1515

10 av de mest minnesvärda inläggen i Twitters historia

Revolution, dödsfall och avgående partiledare. Twitter fyller tio år på måndag och Di Digital har samlat ihop tio tweets som har satt avtryck i historien.

Medgrundaren Jack Dorseys tidiga skiss av det som sedan skulle bli Twitter.
Medgrundaren Jack Dorseys tidiga skiss av det som sedan skulle bli Twitter.Foto:Twitter

Twitter fyller tio år och mycket har hänt under vägen. Det finns miljarder tweets därute och många av dem är säkerligen värda att uppmärksammas, men Di Digital har valt ut tio stycken (i kronologisk ordning) som har haft betydelse i olika sammanhang. Vi blandar svenska och utländska tweets, som spänner från dödsfall till drömmar.

1. Hashtaggens födelse

Entreprenören Chris Messina var den som först föreslog att hashtaggar skulle användas på Twitter. Sedan dess har symbolen spridit sig till andra sociala nätverk och används friskt i marknadsföring. 2009 införde Twitter söklänkar på hashtaggar och numera är det svårt att tänka sig nätlivet utan dem.

2. Breaking news på Twitter

2009 twittrade entreprenören Janis Krums i realtid om när ett plan störtade i Hudson River. Den händelsen definierade på många sätt Twitters roll i nyhetsflödet och gav nätverket en ny riktning. "Den förändrade allt", sa medgrundaren och numera Twitters vd Jack Dorsey, till CNBC 2013.

3. Den arabiska våren

Under den arabiska våren spelade Twitter en stor roll i vad som kommunicerades ut till omvärlden. Studenten och egyptiern Alyuka var först med att twittra under hashtaggen #Jan25, som tillsammans med #Egypt användes för att organisera kommunikationen.

4. Lady Gaga

Var aldrig rädd för att drömma, uppmande superstjärnan Lady Gaga sina följare sommaren 2011. En tweet som har fått över 50 000 delningar och något hon är ett levande bevis för.

5. Steve Jobs bortgång

När Steve Jobs gick bort 2011 uppmärksammades detta stort på Twitter. Från en techgigant till en annan, skrev Bill Gates en hälsning till sin vän och konkurrent.

6. ...och Apple-älskaren Jonathan Moss använde Steve Jobs död till att peppa sina följare.

7. @sweden

Det svenska Twitter-kontot @sweden har väckt blandade känslor genom åren. Störst storm blev det 2012 då skribenten och krönikören Sonja Abrahamsson, @hejsonja på Twitter, höll i tangenterna. Hon körde en rå och ironisk jargong, blev älskad och hatad, och upprörde många med tabubelagda ämnen. Till och med Steven Colbert, i programmet The Colbert Report, uppmärksammade henne och ville själv twittra med kontot @sweden.

8. Four more years

I november 2012 blev USA:s president Barack Obama omvald och twittrade ut det kända inlägget om "Fyra år till", som har skickats vidare över 770 000 gånger.

9. Oscars-groupien

Komikern Ellen håller just nu rekordet för flest delningar av en tweet. Hennes berömda groupie från Oscars-galan har delats över hela 3,4 miljoner gånger.

10. Göran Hägglund avgår

Politikern Göran Hägglund är en flitig twittrare och meddelade sin avgång i en tweet innan han mötte pressen.


Läs också: 10 av de roligaste inläggen i Twitters historia

Läs mer: Noll nya användare till Twitter


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?