ANNONS:
Till Di.se

Millennium sätter rekord

  • SPÄNNINGEN STIGER. Millenniumseriens fjärde bok ”Det som dödar oss” har nått bokhandelsdiskarna och försäljningen den första veckan har slagit alla förväntningar. Foto: Oskar Omne

”Det som inte dödar oss”, den fjärde boken i Millenniumserien, är Sveriges största kulturexport i år. Det visar de första försäljningssiffrorna som Di har tagit del av.
Men i november får boken konkurrens av ett rymdäventyr.

”Det här är fantastiskt. Vi har sålt 200.000 fysiska volymer enbart i Sverige på en vecka. Jag har jobbat i förlagsbranschen i tio år och aldrig upplevt något liknande”, säger Anders Toll, försäljningschef på bokförlaget Norstedts.

Med ett snittpris i butiksledet på 185 kronor handlar det om en försäljning på 37 miljoner kronor, enbart i Sverige. I den siffran ingår inte e-böcker och ljudböcker.

Förlaget hade räknat med stor efterfrågan, men blev ändå taget på sängen.

”Böckerna tog slut redan efter några dagar i vissa butiker så vi körde en extrabil från distributionscentralen i Falun till fem platser i Sverige och körde specialleveranser till vissa butiker i Stockholm.”

En ny upplaga började i går levereras till de butiker som hade sålt slut.

”Vi har kommit i kapp och den kommer inte att vara slut i lager nu”, lovar Anders Toll.

Han vågar däremot inte ge någon prognos för den fortsatta försäljningen.

”Jag önskar att jag kunde det, men det är väldigt svårt att säga. Vi har julhandeln att se fram emot och ingen vet var det här slutar.”

Statistiken från de 26 förlag som Norstedts har kontrakt med runt om i världen strömmar in till förlagets borg på Riddarholmen. Och det är guldkantad läsning.

”Det är helt unika siffror på så kort tids försäljning. Nu har över två miljoner böcker levererats till bokhandeln världen över på mindre än en vecka”, säger Linda Altrov Berg, ansvarig för utlandsförsäljningen på Norstedts.

Den största förstaupplagan, totalt 550.000 exemplar, har tryckts i Frankrike.

”Det är en spektakulärt stor upplaga och vi är också väldigt glada över att det såldes 3.000 exemplar i Slovakien bara det första dygnet. På de allra flesta försäljningslistorna i världen ligger den på första plats”, säger hon.

Till och med i Finland, där Millenniumtrilogin aldrig blev en bästsäljare, jublar förlaget över att det redan har sålts 10.300 exemplar. I Norge har den första upplagan på 60.000 fyllts på med ytterligare 10.000 ex. I Danmark har 95.000 exemplar sålts.

Det tyska förlaget Heine skålade redan i tisdags när det blev klart att boken toppar Der Spiegels bästsäljarlista nästa vecka. Siffror för USA saknas eftersom boken började säljas senare där. Någon samlad statistik över svensk kulturexport finns inte. Musikindustrin har dock haft en särställning genom låtskrivare och producenter som Max Martin och Avicii samt artister som Abba och Roxette.

Men på senare år har dataspelsutvecklarna tagit över ledartröjan, inte minst Stockholmsbaserade Dice med sin actionspelserie ”Battlefield”.

När Dice släpper sitt nya spel ”Star Wars Battlefront” i november lär den lämna den nya Millenniumboken på efterkälken.

Möjligen kan förlaget hävda att lejonparten av dataspelsmiljonerna hamnar i bokföringen hos Dice amerikanska ägare Electronic Arts.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies