ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svensk offensiv i Nevadaöknen

  • BLAND TEKNIKENS UNDER. Några svenska startups i på CES-mässan i Las Vegas: Robert Wollner, på Dtach, Tomas Bennich, arrangör av mötet, Sandra Finér, vd för Limes Audio, och Karin Nilsdotter, som lobbar för att få amerikanska databaser placerade i Sverige. Foto: Axel Öberg

Under teknikmässan CES i Las Vegas närvarade minst 60 svenska bolag.
Med smarta lås, vassa verktyg för videoanalys och renare ljud kammar de hem både utmärkelser och uppmärksamhet.
Svenskättlingen Iggy Pop gav dessutom extra draghjälp åt en välljudande exportsuccé.

”Vi vill bli mer synliga i USA. Vi är ett ganska osynligt ingenjörsbolag”, berättar Sandra Finér, som är vd för det Umeåbaserade företaget Limes Audio.

Tillsammans med 25 anställda utvecklar hon en algoritm som tar bort brus och ovälkomna ljud från telefonkonferenser och annan röstkommunikation. Hon säger sig också kunna hjälpa människor att prata med maskiner.

”Röststyrning av produkter i hemmet är en stark trend, där det inte finns någon ände på potentialen”, säger hon apropå att just datorers förmåga att förstå tal har varit ett stort tema under årets teknikmässa.

Di träffar Sandra Finér och närmare 100 andra representanter för svenska uppstartsbolag i en konferenslokal intill det gigantiska mässgolvet på CES. Under ett par hektiska timmar byts visitkort och erfarenheter, medan någon hoppas på några minuter med Tahero Nori. Han är trendspanare och inköpare på elektronikkedjan Media Markt, med ett särskilt intresse för unga teknikbolag.

”Jag är här för att titta på vad framtiden har att erbjuda”, säger han om sin närvaro på mässan.

Just möjligheten att spana in kommande trender är en given anledning att besöka Las Vegas i början av januari.

”Det är kul att vara här och få en känsla för vad de stora bolagen har på gång”, säger Joel Eriksson Enquist på riskkapitalbolaget Creandum.

I år var virtuell verklighet, uppkopplade bilar och kylskåp med avancerade kameralösningar några sådana exempel. Men utbudet var bedövande stort, och även stora frågor om hållbarhet, hälsa och uppkopplade städer avhandlades.

Fredrik Rosengren från den svenska företagskuvösen Sting, ser en annan anledning att närvara:

”De kommer hit för att göra affärer”, säger han om de svenska företagen i Las Vegas.

”Det här är en mässa där man kan träffa folk från hela världen och den svenska närvaron är stark”, fortsätter Fredrik Rosengren.

Så har det inte alltid varit. Det årliga svenskmötet lockade för två år sedan bara ett dussin besökare. Tomas Bennich, som arrangerar tillställningen med stöd av innovationsmyndigheten Vinnova och inkubatororganisationen Sisp, ser flera anledningar till utvecklingen.

En är att CES har gått från att vara en prylmässa, till en bredare samlingsplats för teknisk utveckling. En annan är att den svenska startupscenen växer så att det knakar.

”Vi är fler än 65 bolag här”, jublar han i samband med att deltagarna hälsas välkomna, innan han uppmanar alla svenskar att vara mindre svenska.

”Det har bara exploderat, precis som intresset för svenska datacenter”, säger Karin Nilsdotter som har rest till Las Vegas för att övertyga amerikanska företag om att förlägga sina databaser i norra Sverige.

Flera av företagarna i rummet är fullt upptagna med att demonstrera sina produkter. Inför mässan belönades det digitala låsföretaget Glue med ett pris för uppfinningsrik formgivning.

Grundarna Diego Oliva och Carl Johan Grandinson har med sig en bit av en dörr, komplett med det trådlöst kontrollerbara låset. I ett annat hörn visar värmlänningen Victor Isaksen upp stapelbara högtalare av märket Aifi.

Carl Elgh, på företaget H&D Wireless, berättar en stund senare på klingande gotländska om den uppkopplade nallebjörn som företaget har utvecklat. Tanken är att djuret ska förena leksaker med trådlös kommunikation, och låta frånvarande föräldrar kommunicera med sina barn på ett mjukare sätt.

Flera företag på CES marknadsför mobiltillbehör och laddare, ofta med hög ambitionsgrad när det gäller både teknik och formgivning.

Robert Wollner och bolaget Dtach har tagit fram ett skal som gör att man kan ladda telefonen utan sladd, medan Ideal of Sweden säljer magnetiska fodral till telefoner.

”Det här är vår debut här i USA”, säger Amerikachefen Bob Culliton.

Om någon skulle vilja kartlägga rörelsemönstret i den upptagna lokalen, eller tolka människors rörelser i något annat sammanhang, kan de vända sig till Andreas Nordgren. Hans bolag Modcam utvecklar nämligen en sensor som gör detta.

”Vi omvandlar video till information”, förklarar han och visar upp den lilla dosa som exempelvis låter butiksinnehavare inhämta kunskap om hur kunderna rör sig.

”Det är ett sätt att hämta ut data ur rörlig bild och göra den till ett affärsredskap.”

Sveriges ambassadör i Washington, Björn Lyrvall, är imponerad över uppslutningen. Han har tidigare besökt festivalen SXSW i Austin, men gästade i år CES i Las Vegas för första gången.

”Det här är ytterligare en uppvisning i hur starkt Sverige står sig i startupsammanhang”, säger han till Di kort efter en rundvandring i den gigantiska konferensanläggningen, där omkring 20.000 nya produkter lanseras av närmare 3.500 företag denna vecka.

Några svenska storbolag märktes också på mässgolvet på CES. Ericsson, med vd:n Hans Vestberg, är en återkommande gäst. Montern delas med personbilstillverkaren Volvo. En uppkopplad ugn från Electrolux gick också att beskåda, tack vare ett samarbete med Google och Qualcomm. Konsultbolaget Cybercom, tv-serviceföretaget Accedo och Spotify är andra bolag med viss närvaro. Det sistnämnda höll en eftertraktad fest med raplegenderna De La Soul som dragplåster.

Mölndalsbolaget Krusell har tidigare år lockat storpublik med den nyligen avlidne sångaren Lemmy Kilmister från bandet Motörhead.

I år var det dock Zound Industries, som bland annat säljer hörlurar under varumärket Marshall, som drog storpublik och ringlande köer tack vare en levande legend.

Punksångaren Iggy Pop heter egentligen James Newell Osterberg, och har nordiskt påbrå. Hans mor är norsk- och danskättad, medan fadern växte upp i en svensk-amerikansk familj i Michigan.

Hörlursbolaget är det största i en rad svenska spelare som närvarar i Las Vegas, följt av en rad namn som Urbanista, Happy Plugs, Jays och Sudio, som marknadsför lurar som inte måste sitta fast i mobiltelefonen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer