1515

118 kompositörer och låtskrivare: ”EU, skydda våra rättigheter nu!”

De digitala plattformarna tjänar riktigt stora pengar på vår musik utan att rättvist dela med sig av intäkterna. Det är inte hållbart, skriver 118 kompositörer och låtskrivare i ett upprop på Di Digital.

Eva Dahlgren, Max Martin, Tove Lo, José Gonzalez, Zara Larsson, Björn Ulvaeus, Lykke Li och Jocke Berg är några av upphovspersonerna som skrivit under uppropet.
Eva Dahlgren, Max Martin, Tove Lo, José Gonzalez, Zara Larsson, Björn Ulvaeus, Lykke Li och Jocke Berg är några av upphovspersonerna som skrivit under uppropet.Foto:TT/Di

Inom kort röstar parlamentarikerna i EU om förslaget till moderniserad upphovsrättslagstiftning. Att lagen blir verklighet – och tydlig i fråga om våra rättigheter – är helt avgörande för att vi ska kunna trygga musikens framtid och en återväxt av musikskapare. Som läget är nu tjänar stora mäktiga plattformar miljardbelopp på vår musik – medan vi själva får en minimal andel av deras intäkter, och i vissa fall ingen ersättning alls.

Det har skett ett paradigmskifte i hur musik konsumeras och sprids. Tidigare köpte lyssnaren musiken på fysiska skivor och fick rekommendationer i skivaffären eller från radio. Nu sker merparten av såväl musiklyssnande som spridning, försäljning och rekommendationer digitalt. I många avseenden är det en positiv utveckling som gjort att fler människor har tillgång till oändligt mycket mer musik, via tjänster som till exempel Spotify, Apple Music, Deezer och Tidal. Fantastiskt för alla som älskar musik!

I takt med att konsumtionen ändrats har ersättningsmodellerna förändrats och även våra möjligheter att förhandla om ersättning. I de flesta fall har vi ett starkt skydd - vår upphovsrätt – när det kommer till att förhandla om våra villkor. Och det är väl inte så konstigt? Det är ju som på vilken annan marknadsplats som helst. Musikskapare lägger ner oerhört mycket tid och hårt arbete för att kunna skriva och spela in det andra vill lyssna på, dansa till och glädjas av. Vi skapar varan som någon vill köpa och man förhandlar om ett pris.

Dessvärre har våra möjligheter att förhandla och få betalt försvagats på grund av annan omodern lagstiftning (E-handelsdirektivet från år 2000), vilket gör att en del stora digitala plattformar kan ”komma undan” sitt ansvar. E-handelsdirektivet säger nämligen att plattformarna inte är ansvariga för innehåll som laddats upp av användarna. Och det är där skon klämmer. Dessa plattformar tjänar riktigt stora pengar på vår musik utan att rättvist dela med sig av intäkterna till oss. Det är inte hållbart! I synnerhet inte nu när i stort sett alla våra intäkter kommer från den digitala marknaden.

Därför måste upphovsrättslagstiftningen inom EU moderniseras så att vi som skapat musiken kan få en rimlig ersättning när vår musik blir lyssnad på. Vi ber er parlamentariker att rösta för det liggande lagförslaget. Annars riskerar musiken att försvinna eller förlora sin mångfald – framförallt om vi ser till framtida generationers musikskapare och framtidens musik.

Ett exempel på en digital plattform som länge dragit nytta av den föråldrade lagstiftningen är världens största musiktjänst, Youtube. Även andra plattformar, som Google och Facebook, tjänar miljardbelopp på att sprida vår musik – medan vi själva får en minimal andel och i vissa fall ingen ersättning alls.

Att stora mäktiga tjänster inte behöver förhandla gör också att det skapas orättvisa konkurrensvillkor. För vem vill eller kan konkurrera med gratis? Och varför ska redan etablerade och schyssta tjänster vilja fortsätta förhandla och betala för vår musik när detta är ett krav som uppenbarligen inte gäller alla?

Några av oss har varit med länge, sett utvecklingen och upplevt hur intäkterna förändrats. En del av oss är helt nya i branschen och måste få hela försörjningen från den digitala marknaden. Vi alla oroar oss för framtida generationers musikskapare, som kan tvingas leva på småskrammel, och hoppas att EU:s förslag till ny upphovsrättslag är räddningen.

Varför skulle då inte lagstiftningen röstas igenom? Jo, det pågår ett extremt omfattande lobbyarbete från de digitala storföretagen som vill vattna ur lagstiftningen för att komma undan ansvar att ersätta oss skäligt. 

Vi låtskrivare och musikskapare vill nå ut med vår musik så brett som möjligt! Vi vill att så många plattformar och tjänster som möjligt ska teckna avtal och sprida vår musik, men de avtalen måste tecknas under rättvisa förutsättningar. Den nya lagstiftningen är helt avgörande för musikens överlevnad!

Omröstningen är snart här. Nu är det upp till er, EU-parlamentariker, att säkra våra rättigheter så att vi kan fortsätta skapa. Nu ligger musikens framtid i era händer. 

Julia Adams

Salem Al Fakir

Freddy Alexander

Pär Almkvist (Total Ape)

Benny Andersson

Jocke Berg

Klas Bergling (för Tim ”Avicii” Berglings räkning)

Charlie Bernardo

Olle "Faråker" Blomström

Peter Boström

Mirja Breitholz

Ane Brun

Daniel Börtz

Moa "Cazzi Opeia" Carlebecker

Johan Carlsson

Eva Dahlgren

Madelene Eliasson

Jörgen Elofsson

Peter R. Ericson

Ludvig Evers (Moonshine)

Carl Falk

Sarah Dawn Finer

Michel Flygare (NoNoNo)

Robin Fredriksson (Mattman & Robin)

Louise Frick-Sveen

Johanna Frostling (Klara & Jag)

Thomas G:son

Per Gessle

José Gonzáles

Max ”Fatmax Gsus” Grahn

Märta Grauers

Jonatan Gusmark (Moonshine)

Rigmor Gustafsson

Sonny Gustafsson

Rickard Göransson

Oscar Görres

Svante Halldin (Jack & Coke)

Sten "StoneBridge" Hallström

Molly Hammar

Jakob Hazell (Jack & Coke)

Axel "Axwell" Hedfors

Anders Hillborg

Sara "SHY Martin" Hjellström

Louise Hoffsten

Oscar Holter

Fanny Hultman

Sebastian Ingrosso

Nirob "SHY Nodi" Islam

Jakob Jerlström (The Struts)

Tobias Jimson (NoNoNo)

Plura Jonsson

Sören "Sulo" Karlsson

Linda "Miss Li" Karlsson

Julia Karlsson

Janice Kavander

David Kjellstrand

David Kreuger

Alexander Kronlund

Meja Kullersten

Theo Kylin

Nisse Landgren

Mattias Larsson (Mattman & Robin)

Zara Larsson

Håkan Lidbo

Magnus Lidehäll

Marcus Lindberg

Elof Loelv

Ida Long

Ebbot Lundberg

Per Magnusson

Maria Marcus

Rolf Martinsson

Lisa Miskovsky

David Myhr

Tony Nilsson

Lisa Nilsson

Tove ”Tove Lo" Nilsson

Albin Nordqvist

Jacob "Jarami" Olofsson

Jonnali "Noonie Bao" Parmenius

Ali Payami

Vincent Pontare

Kristoffer Rangstam

Karin Rehnqvist

Anton Rundberg

Teo Runsiö (TEOFRANS)

Victor Rådström (Neiked)

Eric Saade

Ilya Salmanzadeh

Martin ”Max Martin" Sandberg

Sven-David Sandström

Johan ”Shellback" Schuster

Mauro Scocco

Astrid "Astrid S" Smeplass

Thomas Stenström

Niklas Strömstedt

Tove Styrke

Ola Svensson

Peter Svensson

Linnea Södahl

Ludvig Söderberg (The Struts)

Klara Söderberg (First Aid Kit)

Johanna Söderberg (First Aid Kit)

Lova Alvilde Sönnerbo

Didrik Thott

Viktoria Tolstoy

Frans Torell (TEOFRANS)

Björn Ulvaeus

Jan Utbult

August Vinberg (Total Ape)

Chris Wahle

Hjalmar Wilén

Jenny Wilson

Klara Wörmann (Klara & Jag)

Rami Yacoub

Lykke Li Zachrisson

Kristofer Östergren

Swedish House Mafia

Detta är ett debattinlägg. Vill du också skriva? Hör av dig till digital@di.se!


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?