ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bactiguard går mot strömmen

  • TYNGD. Bactiguard har tappat 75 procent sedan förra sommaren. Foto: Jesper Frisk

80 procent av aktierna som börsnoterats de senaste två åren ligger på plus. I flera fall har nykomlingarna rusat 100 procent.
Men nu har det blivit betydligt svårare att pricka vinnarna.

Börsfönstret öppnades ånyo i slutet av 2013 då fastighetsbolaget Platzer gjorde entré. Sedan dess har en strid ström av nya bolag tagit klivet in på Stockholmsbörsen.

Och bra har det gått. Av de 26 nya bolag som har noterats på huvudlistan har bara fem har haft en negativ utveckling.

Bland de stora vinnarna, med en uppgång på cirka 100 procent, finns bostadsutvecklaren Besqab och fastighetsbolaget Hemfosa. Båda företagen har gynnats av de exceptionellt låga räntorna.

Hemfosas börsvärde är nu över 13 miljarder kronor. Vinnarna på uppgången är storägarna Fjärde AP-fonden och Länsförsäkringar, men även vd:n Jens Engwall som äger drygt 2 procent av aktierna. Värdet på hans aktier har ökat till drygt 270 miljoner kronor.

Bland kursdubblarna finns även Recipharm, som sysslar med kontraktstillverkning av läkemedel. Bolaget har genomfört en rad förvärv sedan noteringen och har ökat både omsättning och resultat rejält.

Grundarna Lars Backsell och Thomas Eldered har båda minskat sina aktieinnehav efter noteringen men kontrollerar fortfarande över 35 procent av kapitalet och drygt 80 procent av rösterna i Recipharm.

Efter den kraftiga uppgången sitter Thomas Eldered och Lars Backsell med aktier värda 1,6 respektive 1 miljard kronor.

2015 års stora vinnare bland börsnykomlingarna är teknikbolaget Tobii som noterades i slutet av april. Intresset för bolaget, som utvecklar produkter för ögonstyrning, var massivt och erbjudandet blev kraftigt övertecknat.

Redan första dagen rusade aktien nästan 40 procent och bolaget har efter detta följt upp med två starka kvartalsrapporter.

Den stora förloraren i den nya noteringsvågen är det problemtyngda medicinteknikbolaget Bactiguard som har rasat 75 procent sedan förra sommaren.

Det innebär att värden på upp emot 1 miljard kronor har gått upp i rök. Värst drabbade är de två grundarna och huvudägarna Thomas von Koch, till vardags vd för riskkapitaljätten EQT, och Christian Kinch, vd för bolaget.

Bactiguard är den enda aktien som handlas under sin teckningskurs av de bolag som noterades mellan november 2013 och maj 2015.

Sedan dess har noteringsklimatet varit desto svajigare. Av de sju bolag som har kommit till börsen sedan juni handlas fyra under sin teckningskurs. Sämst har det gått för servicebolaget Coor som har tappat 11 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies