1515

10 mentala hinder för att starta företag: ”Släpp dina hjärnspöken”

Mentala hinder står ofta i vägen för att ta steget till att starta företag. Pr-konsulten och entreprenören Sandra Kastås vill ta hål på hjärnspöken i sin nya nyutkomna bok ”Bli företagarinna”.

Entreprenören och pr-konsulten Sandra Kastås har skrivit boken Bli företagarinna – Tio mentala hinder för att starta företag och hur du övervinner dem, som kom ut för några veckor sedan.
Entreprenören och pr-konsulten Sandra Kastås har skrivit boken Bli företagarinna – Tio mentala hinder för att starta företag och hur du övervinner dem, som kom ut för några veckor sedan.

”Vår inre röst är stark”. Det är första meningen i kapitlet om vad hjärnspöken är i pr-konsulten Sandra Kastås nya bok Bli företagarinna. Flera undersökningar visar att bristande självförtroende ofta står i vägen för att ta steget till att bli egenföretagare.

Mellan 2017 och 2018 föll andelen svenska kvinnor som startar företag med nästan 30 procent – från 6 till 4 procent. Vilket redovisades i GEM (Global Entreprenurship Monitor)-rapporten för Sverige 2019. Bland männen är siffran mer än dubbelt så stor med 9 procent.

”Det var upprinnelsen till boken när jag såg de siffrorna”, säger Sandra Kastås.

Hon beställde hem tio olika entreprenörsböcker, men alla kändes för teoretiska och som kurslitteratur. Hon ville göra tvärtom och skriva något mer inspirerande. För att hitta en bra struktur utgick hon från de nio vanligaste anledningarna, enligt undersökningsföretaget Novus, till att kvinnor inte startar företag.

”Kvinnor och män har ungefär samma hjärnspöken, men kvinnors är mycket starkare”, säger Sandra Kastås.

I sin bok skriver hon att så mycket som 90 procent av de hinder vi uppfattar faktiskt bara finns i våra egna huvuden.

Läs också: ”Det finns en idé om att kvinnor inte behöver så mycket pengar” 

Sandra Kastås gick ut i sina egna flöden på Facebook och Linkedin, samt gjorde ett inlägg i Facebook-gruppen Heja Livet, för att hitta kvinnor att intervjua. Hon fick omkring 400 svar och av dem pratade hon med 37 personer från olika branscher, i olika åldrar och i olika skeden av sitt yrkesliv. 

”Jag har skildrat allt från florister och fotografer till dem som söker riskkapital och jobbar med cancerforskning. Ingen av dem är direkt kända för att läsarna ska känna att kan 'the girl next door' så kan jag också”, säger hon.

Nummer ett av de nio anledningarna till att inte starta företag är att det känns otryggt att lämna en fast anställning. ”Fat and happy”, kallar Sandra Kastås den. I många fall lämnar dock inte egenföretagare sin anställning rakt av utan jobbar parallellt ett tag. En fast tjänst är inte heller alltid så trygg, särskilt i pandemitider, och som egenföretagare har man möjlighet att skapa sin egen trygghet. 

Intervjupersonerna i boken utgör exemplen och ger också läsaren sina tips. Till exempel Pernilla Widegren som startade sin veganska restaurang Stora Ego i Visby med ett mikrolån från Almi på 200 000 kronor. Ett av hennes tips för rädslan över att ta ekonomisk risk är att hela tiden spara undan 10 procent av vinsten för att ha som säkerhetsbuffert.

Ett annat hjärnspöke är att man saknar en bra affärsidé. För Mari Ahlqvist, medgrundare av Imatrics – en AI-lösning som nyhetsmedier använder för att analysera och autotagga artiklar, tog det flera år att komma fram till rätt modell.

”Du får inte har för mycket stolthet i din originalidé”, skriver Mari Ahlqvist i ett tips.

Läs också: De vill spräcka myten om vem som kan bli entreprenör

Sandra Kastås startade själv den egna pr-byrån Orakel PR för tre år sedan, då hon tröttnade på värderingarna hos de byråer hon hittills hade jobbat på. De första månaderna var oroliga och ensamma, men sedan fick hon ett samtal från den stora kafékedjan Starbucks. Det ökade på självförtroendet med en stor kund som gillade hennes koncept. 

”50 procent av kvinnorna upplever rädsla att misslyckas, medan samma siffra bland männen är 35 procent. Men för mig var det en ekonomisk möjlighet snarare än risk att starta eget. Nu jobbar jag mindre och tjänar bättre än när jag var anställd”, säger Sandra Kastås.

Mitt i bokskrivandet med Bli företagarinna startade coronapandemin. Hon bestämde sig då för att lägga till ett ytterligare hjärnspöke i boken nämligen företagande i kristider. ”Kan krisen vara det som faktiskt gör dig till företagarinna?” är en av rubrikerna i det kapitlet.

”Troligtvis kommer coronakrisen bidra till ökad popularitet för hållbara företag och företag inom hälsa, vård och omsorg. Där finns många företagarinnor”, skriver Sandra Kastås i boken.

”Kan boken peppa några fler till att starta eget så är det fantastiskt”, säger hon.

Läs också: Tillväxtverket i ny rapport: Bolag grundade av kvinnor tjänar mer


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?