1515

10 av Sveriges hetaste edtechbolag just nu

Tekniken har börjat leta sig in i skolorna och både de svenska edtechbolagen och branschorganisationer ser ljust på framtiden. Di Digital listar några av de hetaste svenska aktörerna just nu.

Johan Sanderoth på Edqu, Christoffer Elings-Pers på Coursio, Linda Ahrgren på Digilär, roboten Furhat på Furhat Robotics. Foto: Jesper Frisk/Digilär/Furhat. Kollage.
Johan Sanderoth på Edqu, Christoffer Elings-Pers på Coursio, Linda Ahrgren på Digilär, roboten Furhat på Furhat Robotics. Foto: Jesper Frisk/Digilär/Furhat. Kollage.

Jämfört med andra branscher har investeringarna till edtechbolagen hittills varit ganska få och små. Men det börjar röra på sig.  

Enligt Di Digitals databastjänst Nordic Tech List har det sedan 2015 gjorts 44 investeringar i svenska edtechbolag till ett totalt värde av omkring 350 miljoner kronor.

Under 2017 har snittstorleken på investeringarna ökat från omkring 800 000 kronor till 1 miljon kronor.

Läs även: Svenska edtechbolag märker ökad efterfrågan: ”Solklar tillväxt”

De 160 edtechbolag som är registrerade på Nordic Tech List hade 5 800 anställda under 2017, och en genomsnittlig omsättningstillväxt på 200 procent.

”Den svenska edtechbranschen visar tecken på att den håller på att mogna”, skriver Nordic Tech Lists projektledare Howard Riminton i en rapport över sektorn.

Di Digital har valt ut 10 svenska edtechbolag som är redo för tillväxt:

Lexplore* (NTL)

Gör: Bolagets verktyg kan med hjälp av artificiell intelligens och avläsning av ögonrörelser i ett tidigt skede upptäcka tecken på dyslexi hos barn. I Sverige säljs tjänsten direkt både till skolor och kommuner. Med hjälp av ett kapitaltillskott som tillfördes i våras genomför Lexplore pilotprojekt i ett antal amerikanska delstater.

Grundades: 2015

Finansiering: Har tagit in omkring 65 miljoner kronor från bland annat riskkapitalbolaget Segulas vd Gabriel Urwitz och Pomona-gruppen.

* = Hette tidigare Optolexia

Läs mer: Finanskändis miljonsatsar i anti-dyslexi-startup 

 

Digiexam (NTL)

Foto:
Digiexams grundare Nima Marefat och Johan Hägglund på Handelshögskolan i Stockholm. Foto: C-G Flinck.

Gör: Digiexam låter eleverna göra prov på datorn med automatiserad rättning. Våren 2016 värderades bolaget till 280 miljoner kronor, vilket gör bolaget till en gigant på den svenska edtech-marknaden. 2017 skrev närmare 40 procent av de svenska gymnasieeleverna prov med Digiexam, uppgav bolaget till Di Digital.

Grundades: 2012

Finansiering: Har tagit in närmare 50 miljoner kronor från bland annat finansmannen Sven Hagströmer, Spotify-veteranen och Atomico-investeraren Sophia Bendz, liksom Joen och Peder Bonnier.

Läs mer: Digiexam: ”Cirka 40 procent av gymnasieeleverna använder oss”

 

Edqu (NTL)

Gör: Edqus plattform erbjuder färdiga läromedel som kan justeras av läraren. Proven och uppgifterna kalibreras efter elevens kunskapsnivå. Tillsammans med den ideella föreningen Kodcentrum och i samarbete med bland annat Spotify och Paradox har Edqu även tagit fram digitala läromedel som ska hjälpa svenska lärare att förstå programmering.

Grundades: 2014

Finansiering: Har tagit in omkring 6,5 miljoner kronor från bland annat Gullspång Invest och Propel Capital.

Läs mer: De ska lära svenska lärare att programmera 

 

Furhat Robotics (NTL)

Gör: Furhat Robotics vill med en uttrycksfull och socialt intelligent robot möjliggöra interaktioner mellan människa och maskin. Furhat, som kan ta ögonkontakt och svarar på tilltal, har använts i undervisningen i några svenska skolor.

Grundades: 2014

Finansiering: Bolaget har tagit in 20 Mkr från de två europeiska riskkapitalbolagen Balderton Capital och Localglobe. Har även fått 1 miljon kronor av Vinnova för ett skolprojekt. 

Läs mer: Furhat Robotics fyller på kassan - vill bli robotikens Appstore 

 

Schoolido (NTL)

Gör: En digital plattform för både elever och lärare på högstadiet. Eleven ska kunna välja sitt eget inlärningssätt, om den så lär sig bäst genom att läsa, lyssna eller göra tester.

Grundades: 2011

Finansiering: Har tagit in omkring 19 miljoner kronor från bland annat Verdane Capital och Academedia.

Läs mer: Startup-bolagen som ska rädda skolan 

 

Peppy Pals (NTL)

Gör: Spel– och utbildningsbolaget Peppy Pals gör sedelärande spel, filmer och böcker som ska utveckla barns sociala förmåga, bland annat för att förebygga mobbning.

Grundades: 2013

Finansiering: Har tagit in drygt en halv miljon kronor från bland annat entreprenören och affärsängeln Hampus Jakobsson.

 

Soundtrap (NTL)

Foto:
Soundtraps tjänst har slagit stort i skolvärlden vd och medgrundare Per Emanuelsson.

Gör: Soundtraps molnbaserade musikstudio låter användarna skapa musik tillsammans i realtid och har blivit populär i skolor i USA och Kanada.

Grundades: 2012

Finansiering: Har tagit in omkring 65 miljoner kronor i riskkapital från bland annat riskkapitalbolaget Industrifonden, musikproducenten Andreas Carlsson och Truecallergrundarna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam.

Läs mer: Molnbaserad musikstudio tar in 50 miljoner

 

Sqore (NTL)

Gör: Sqore använder tävlingar och utmaningar för att värdera jobbsökande kandidater. Sedan kopplas de ihop med potentiella arbetstgivare. Sqore ser sig som en utmanare till traditionell utbildning genom att erbjuda ett sätt, utanför utbildningssystemet, att validera kompetenser.

Grundades: 2008

Finansering: Har tagit in omkring 60 miljoner kronor från bland annat Northzone och Mats Gabrielsson.

Läs mer: Sqores vd: ”Förlusten är enligt plan” 

 

Digilär (NTL)

Foto:
Digilärs vd Linda Ahrgren.

Gör: Digilär utvecklar digitala läromedel för högstadiet och gymnasiet. Texterna finns i både standard och lättläst version och övningar och diagnostiska prov rättas automatiskt och kompletterar lärarnas rättningar.

Grundades: 2011

Finansiering: Har tagit in knappt 20 miljoner kronor från bland annat investmentbolaget Spiltan. Bolaget köptes i slutet av september upp av Natur & Kultur.

Läs mer: Natur & Kultur om Digilär-köpet: ”Vi kompletterar varandra” 

 

Coursio (NTL)

Gör: Coursios har en plattform som skapar, distribuerar och hanterar onlinekurser. En privatperson som är duktig inom ett ämne kan själv bygga upp en digital skola. Sedan tar Coursio del av intäkterna som kursen inbringar. Inriktningen är alltså inflytelserika personer eller organisationer med specialkunskap.

Grundades: 2011

Finansiering: Har tagit in omkring 10 miljoner kronor från Gullspång invest.

Läs mer: Coursio tar in 10 miljoner för att revolutionera skolan

Källa för finansiering: Nordic Tech List.


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?