ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Jätteaffär hägrar för Lundin

Statoil har köpt en storpost i Lundin Petroleum och nu bedömer aktieanalytiker att den norska jätten vill köpa hela det svenska oljebolaget.
Men huvudägaren, familjen Lundin, avfärdar den teorin.
”Oljepriset kommer tillbaka till betydligt högre nivåer igen. För oss är det här värsta tidpunkten för att sälja”, säger Ian Lundin.

Det var på torsdagsmorgonen som den norska oljejätten Statoil meddelade att bolaget äger 11,9 procent av aktierna i Lundin Petroleum och är näst största ägare efter familjen Lundin som äger cirka 30 procent av aktierna.

Statoil har under en period köpt aktier i Lundin över börsen och har de senaste dagarna köpt från några större utvalda aktieägare. Sammanlagt har Statoil köpt aktier i Lundin Petroleum för 4,6 miljarder kronor, vilket innebär att Statoil i genomsnitt har betalat 124 kronor per aktie. Det kan jämföras med att Lundin Petroleums aktie på torsdagen stängde på 115,30 kronor.

Enligt Di:s uppgifter har Statoil byggt upp sin position i Lundin Petroleum under stort hemlighetsmakeri. Uppgifterna gör också gällande att informationen om den nya storägaren kom som en överraskning för kretsen kring Lundin Petroleum. Familjen själv har inte sålt några aktier till Statoil enligt säkra uppgifter, däremot har rimligen ett antal större institutionella ägare sålt aktier till Statoil.

Enligt Statoil har bolaget gjort en långsiktig investering för att öka exponeringen mot Johan Sverdrup-fältet som hittades år 2010 av Lundin Petroleums geologer. Det är det största oljefyndet som har hittats i norska Nordsjön sedan 1980-talet. Statoil äger 40 procent av fältet och Lundin Petroleum 22,6 procent.

”Norsk sockel är ryggraden i Statoils verksamhet och transaktionen stärker indirekt vår andel av värdeökningen från centrala och attraktiva fält på norsk sockel”, säger Statoils koncernchef Eldar Sætre.

Statoil hävdar att ambitionen med intåget i Lundin Petroleum inte är att på sikt köpa hela bolaget. Men tunga investmentbanker som Credit Suisse och SEB ser det ändå som sannolikt att Statoils plan är att köpa hela Lundin Petroleum.

”Vi skulle förvänta oss att Statoil inleder diskussioner med Lundinfamiljen”, skrev SEB i en analys på torsdagen och framhöll att det är ovanligt att en oljejätte som Statoil köper aktier på det sätt som bolaget nu har gjort i Lundin Petroleum.

Familjen Lundin har genom åren framgångsrikt sålt flera av sina börsnoterade bolag, till exempel Lundin Petroleums föregångare Lundin Oil, men nu tillbakavisar ordförande Ian Lundin bestämt att en försäljning av Lundin Petroleum är aktuell.

”Vi är inte bredda att sälja. Lundin Petroleum är helt unikt, vi har unika tillgångar i utmärkta områden i världen och oljepriset kommer tillbaka till betydligt högre nivåer igen. För oss är det här värsta tidpunkten för att sälja”, säger Ian Lundin och tillägger att han inte har blivit uppvaktad av Statoil.

Men historiskt har ni alltid varit beredda att sälja till rätt pris. Hur mycket vill du ha betalt för Lundin Petroleum?
”Det svarar jag inte på. Men de som vågar investera i oljebolag och rätt projekt i nuvarande marknadsläge kommer att tjäna stora pengar på sikt. Det finns inte så många stora projekt kvar i världen i samma storlek som Johan Sverdrup. Det är ett av få nya projekt som inte läggs ned eller skjuts på framtiden med nuvarande oljepris. Det får enorm effekt på oljemarknaden.”

Hur ser du på att Statoil nu är den näst största ägaren i Lundin Petroleum?
”Vi tycker att det är bra. De har satt ett golv på aktiekursen och att de köper in sig är också en kvalitetsstämpel på vårt bolag, våra anställda ska vara stolta.”

Ni konkurrerar med Statoil om de bästa oljefynden i Nordsjön och Barents hav. Är det bra att de då är näst största ägare i ert bolag?
”Det är två olika saker. Vi har många samarbeten med dem redan vid Johan Sverdrup. För oss är de mer partners än något annat”, säger Ian Lundin.

Många oljebolag är i finansiell kris på grund av det låga oljepriset. Hur svår är situationen för Lundin Petroleum?
”Vi ska fortsätta som vi gör. Edvard Grieg (stort nytt fält i Nordsjön, Di:s anm) har kommit i gång och producerar bra och utbygganden av Johan Sverdrup fortsätter framåt. När vi investerar i Johan Sverdrup är det bra att det är lågkonjunktur i industrin för det gör att våra kostnader blir lägre”.

Hur lång tid bedömer du att oljepriset är så lågt nu?
”Det är svårt att säga men ju lägre det är desto större blir reaktionen efteråt. Om inte marknaden stabiliserar sig innan slutet av det här året så kommer det att bli en jättestor reaktion. Produktionen går ner, speciellt i Nordamerika, och bolag försvinner eller blir uppköpta. Sedan är frågan hur länge Opec kan fortsätta med så här låga oljepriser”.

Räknar du med fler strukturaffärer?

”Vi kommer att få se många spelare som försvinner och uppköp”.

Är Lundin Petroleum öppna för förvärv?
”Vi kommer att hålla kvar det vi har och utveckla våra fält. Vi har ingen förvärvsstrategi, men är självklart alltid opportunistiska om något dyker upp.”

Lundin Petroleum har med sin framgångsrika prospektering under de senaste åren i högsta grad bidragit till att lyfta den norska oljeindustrin till nya höjder och ledande norska energipolitiker varnade på torsdagen att det vore negativt för mångfalden i den norska oljeindustrin om Statoil köper Lundin Petroleum.

Tyck till