ANNONS:
Till Di.se

Pipfabrik kör så det ryker

  • BLOSSAR PÅ. Vollmer & Nilsson, som består av Martin Vollmer och Anders Nilsson, säljer sina handgjorda pipor direkt till samlare och pipentusiaster världen över. Foto: Jack Mikrut

Intresset tändes under gymnasietiden.
Från en källarlokal i Malmö exporterar nu halvbröderna Martin Vollmer och Anders Nilsson exklusiva, handgjorda pipor till finsmakande kunder i Japan, Ryssland och Nordamerika.

En låga tänds och röken ringlar ut över slipmaskiner och borrar. Anders Nilsson, den äldre brodern i familjeföretaget Vollmer & Nilsson, sätter pipan i mungipan, blåser ut och säger:

”För att tillverka en pipa som röker riktigt bra krävs 10 procent magi.”

På bordet framför honom i den lilla pipverkstaden ligger ett trästycke från en briar-rot, en speciell ljungart som växer på bergssluttningarna runt Medelhavet. Att den kompakta knölen kokas och torkas enligt konstens alla regler är också en förutsättning för en perfekt tillverkad pipa.

Roten är det mest brandhärdiga trä som finns och redan under 1700-talet upptäckte en trävaruhandlare i Marseille lämpligheten som pipmaterial.

”Andra pipor kommer förr eller senare att brinna upp. Men om man är lite försiktig kan en briarpipa ärvas vidare och rökas av barnbarnen också”, säger Anders Nilsson.

I somras flyttade duon till den nya lokalen i Malmö och härifrån fortsätter det detaljerade och långsamma arbetet med att förse världens kunder med ett hundratal handgjorda rökverk varje år. Att tillverka en enda pipa tar många arbetsdagar och priset för den allra enklaste varianten är drygt 4 000 kronor.

”En pipa kan i princip kosta hur mycket som helst, beroende på vad kunden önskar. Men vi sätter inga överpriser. Det känns så roligt om man vet att folk tvärtom får mycket för sina pengar, och alla pipor vi gör säljs också på direkten.”

Ur trästycket av briar växer flera olika sorter fram, alla unika i mått och utseende, där den klassiska pipmodellen Billiard tillhör favoriterna.

En bra pipa med bra drag kräver precis rätt innermått, att borrningen är tillräckligt öppen för en jämn rökström.

”Så fort det bildas en kant blir det turbulens i rökströmmen. Det gör att fukt fälls ut och pipan börjar sörpla. Utsidan på pipan är sedan lite av en uppvisningsyta för pipmakarens färdighet”, säger Martin Vollmer.

Och bröderna har haft gott om tid att öva. Redan på 1980-talet, under åren i gymnasiet, fastnade Anders Nilsson för piprökning.

”Och givetvis tog jag efter storebrors dumheter”, säger Martin Vollmer.

”Men jag började även läsa fackböcker och samla på olika pipor. Vi besökte specialiserade tobaksaffärer tillsammans, träffade pipmakare i Köpenhamn och till slut kom tanken att vi skulle börja göra pipor till oss själva.”

Med egenbyggda maskiner och några handverktyg började det intensiva experimenterandet och när piporna till slut började bli riktigt bra tackade Anders Nilsson ja till avgångsvederlaget på Arlövs Sockerbruk för att satsa fullt ut. Martin Vollmer hade samtidigt tappat studielusten i Lund – och ett nytt, svenskt pipmakeri var fött.

”Vi insåg att vi var tvungna att testa det här, annars skulle vi undra resten av livet om det hade funkat”, säger Anders Nilsson.

När ordföranden i Svenska Pipklubben tog med sig produkterna till en av världens största pipshower i Richmond 2004 föddes det internationella intresset och samma år inleddes försäljningen via hemsidan.

Tio år senare är företaget ett etablerat världsnamn i pipvärlden med majoriteten av kunderna i USA, Ryssland och Japan.

Nyligen blev det också klart med en ny återförsäljare i Kina – just nu den snabbast växande marknaden för exklusiva pipor.

Men även hemma i Sverige märker bröderna en nytändning.

”Det finns en tydlig livsnjutartrend bland yngre, som också uppskattar maltwhisky, handgjort öl och som gör sina egna surdegar. 25-åringarna är så unga att de knappt har sett någon piprökande farfar”, säger Martin Vollmer.

Hos Vollmer & Nilsson finns en förhoppning att på sikt kunna fördubbla produktionen för att möta den stora efterfrågan. Men knappast för pengarnas skull. När det kommer till siffror och ekonomi är intresset som bortblåst.

”Vi betraktar oss inte som entreprenörer. Affärsverksamheten är bara det trista man måste göra för att få lov att tillverka pipor. Det här är verkligen inget vi blir rika på, men det är ett härligt fritt liv och så länge vi kan betala hyran är det bra”, säger Anders Nilsson och tittar på sin egen pipsamling på väggen:

”Tänk, just i detta nu står någon framför sitt pipställ någonstans i världen och tar upp en Vollmer & Nilsson. Det vi gör här nere i källaren förknippas med avkoppling och livsnjutande och kommer att finnas kvar långt efter att vi är borta.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies