Hoppa till innehållet

Annons

10 års forskning och 50 miljoner bakom mattespel för barn

Tio års forskning, över tre års utveckling och 50 nedplöjda miljoner. Så ser summa summarum ut för Lundabolaget Akribians nya app som med dataspelsdesign och kbt-metoder ska lära barn matematik.

En flicka spelar i Akribans app. Till höger Martin Hassler Hallstedt, vd och medgrundare.
En flicka spelar i Akribans app. Till höger Martin Hassler Hallstedt, vd och medgrundare.

”Det är fantastiskt roligt att äntligen kunna lansera den här sortens spelinbäddad undervisning. Vi tror att det här kan få barn att tycka det är kul att lära sig matte på ett coolt sätt”, säger Martin Hassler Hallstedt, vd och medgrundare i Akribian.

Ubisoftägda Massive Entertainment, en av Sveriges största spelutvecklare, har bistått med expertis och öppnat dörrarna till sitt testlabb.

”Massives hjälp handlar väldigt mycket om speldynamiken. Vi har fått bra råd som gjort att vi kunnat fatta smarta beslut om hur spelvärlden skulle se ut och hur figurerna och dialogen skulle fungera. De har hjälpt oss med speldesign och feedback”, säger Martin Hassler Hallstedt.

För Massives del handlar det inte enbart om att vinna pr-poäng utan i förlängningen om att kunna addera antalet matematiker, ingenjörer och spelutvecklare.

”Det är en viktig del av det långsiktiga arbete vi gör för att främja mångfald och inkludering i vår bransch”, kommenterar Karolina Lundin, CSR- och kommunikationsspecialist på Massive Entertainment. 

Spelet ”Count on me!”, som nu släppts på Appstore är baserat på den senaste forskningen inom inlärningspsykologi, kbt och Martin Hasslers Hallstedts egen doktorsavhandling. Det utspelar sig i riket Numberia. Matteäventyret riktar sig till barn 6–7 år. Spelaren tar sig vidare i äventyret genom att behärska viktiga matematikkunskaper för att slutligen bli hjälten i spelet.

Till skillnad från andra inlärningsspel får användarna frågor om deras upplevelse och inlärning.

Foto: Kasper Dalkarl

”Genom att göra det systematiskt kan vi arbeta datadrivet för att kontinuerligt förstärka inlärningen och förbättra upplevelsen för varje individ”, säger Henrik Rosvall, CTO och medgrundare till Akribian.

Till hösten släpps en ny version med sikte på 6–9 år. Intäkterna ska komma från månatliga prenumerationer.

”Vi omsätter i princip ingenting ännu. Det ska vi vända på nu och bevisa att vi kan sälja. Men det kommer att ta tid att växa. Vi räknar med att ta in nya pengar i en så kallad A-runda i början av nästa år”, säger Martin Hassler Hallstedt.

Akribian har tio heltidsanställda i Lund men räknar med att växa.

Utvecklingen av det nya spelet, som inledningsvis är tänkt för Ipad, bygger på fyra doktorandprojekt och Martin Hassler Hallstedts egen forskning inom inlärningspsykologi som påbörjades redan 2011. Forskningen har finansierats av Statliga forskningsrådet Forte, Vetenskapsrådet samt Socialstyrelsen. 

”Totalt har 50 miljoner kronor plöjts in i det här, varav hittills närmare 22 miljoner i riskkapital. Vi har också fått en del bidrag från Sparbanksstiftelsen i Skåne och Vinnova.”

Den senaste kapitalinjektionen på 12 Mkr ska gå till lansering och marknadsföring.

Huvudmarknaden är Storbritannien, där det också satsat på en mer påkostad version av spelet, bland annat genom inhyrda röstskådespelare. 

”Vi kommer lägga till fler ämnen utöver matematik längre fram. Det finns mycket man kan göra utifrån kbt-metoderna”, säger Martin Hassler Hallstedt.

