ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Den inre resan lockar allt fler

  • TAR EN PAUS. I takt med att arbetslivet blir allt stressigare blir retreatresor allt mer attraktiva.

Gå i kloster, dricka juicer och våga möta sig själv.
Att checka in på retreat är inte längre flummigt och hysch-hysch – nu är det framgångsrika människor inom näringslivet som köar för att få bot för sin dåliga hälsa, stress och ångest.

Karriären gick precis som det var tänkt – spikrakt uppåt. Magnus Bladh såg inga hinder över huvud taget. Efter högskolan var det öppet spår in i näringslivet och en blomstrande it-bransch där den ena rollen avlöste den andra, försäljningschef på Microsoft för att ge ett exempel.

”Det var helt fantastiskt att arbeta i it-sektorn. Det var mitt liv och jag älskade det”, säger han.

Fokus låg på jobbet. Tills saker och ting började förändras. Magnus Bladh fick svårt att sova och kroppen började värka. Vid midsommar 2009 tog det tvärstopp.

”Det slutade med att jag hamnade på sjukhus. Jag trodde att jag hade fått en hjärtinfarkt.”

Hjärtat var det inget fel på, men några dagar senare när Magnus Bladh skulle i väg på ett viktigt möte kom han inte upp ur sängen.

Resan tillbaka blev lång, där kbt-terapi och motion blev viktiga ben att stå på längs vägen. Ännu viktigare blev det första besöket på Baravara i Dalarna, en kursgård för självkännedom och personlig utveckling, som han hade blivit rekommenderad av sin bror.

”Det enda jag hade hört om kursgården var att man äter vegetarisk mat, mediterar och ska möta sig själv, så jag var fullkomligt livrädd när jag åkte upp. Jag minns att jag stannade på en restaurang i Leksand och åt en stor köttbit det sista jag gjorde. Sedan tänkte jag att nu får det bära eller brista”, säger han.

Väl framme blev det vändpunkten.

Efter nio månaders sjukskrivning återvände Magnus Bladh till arbetslivet, men den här gången med ett helt annat förhållningssätt. Och han återvänder till kursgården i Dalarna varje år, för kortare eller längre vistelser.

”I dag har jag lärt mig att tycka om mig själv och att vara närvarande. Det gör också att jag är bättre i mitt arbete än jag någonsin har varit tidigare. Och mitt äktenskap och min relation till mina barn är väldigt bra i dag”, säger han.

Magnus Bladh är inte ensam om att söka inåt för att fungera bättre utåt. Retreatresor har de senaste åren blivit ett exklusivt resalternativ.

Ursula Nyqvist, som är ledarskapskonsult och partner i konsultföretaget Amazing Leaders, vittnar om en växande trend i affärslivet.

”Det finns en högre medvetenhet runt de här frågorna i dag. Och att vara ledare och framgångsrik i näringslivet kräver uthållighet och tid för återhämtning, men den tiden finns inte i samhället i dag. Därför har den här typen av resor blivit viktiga”, säger hon.

Ursula Nyqvist har själv varit en av de personer som efter många intensiva år i karriären tvingades stanna upp.

”Jag stressade jättemycket och hann inte fånga upp vem jag var och vad jag ville.”

Även hon besökte Baravara och har återvänt många gånger sedan dess.

”Den här tiden när vi bara stannar upp och lyssnar till oss själva har blivit otroligt dyrbar”, säger hon.

Samtal, meditation, andningsövningar och tystnad är inte längre något hokus pokus eller flum. Yrkesgrupperna som är representerade bland gästerna på Baravara är många, men personer från näringslivet är överrepresenterade. Och det är lika många män som kvinnor, berättar grundaren Lars Knutsson.

”För mig är det extra spännande att se alla män som kommer hit och som utvecklas här. För dem är tröskeln högre, det vet jag av egen erfarenhet”, säger han.

Lars Knutsson har en lång företagarkarriär bakom sig. Redan 1966 grundade han klädmärket Gul & Blå. Han är även pappa till klädentreprenören Filippa Knutsson och till Sebastian Knutsson, grundaren av spelföretaget King.

Affärerna drev honom framåt hela tiden. Tills han, 60 år gammal, fick diagnosen hudcancer.

”Många av oss behöver en spark i ändan för att komma i gång och ge oss själva uppmärksamhet, för mig var det cancern som blev avgörande. Läkarna gav mig tolv månader”, säger han.

