ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Indiska kämpar för att överleva

  • Foto: Jack Mikrut

Brister i sortimentet, svag e-handel och en osedvanligt dålig julhandel tvingar Indiska till en företagsrekonstruktion.
”Man känner sorg, ilska och skam över att vi har hamnat där vi är”, säger den tidigare vd:n Anders Thambert, vars familj ägt klädkedjan sedan 1950-talet.

Efter förluster på närmare 150 miljoner kronor före skatt de senaste fem åren valde Indiska på måndagen att ansöka om företagsrekonstruktion vid Stockholms tingsrätt.

”Vi är ett gammalt familjeföretag och Indiska har varit en central punkt i familjen. Det är väldigt tråkigt att vi kommit dit vi har kommit. Men vi ser positivt på att hitta en bra lösning framåt. Det behövs en stor omställning”, säger Indiskas ordförande Patrik Tillman, som tillhör tredje generationen i ägarfamiljen.

Patrik Tillmans syster Sofie Gunolf har varit vd i Indiska sedan 2006, men lämnade sin tjänst för drygt en månad sedan.

”Det är lätt att vara efterklok. Vi har gjort vad vi kunnat, men de förändringar vi har gjort har inte räckt. De har inte gett det resultat vi hade hoppats på”, säger Sofie Gunolf.

Ny vd sedan december är David Rönnberg, som närmast har varit nordisk vd för EQT-ägda Internetstores och tidigare vd för Brandos, även det ett näthandelsföretag.

Han hoppas att rekonstruktionen ska ge Indiska lugn och ro att genomföra de förändringar som är nödvändiga för att rädda bolaget.

Under räkenskapsåret som slutade den 31 augusti 2015 gjorde Indiska en förlust på 62 miljoner kronor före skatt. Under september till november blev förlusten 24 Mkr, enligt de handlingar som skickats in till Stockholms tingsrätt och även december var oväntat svagt.

Hur kommer det sig att förlusterna eskalerar?
”Det beror på flera saker, framför allt handlar det om sortimentsmissar och en väldigt svag julhandel”, säger David Rönnberg.

Är bolaget misskött?
”Nej, jag skulle inte säga att det är misskött. Men man har haft en tro på högre omsättning och därför haft en för hög kostnadsmassa.”

Indiska har knappt 100 butiker, varav lejonparten i Sverige. Klädkedjan har redan beslutat att stänga åtta av de svenska butikerna och att minska personalstyrkan med 60–80 personer.

”Det kan bli så att vi även säljer några butiker. Vi analyserar också läget i Finland och Norge”, säger David Rönnberg.

Hur ska du vända bolaget?
”Vi måste helt klart minska kostnadsmassan, få bort olönsamma butiker och bli mycket starkare på e-handel. Endast 3 procent av vår omsättning är e-handel. Sedan är det viktigt att få ut vårt nya sortiment som vänder sig till en lite yngre målgrupp.”

Det här är första gången som det anrika familjeföretaget tar in en extern vd.

”Det kanske kan behövas i sådana här tider. Jag kommer från ett av EQT:s dotterbolag och det är klart att man arbetar lite annorlunda där.”

Behövs det en mer professionell styrning av bolaget?
”Ja, det tror jag. Och jag tror att det behövs generellt i familjeföretag. När allt går bra så är det inga problem. När det är motvind blir det jobbigt. Familjen är med på förändringsplanen som jag tagit fram. Det är ett måste.”

Bolaget har gjort stora förluster under många år. Går det verkligen att rädda?
”Det tror jag absolut, jag hade inte hoppat på det om jag trodde det var kört. Det är ett starkt varumärke som funnits i över 100 år och som har många lojala kunder. Omsättningen ligger ändå kring 770 Mkr och det ska man kunna tjäna pengar på.”

Anders Thambert, som var företagets vd under delar av 1990- och 2000-talet och som i dag är ordförande i Indiskas ägarbolag, är inne på samma spår som David Rönnberg när det gäller familjeföretag.

”Vi kanske också har haft en övertro på familjen som enda drivare av företaget. Det betyder att vi under de senaste åren kanske underskattat behovet av kompetens, kunskap och expertis på de olika rollerna”, säger han.

Samtidigt understryker Anders Thambert att familjen trots den svåra situationen håller ihop. Varken Anders Thambert eller Patrik Tillman kritiserar Sofie Gunolfs vd-skap.

”Det här handlar om ett gemensamt ansvar. Det finns ingen konflikt eller schism, utan gemensam revanschlust”, säger Anders Thambert.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer