ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Wallström om Saudikrisen: Inget hände

  • NÖJD. När Margot Wallström blickar tillbaka på det gångna året är det den feministiska utrikespolitiken som hon är mest stolt över.

Exportfrågor är viktiga på Margot Wallströms bord. Men hennes resemönster ger en annan bild.
Saudifrågan som skakade regeringen har inte haft några effekter slår hon fast.
”Det fick inga konsekvenser för svenskt näringsliv”, säger hon.

Världen har blivit en betydligt farligare och osäkrare plats på de ett och ett halvt åren som Margot Wallström har varit utrikesminister. En konflikt eskalerar mellan Iran och Saudiarabien, terrordådet i Paris, EU slits isär över flyktingkrisen– de dåliga nyheterna haglar tätt.

Vad är det i den utvecklingen som oroar dig mest?
”Vi ser mer av våldsamma konflikter som har inslag av religiösa strider eller konflikter kring identitet. Vi har radikalisering av många unga”, säger hon i en intervju med Di vid Folk och Försvars årliga konferens i Sälen.

Utrikespolitiken har kommit allt närmare svenska folket, konstaterar hon.

”Som aldrig tidigare ser vi hur utrikespolitiken blir inrikespolitik. Det ser vi inte minst med flyktingströmmarna.”

Den tidigare MP-politikern Annika Nordgren Christensen fick nyligen uppdraget att utreda personalbristen inom försvaret. Beskedet från Margot Wallström är att hon vill se en ny frivillig jämställd värnplikt med civila inslag.

”Det är klart att det bygger på frivillighet så långt som möjligt”, säger hon och ser framför sig värnpliktiga skulle kunna rycka ut på flyktingförläggningar, i samband med miljökriser och skogsbränder.

Dörren till Nato är fortsatt stängd. När hon blickar tillbaka är det den feministiska utrikespolitiken hon är mest stolt över.

”Vi utbildar kvinnliga medlare, vi har fått en högnivåperson i Bryssel och vi har satt en dagordning runt om i världen.”

Margot Wallström utsågs av tidskriften Foreign Policy till en av världens tio mest framträdande politiska tänkare under 2015. Men från oppositionen är kritiken tuff och feministiska strategin får kritik för att vara substanslös.

”Man måste räkna med kritik när man som vi har gjort har satt oss i spetsen och presenterat något helt nytt - en feministisk utrikespolitik. Då blir man hånad och hyllad men jag vet att vi kommer att få rätt”, säger hon.

Sveriges nya exportstrategi ska hjälpa regeringen att göra jobben fler. De 26 prioriterade länderna är spridda över hela världen. Gemensamt för dem är att de inte hör till Sverige största exportländer i dag. Gemensamt för de allra flesta av dem är att de inte har förärats ett besök av utrikesminister Margot Wallström.

”Det är en del av utrikespolitiken i allra högsta grad”, säger hon.

Men det är en mindre andel av de här länderna som du har besökt?
”Vi har en närings- och handelsminister. Handeln är alltid en del av mitt budskap” säger hon vidare.

Ett av länderna är Saudiarabien. I början av förra året briserade den diplomatiska krisen med landet. Samtidigt som saudierna väntade på besked om det militära samarbetsavtalet skulle förlängas tog regimen illa vid sig av ett antal uttalanden från Margot Wallström. Bland annat kallande hon regimens straff av bloggaren Raif Badawi för ”närmast medeltida” i en intervju med nyhetsbyrån TT.

För företag verksamma i regionen innebar krisen medan den pågick svårigheter att få affärsvisum.

”Det fick inga konsekvenser för svenskt näringsliv och svensk handel”, säger hon.

Sedan fortsätter hon:

”Jag tror faktiskt att Di:s skriverier när vi hade konflikten med Saudi skadade mer än något annat. Det var inga konsekvenser av det. Det var verkligen tydligt.”

”Det var väldigt mycket skrik och ingen ull i den frågan.”

Men det var inte Di som hittade på att affärsvisum drogs in eller diplomatiska protester?
”Jag tycker bara att sanningen ska komma fram.”

Så vad är sanningen?
”Att det inte blev det man varnade för. Ingenting hände.”

Skulle du vara välkommen till Saudiarabien i dag?
”Det tror jag nog.”

Sedan dess har MR-situationen i landet förvärrats enligt Amnesty. Och i början av året avrättades på samma dag 47 persioner dömda för terrorbrott.

Hur skulle du beskriva den här regimen i dag?
”Jag tänker inte beskriva regimen. Mina åsikter är väl kända. Vi behöver inte gå tillbaka på den stigen. Jag försöker se att det är en positiv utveckling att kvinnor fått rösta för första gången.”

Kandidaturen till FNs säkerhetsråd är viktig för Margot Wallström.

”Sverige är FN:s sjätte största bidragsgivare och en stark röst för global utveckling”, säger hon.

Riskerar Saudikrisen att påverka Sveriges chanser i FN:s Säkerhetsråd?
”Nej.”

Tyck till