack. En bra och enkel åtgärd är att använda tvåfaktorsautentisering, men det till trots är det bara fyra av tio som nyttjar det.

En tjänst för nya tider

Det talas mycket om vad som väntar arbetsvärlden och den nya samtiden när vi återgår till det normala. Många är eniga om att pandemin avsevärt skyndat på digitaliseringen och många av de tjänster och arbetssätt som vi idag tillämpat förväntas stanna kvar även efter pandemin.

En av dessa är just elektronisk signering, och företag som inte rustat upp med tjänster likt dessa förväntas snabbt hamna efter i förhållande till sina konkurrenter. 

– Vinningen är oerhört stor med att kunna signera digitalt. Dels är det mer miljövänligt i och med att det eliminerar stora mängder papper, men det möjliggör också en större frihet för alla inblandade när de inte behöver infinna sig på en specifik plats.

Med Admincontrol samlas allt från digital dokumentstyrning och ett förenklat samarbete för styrelse och ledning på en och samma plats. Dessutom är det Sveriges enda ISO 27001:2013-certifierade styrelseportal och utlovar effektiva och säkra styrelsemöten – på ett användarvänligt vis.

– Med Admincontrol blir det en säkrare hantering när vi inte längre har samma förutsättningar som förr, avslutar Rebecka Soma.

Ladda ner Admincontrols e-bok för att lära dig mer om ”utvärdering av dina investeringar i styrelsens teknologi” här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?