1515
Annons

1,5 miljarder till startups i januari

Mängden investerat kapital sjunker något när inledningen av 2022 summeras. Bland de största investeringarna syns flera bolag med fokus på lösningar för klimatkrisen.

Från vänster: Jacob Waern, grundare och vd på Edume samt Mehrdad Mahdjoubi, Grundare och vd Orbital Systems.
Från vänster: Jacob Waern, grundare och vd på Edume samt Mehrdad Mahdjoubi, Grundare och vd Orbital Systems.

2021 summerades som ett rekordår för riskkapital till svenska startups med en total på över 70 miljarder kronor enligt Di Digitals sammanställning. 

Årets första månad inleds dock rätt lugnt, i alla fall i jämförelse med föregående år. Under januari noterade Di Digital investeringar på totalt 1.497 miljoner kronor, att jämföra med 2.269 miljoner kronor i december 2021 och 3,1 miljarder kronor i november samma år. Det är också något lägre än januari 2021 som låg på 1,9 miljarder.

Här är de största kapitalanskaffningarna som Di Digital noterade i januari:

Zoo.se – 300 Mkr  
För närmare 300 miljoner kronor köper riskkapitalet Eequity knappt hälften av Zoo.se, vilket blir en av bolagets största investeringar någonsin. Bolagets största intäktsben kommer ifrån husdjursprodukter som man säljer på nätet, men Zoo.se har även tio fysiska butiker varav ett par har veterinärmottagning i lokalerna.

Orbital System – 200 Mkr  
Bolaget har tagit fram en miljövänlig dusch utlovar att spara 90 procent av vattenåtgången och 80 procent av energiförbrukningen. Bland investerarna finns Rutger Arnhult och Karl-Johan Perssons investmentbolag Philian. 

Edume – 180 Mkr
Edume har utvecklat en app som företagskunder kan använda för att fortbilda och kommunicera med sin personal, digitalt via mobiltelefonen. På kundlistan finns flera teknikjättar och storbolag i 60 länder.

Ljusgårda – 170 Mkr  
Västgötska Ljusgårda odlar sallad vertikalt inomhus. Bland investerarna finns tidigare supportrar som Karl-Johan Perssons privata investmentbolag Philian och Julas investmentbolag Jula Miljö & Energi, men även nya namn som techfonden Back in Black som backas av familjen Lundin och Per Brilioth.

Cardo Health – 150 Mkr
Cardo Health vill bygga en ny digital vårdjätte genom förvärv i länder utanför Europa. Rundan kommer bara några månader efter starten och bland investerarna finns bland annat Doktor.se och Anicuras grundare Peter Dahlberg, enligt handlingar från Bolagsverket. 

Chromaway – 90 Mkr  
Bolaget har tagit fram blockkedjan Chromia. Rundan leds av True Global Ventues, en global fond för investeringar i blockkedjesatsningar med den svenske entreprenören Dusan Stojanovic som grundare.

Collaboration Art – 60 Mkr
Den nya bolagsgruppen Collaboration Art fokuserar på ”performance marketing” – eller prestationsbaserad marknadsföring – som de menar är ett av de snabbast växande områdena inom digital marknadsföring. Medgrundaren Spiltan investerar 60 miljoner kronor. 

Blingdale – 43 Mkr
Malmöbaserade Blingdale är en företagsgrupp med fokus på molntjänster. Där ingår Finqr vars plattform automatiserar distribution, kravhantering och bokföring av fakturor och Quiddly med en mjukvara för kreditgivare och inkassobolag. Det nya kapitalet ska bland annat gå till att anställa 25 personer och att ta Quiddly utanför Sverige. Blingdale omsatte 24 Mkr förra året med en förlust på 1,5 Mkr.

Greenely – 40 Mkr
Greenely som grundades 2014 med målet att bygga teknik för att hjälpa användare att spara på sin elförbrukning. Med på rundan är Concejo, Backstage Invest och fondbolaget Gainbridge Capital. 

HJN Sverige - 35 Mkr
Spotifys vd Daniel Ek har pumpart in nya miljoner i det anonyma vårdbolaget HJN Sverige, som han grundat tillsammans med teknikprofilen Hjalmar Nilsonne. Rundorna genomfördes i oktober och november, med blev kända först nu. 

Home Q – 35 Mkr  
Bolaget söktjänst för förstahandslägenheter och har över 500.000 anslutna användare.

Stilride – 31 Mkr  
Den svenska fordonstillverkaren Stilride vill utmana den traditionella fordonsbranschen med sina stilrena och fossilfria motorcyklar.

Vinden – 30 Mkr
Förrådsutmanaren Vinden fyller på kassan med 30 miljoner från bland annat investerare som VNV Global. Pengarna ska användas till bolagets expansion i Europa.

Zebrain – 27 Mkr
Zebrain vill öka medarbetares potential med hjälp av digital coachning. 

Care to Translate – 25 Mkr
Care to Translate vill råda bot på tolkbristen inom vården med sin digitala översättningstjänst. 

Klingit – 20 Mkr
Plattformen Klingit hjälper företag som Memmo med sin digitala design. Bland investerarna finns reklambyrån Kings grundare Sunit Mehrotra och Frank Hollingworth. 

Doconomy – 20 Mkr
Doconomy har tagit fram ett betalkort som kan redovisa klimatpåverkan för olika inköp, men tekniken integreras även hos externa aktörer. I januari investerade Ikeasfärens investeringsbolag Ingka Investments och storbanken Citis riskkapitalgren Citi Ventures i en förlängd runda från i höstas.

Anch.ai – 19 Mkr
Bolaget har tagit fram en plattform som screenar, riskvärderar och åtgärdar kundernas ai-lösningar. 

Brick – 17 Mkr
Bolaget hyr ut portabla laddare på till exempel bussar. Bakom den senaste investeringen står serieentreprenören Christer Fåhraeus. 

Leia – 5,6 Mkr  
Leia har tagit fram en app för digital eftervård efter en förlossning. Med och investerar är bland andra Norrsken-stiftelsens vd Erik Engellau-Nilsson och healthtech-profilen Johan Flodin.

 


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?