Beskedet fick honom att sälja sitt företag och inleda en inre resa. Under en utbildning i personlig utveckling i Danmark träffade han sin nuvarande hustru Gayan, som även hon hade drabbats av cancer, och tillsammans startade de Baravara 1999. Sedan dess har tusentals människor besökt deras kursgård.

”Avgörande för att vi har kunnat nå ut till så många är att jag har en bakgrund i näringslivet. Jag är ingen flummig person. Jag har jobbat i den kommersiella världen, så det är inte så skrämmande för män att komma hit. Det tror jag är viktigt. Vi är inga ’konstiga’ människor som sitter i lotusställning”, säger han.

Det som förenar gästerna är ett sökande och en längtan.

”Det är människor med alla möjliga typer av livsöden som kommer hit, skilsmässa, sjukdom eller förlust av någon närstående”, säger han.

De flesta som söker sig till Baravara har det gott ställt och många befinner sig mitt i karriären.

”Många som kommer hit har allt de har drömt om. Villa, barn och bra jobb, ändå är det tomt.”

De senaste åren har Lars Knutsson märkt att det har skett en förändring i samhället vad gäller inställningen till den personliga, inre resan. Och intresset syns bland antalet besökare, som hela tiden ökar.

Från den dag du checkar in på Baravara till den dag du åker hem rekommenderas att stänga av eller lämna in din mobiltelefon. Och förutom under kursaktiviteterna råder tystnad.

En liknande upplevelse, mer i budgetformat, väntar det ökande antal gäster som söker sig till Birgittaklostret i Vadstena. Sedan 20 år tillbaka har nunnorna på klostret arrangerat så kallade reträtthelger här. Fyra gånger på våren och fyra gånger på hösten. Syster Maria Katharina berättar att intresset har skenat de senaste åren.

”De första åren var det ett sextiotal som hörde av sig och ville komma. I dag har vi en lista med närmare 600 personer som har ett permanent intresse och som står på kö för att få komma. Och varje vecka tillkommer det personer. Vi skulle kunna ha öppet varje helg året om, men det orkar vi inte”, säger hon.

Variationen bland människor som kommer till klostret är stor. Både kvinnor och män är välkomna och det finns inget krav på att vara troende. Men det finns en röd tråd bland gästerna.

”Vad jag kan se är många som kommer hit välutbildade och har bra jobb och en god ekonomi. Allting finns på plats, men det är någonting som saknas. Många känner att det måste finnas någonting mer i livet än att bara tjäna pengar och komma vidare i karriären”, säger syster Maria Katharina.

För Taina Malén började resan mot bättre hälsa i en annan ände. Med en liten dotter hemma och många intensiva arbetsår i ryggen, först på skivbolag och filmbolag och senare som marknadsdirektör i tv-branschen och som vice vd för pr-byrån MSL, började hennes immunförsvar säga ifrån.

”Jag var sjuk oftare än jag var frisk”, säger hon.

Via en kompis blev hon tipsad om att åka på en juiceretreat i Turkiet. Under en vecka drack hon enbart juicer, tränade och kopplade av.

”Jag förstod hur mycket ändrade kostvanor kan göra.”

Nu arbetar hon som global marknadsdirektör på Starstable Entertainment som gör ett onlinespel för tjejer . Hon lever i ett högt tempo, men har fortsatt med juiceretreat i Portugal en vecka om året på anläggningen Juicy Oasis. Hon juicedetoxar även hemma en vecka varje år och har bytt ut frukost mot juice varje dag.

”Jag vet att det finns hundra olika åsikter om kost och hälsa, men det här funkade för mig. Och det handlar främst om att låta kroppen vila emellanåt och inte bara trycka i sig en massa saker.”

Uppsvinget för resor till det inre är någonting som Taina Malén ser tydligt.

”Jag märker det bland vänner och kolleger i affärslivet, varav många jobbar väldigt hårt och reser mycket, att många har varit på lite annorlunda semestrar. Man väljer en annan typ av ledighet och sitter inte nödvändigtvis och dricker vin på rivieran”, säger hon.

För Taina Malén handlar det om att detoxa hjärna och kropp. Och att för ovanlighetens skull hinna träna fyra gånger varje dag.

”Man kan skapa mer förändring än man tror på en vecka, men det är viktigt att man lyssnar på kroppen.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies