ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Stjärnplacerarnas favoriter för 2016

För åttonde året i följd utser Sveriges sex främsta aktieexperter det nya årets bästa aktier i sju kategorier.
Inför 2016 har de satt sin tillit till ett dreamteam i verkstadsindustrin och röstat fram en premiärvinnare av det allra finaste priset.

Vann rätt skönhetsmiss, låt, film eller författare? Det tävlas i mycket som inte går att mäta. I vissa fall får alla rösta. I andra finns en kvalificerad jury, som de ständiga aderton ledamöterna i Svenska Akademien som utser Nobelpristagaren i litteratur. De både sitter på livstid och kan gömma sig bakom kollektivet. Den lyxen har inte våra sex ledamöter i Dagens industris fiktiva Börsakademi. Tvärtom satsar de varje år såväl sina faktiska aktieportföljer, sitt anseende som sin existens i akademin.

Några av dem levde inte heller upp till sin fina placeringshistorik under 2015 när det kärvade för de allra största bolagen. Och för blott andra gången i börsakademins sjuåriga historia underpresterade portföljen med alla aktievinnarna jämfört med index. Men alla sex ledamöterna klarade sig kvar tack vare sin fina historik:

Simon Blecher: Tioårsjubilerar i år som förvaltare av Carnegies framgångsrika Sverigefond. Slår oftast index genom att strunta i det och hålla i sina substans- och utdelningsälsklingar. Men 2015 fungerade det så där när jättebolagen svek. Är kvar i juryn på gamla meriter.

Henrik Didner och Adam Gerge: Överkuckuar för Sveriges största fondsuccé. Trots att Uppsalaparet inte sköter den dagliga förvaltningen genomsyras aktievalen av deras idéer om att vara långsiktiga och investera i välskötta och stabila bolag. Har ett ljummet år bakom sig. Men de senaste tio åren har ingen Sverigefond gjort det bättre.

Gustaf Douglas: Den 77-årige industrialistens blandade investmentbolag Latour har haft ännu ett magiskt 2015. För tionde året i rad överträffade avkastningen börsen, med en kursuppgång på över 50 procent – den största marginalen mot index sedan 1996.

Fidelity:Hade flera guldkorn i portföljen men presterade ändå bara en börsgenomsnittlig avkastning. Det duger inte. Den aktiva amerikanska fondförvaltaren får sin sista varning.

Fredrik Lundberg:Försiktig och ljusskygg finans- och fastighetsman, men i rampljuset som aldrig förr efter utrensningarna och de framflyttade positionerna i Industrivärden. Hans förvaltningsbolag Lundbergs har trots det skinit mer än börsen när substansen ökat och värderingsrabatten krympt.

MatsQviberg: Alla var inte nöjda med återvalet av aktienestorn efter HQ:s dramatiska konkurs.

Men aktiemässigt var det en fullträff där kursrallyn i Bilia och Fabege har varit bingo för hans rena investmentbolag Öresund.

Så till årets prisutdelning. Precis som tidigare låter vi analytikerna nominera aktierna i kategorierna. Varje jurymedlem som äger aktien ger den en röst och flest röster vinner. Vid lika antal studerar vi hur många som har placerat minst 0,5 procent av sitt totala portföljvärde i aktien och därefter på den genomsnittliga portföljvikten hos de sex i juryn.

 

Här är topplistorna:

Bästa tillväxtaktie. I den svaga konjunkturen, i det tuffa prishöjningsklimatet och med uppköp av tillväxtraketer som Axis väntas få bolag öka omsättningen över vårt krav, 10 procent per år. Endast fem aktier är nominerade och butiksexpansionsmaskinen H&M tar i överlägsen stil återigen hem titeln. Bara Mats Qviberg tycker att modehandlarens tillväxt med fler butiker, fler länder, fler koncept och en växande onlineaffär kostar mer än det smakar. I fjol fick han rätt.

Bästa utdelningsaktie. Hög direktavkastning är högvilt och det har även varit akademins populäraste och mest lönsamma kategori. Den senaste pristagaren SEB bröt dock den fina trenden. Oförtjänt tycker ledamöterna som ger SEB en ny chans.

Bästa återhämtare.Är företagets svaga lönsamhet tillfällig eller bestående? Måste frågan ställas är det många, däribland flera av våra ledamöter som ryggar för att äga aktien. Urvalet i kategorin är därför tunt. Ventilationsbolaget Lindab har en ny ledning, ny organisation, ny strategi, bottenkänning för byggsystemen och större fokus på ventilationslösningar. Det har lockat tre ledamöter och räcker till seger.

Bästa kassako. Alla gillar bolag som tjänar mycket pengar med lite kapital. Årets vinnare är ett klassiskt verkstadsbolag med urstarka marknadspositioner, en stor andel hög lönsam service, större fokus på innovation och pris än på volym, är flexibel och vill tilläggsförvärva mer. Utmärkelsen går till kompressor-, verktygs- och gruvutrustningsbolaget Atlas Copco.

Bästa substansklipp. Med nollränta, god lönsamhet och börsuppgång i ryggen är bolag med lågt värderat eget kapital sällsynta. De finns främst bland råvarubolag, investmentbolag, fastighetsföretag och banker. Och det är just storbanken SEB där värderingen efter ett svagt börsår har fallit under vår gräns på 1,5 gånger eget kapital som får sin andra trofé.

Bästa småbolagsaktie.Kategorin hade under 2015 sitt bästa år relativt börsen sedan 1990-talet. Många småbolag innebär att de flesta ledamöter har sina egna favoriter. Men tre stycken har enats om att ge Nolato, den marginalstarka och alltmer töjbara underleverantören i polymera material, priset.

Bästa aktie alla kategorier. Akademin väljer återigen ett företag som vill förändra sig i grunden. Det gick uselt med lastbilstillverkaren Volvo. Nu står förhoppningarna till att verkstadssektorns nya drömduo Johan Molin och Björn Rosengren ska spara och portföljtrimma ett spretigt och underpresterande Sandvik till fornstor lönsamhet.

Men hittills har marknaden skrämts mer av vad motvinden med fallande olje- och metallpriser, stålkris och Kinas tillväxtavmattning ska göra med försäljningen av bolagets gruv- och anläggningsutrustning, rostfria stålprodukter och verktyg. Akademin tror att marknaden har fel.

Tyck till