 

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Web DDoS Tsunami-attacker: Ett växande hot i den digitala världen

Hans Grapenmyr, säljchef Norden på Radware
Hans Grapenmyr, säljchef Norden på Radware

Web DDoS Tsunami-attacker kallas för den nya generationens cyberhot. De är svåra att bekämpa – men med de senaste avancerade säkerhetslösningarna kan organisationer skydda sig.

– För att effektivt kunna försvara sig mot dessa svårfångade, nya tsunami-attacker måste man kunna skilja mellan legitim och skadlig webbtrafik i realtid och skapa nya signaturer i farten. Detta är något som traditionella begränsningsverktyg baserade på redan existerande signaturer eller hastighetsbaserade detektioner helt enkelt inte varit byggda för att göra, säger Hans Grapenmyr, säljchef Norden på Radware.

Det är ingen överraskning att cyberattacker blir allt vanligare och mer avancerade. Enligt Radwares Threat Analysis Report First Half 2023 ökade antalet transaktioner med skadliga webbapplikationer med 500 procent jämfört med första halvåret 2022. Web DDoS Tsunami-attacker är en betydande del av detta växande hot. 

– Det som gör denna nya typ av attack unik är dess farliga kombination av volym, varaktighet och komplexitet, säger Grapenmyr. 

Han förklarar att de destruktiva, lager 7 (L7), HTTPS Flood-attackerna rullar ut i flera vågor, varar från sekunder till dagar och når enorma volymer. Syftet är att överbelasta och slå ut webbplatser och onlinetjänster samt att trötta ut en organisations säkerhetsteam. 

Eftersom de ser ut som legitim webbtrafik är de extremt svåra att upptäcka och kringgår traditionella lösningar för DDoS-skydd och brandväggar för webbapplikationer (WAF). För att undgå upptäckt använder de flera olika tekniker, exempelvis slumpmässiga HTTP-headers, cookies och förfalskning av IP-adresser.

Kringgår traditionella lösningar 

– Företagen blir tagna på sängen, varnar Grapenmyr. Utan ett beteendebaserat tillvägagångssätt och automatiserade realtidssignaturer blir standardskydden helt enkelt överväldigade och utmanövrerade, och företagen lämnas exponerade.

Standardlösningar för WAF och nätverksbaserat DDoS-skydd är ineffektiva när det gäller att upptäcka och mildra DDoS-tsunamis på webben utan att påverka den legitima trafiken. Grapenmyr förklarar att det för att upptäcka dessa attacker krävs dekryptering och djupgående inspektion av L7-trafikhuvudena, vilket nätverksbaserade DDoS-skyddslösningar inte kan göra. Samtidigt är lokala eller molnbaserade WAF-lösningar som förlitar sig på signaturbaserade skydd dåligt rustade för att hantera den slumpmässiga karaktären och omfattningen hos dessa sofistikerade attacker.

Skydd som förändrar spelplanen

Grapenmyr konstaterar att det krävs avancerade skyddslösningar för att effektivt bekämpa DDoS-tsunami-attacker på webben. Radware har utvecklat en imponerande skyddslösning som på ett unikt sätt kombinerar beteendebaserade, automatiserade algoritmer med den storskaliga infrastruktur som krävs för att försvara organisationer mot attacker med hög request-per-second (RPS). 

– Radwares avgörande skillnad är att vår lösning är unikt utformad för att skilja mellan legitima och skadliga trafikströmmar, och sedan kirurgiskt blockera den dåliga trafiken utan att störa verksamheten, förklarar Grapenmyr. Den supersmarta tekniken analyserar automatiskt olika hot och deras varianter, och anpassar sig ständigt till attackmönster och randomiseringsmetoder. Vårt jobb är att rusta organisationer så att de kan försvara sig mot tsunami-attacker och samtidigt hålla sin online-verksamhet säker och tillgänglig.

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera