1515
Annons

1928 Diagnostics fyller på kassan - öppnar för mer

Ett trettiotal affärsänglar går in med 20 miljoner kronor i medtech-bolaget 1928 Diagnostics. Bolget bekämpar det globala hotet från antibiotikaresistens.

 

1928 Diagnostics medgrundare och vd Kristina Lagerstedt.
1928 Diagnostics medgrundare och vd Kristina Lagerstedt.Foto:Patrik Olsson

Göteborgsbaserade 1928 Diagnostics (NTL) fyller på kassan med 20 miljoner kronor från ett trettiotal affärsänglar. Investeringarna sker via Sciety som är specialiserat på tillväxtbolag inom hälsa och medicin.

”Det här räcker för att ta oss till nästa steg. Men intresset är fortfarande stort och vi pratar med investerare från hela världen. Det finns fortfarande utrymme att ta in mer kapital, så vi avvaktar ytterligare några veckor med att stänga rundan”, säger Kristina Lagerstedt, vd och medgrundare på 1928 Diagnostics.

Det finns fortfarande utrymme att ta in mer kapital.

1928 Diagnostics mjukvara kan man med hjälp av teknik som redan finns på sjukhusen analysera bakteriers DNA för att få reda på om och vilka sorters antibiotika de är resistenta mot och hur de sprids. Mjukvaran bidrar till att digitalisera diagnostiken som hittills skett genom odling, en process som tar betydligt längre tid.

Läs mer: Halv miljard till digital vård 2016

Med hjälp av mjukvaran kan man snabbare ge rätt behandling, vilket i sin tur kan leda till snabbare tillfriskning och minskad användning av antibiotika.

Bolaget är redan verksamt i Sverige och håller just nu på att rullas ut i 11 andra EU-länder. Man förbereder även för en expansion i USA.

”Vi har redan börjat anställa utvecklare på produktsidan och ska snart rekrytera affärsutvecklare och säljare. Om två veckor åker jag till Silicon Valley för att bygga kundrelationer och lägga grunden för vår amerikanska satsning. Nästa år ska vi ha en representant på plats i USA, CE-märkning och ha ansökt om FDA-godkännande”, säger vd Kristina Lagerstedt.

1928 Diagnostics kammade i höstas hem andraplatsen i Di Digital Startup Tour, med några av Sveriges främsta riskkapitalbolag i juryn. Bolaget platsade även nyligen in sig på Ny Tekniks 33-lista.

Läs mer: Startup Tour-vinnaren Amra tar in 80 miljoner kronor

”Airbnb för husbilar” går samman med svensk konkurrent

Det schweiziska bolaget Mycamper ville slå sig in på campingmarknaden i fjol, med sin tjänst som låter kunder hyra ut husbilar och husvagnar till varandra. Nu investerar de i stället i sin svenska branschkollega Housecar – för att växa i Norden.

Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.
Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.Foto:Press.

Under 2020 lanserade det schweiziska bolaget Mycamper sin tjänst i Sverige. Deras plattform är ett sorts ”Airbnb för husbilar och husvagnar”, där privatpersoner kan hyra ut campingfordon till varandra. Affärsmodellen består av att bolagen tar runt 20 procent av uthyrningskostnaden i avgift. 

Men det har funnits flera lokala aktörer på marknaden, som fick ett uppsving i fjol när många svenskar valde att fira sin semester på hemmaplan i spåren av coronapandemin. 

Nu investerar Mycamper i sin svenskgrundade branschkollega Housecar.

”Vi är imponerade över deras snabba tillväxt. Strategiskt är det en stor fördel för oss att investera i ett grundarteam som kan den nordiska marknaden. Tillsammans är vi övertygade om att vi på ett effektivt sätt kommer att kunna skala”, säger Michele Matt vd för Mycamper, i en kommentar.

Läs mer: ”Airbnb för husvagnar” rullar ut – vill lifta med svemester-trenden

Affären är värd runt 5 miljoner kronor, vilket innebär att Mycamper blir delägare i Housecar tillsammans med grundarna.

Målsättningen är nu att tillsammans bygga den största delningstjänsten för fritidsfordon i Norden. Det kommer ske under svenska Housecars varumärke, dit det schweiziska bolaget flyttar alla sina tillgångar.

Redan före coronapandemin var Sverige dock det land i Europa med flest campingfordon per capita. Det finns i dag 100 000 husbilar och 290 000 husvagnar i landet.

”2021 har börjat fantastiskt. Vi är nära att nå förra årets bokningar redan nu”, säger Rickard Magnusson, vd och medgrundare på Housecar.

De tre andra grundarna bakom bolaget är Nicolas Cohen, Farshad Tajik och Anders Lisspers. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera