ANNONS:
Till Di.se

S redo att sänka skatt

  • KRAFTMÄTNING. Jan Björklund, Liberalernas partiledare, riktade hård kritik mot miljöminister Åsa Romson. Foto: Jessica Gow

För att rädda svensk kärnkraft från fullständig avveckling vill Socialdemokraterna sänka den effektskatt regeringen höjde så sent som förra året.
Mycket pekar på att MP kommer att ge vika.

Statsminister Stefan Löfven var under sin tidigare karriär som Metallbas en sann kärnkraftsvän. Men sedan han tog över makten har effektskatten på kärnkraften höjts, vilket i kombination med det rekordlåga elpriset, håller på att tvinga fram en snabbavveckling av samtliga tio reaktorer.

Men regeringen kommer nu med ett besked. De sex kvarvarande reaktorerna, där inget avvecklingsbeslut fattats, ska räddas.

”När kärnkraftsbolagen säger att det inte finns finansiella möjligheter att driva de här fyra äldsta kärnkraftsreaktorerna vidare, så är det ett faktum. Men däremot kommer vi inte att kunna minska antalet reaktorer hur mycket som helst”, säger statsminister Stefan Löfven.

Samtidigt bekräftar energiminister Ibrahim Baylan att regeringen kommer att göra vad som krävs för att de sex reaktorerna blir kvar.

”Jag är noga med att framhålla att de återstående sex reaktorerna behövs som en brygga in i ett förnybart system på sikt. Därför kommer vi under våren att försäkra oss om att så blir fallet”, säger han.

Sedan Di:s avslöjande att kärnkraften riskerar att snabbavvecklas har oppositionen krävt att ett krismöte ska hållas. Med ett exemplar av förra veckans Dagens industri i högsta hugg gick Liberalernas partiledare Jan Björklund till hårt angrepp mot miljöminister Åsa Romson i onsdagens partiledardebatt. Till Di säger han sig vara mycket oroad över Unipers besked.

”Om hela den svenska kärnkraftsparken stängs igen före 2020 är det ett mycket stort bakslag för svensk energiförsörjning och svensk ekonomi – och för klimatet”, säger han och tillägger:

”Effektskatten måste avskaffas och jag förställer mig att det måste ske under våren.”

Om det blir något krismöte är osäkert, men klart är att partierna inom ramen för energikommissionen nu ska börja förhandla på allvar och regeringens plan är att nå en första överenskommelse redan under våren. Och enligt vad Di erfar har S i princip bestämt sig för att effektskatten ska sänkas.

”Vi har en ny verklighet och då är vi beredda att se över den”, bekräftar Stefan Löfven.

Mycket tyder också på att MP kommer att acceptera en sänkning – trots att det går emot partiets politik. Förklaringen är att partiet redan ser sig som en segrare efter besluten om att stänga fyra reaktorer och att frågan om att bygga nya reaktorer är helt avförd från dagordningen.

En sänkning av effektskatten är dock bara en tillfällig lösning som inte avhjälper lönsamhetsproblemen för elproduktionen långsiktigt. Regeringen vill därför även föra samtal om en mer omfattande översyn av hur marknaden och prissättningen fungerar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies