ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Mats Arnhög till attack mot vinstdrivna skolor

  • BÖRSENTRÉ. Carnegie, Nordea och SEB ska hjälpa riskkapitalbolaget EQT att sätta skolföretaget Academedia på börsen, enligt uppgifter till Di. Notering väntas första veckan i december och priset lär hamna över 7 miljarder kronor.Dagens industri i går. Foto: Claes-Göran Flinck

Sverigedemokraternas omsvängning i vinstfrågan bäddar för skolföretaget Academedias börsnotering – men de politiska minorna är fortfarande många och det får investerare att tveka, enligt uppgift till Di.
Och vinstdrivna skolor möts av ett angrepp från finansmannen Mats Arnhög.

Medan noteringen av vårdföretaget Capio föregicks av kontakter med SD, vilket Di har rapporterat om, har vare sig ledningen för Academedia eller dess ägare EQT haft några direkta kontakter med partiet.

I stället har Friskolornas Riksförbund enligt Di:s källor drivit ett lobbyarbete i riksdagen. I mitten av april uppvaktade organisationens vd Ulla Hamilton, tidigare tung moderat i Stockholm, SD:s företrädare i utbildningsutskottet.

Ett vinstförbud skulle försämra värdet på skolföretagen och minska viljan för nya aktörer att investera i branschen, enligt organisationens ordförande, den tidigare MP-toppen Mikaela Valtersson.

”Det här är en otroligt viktig fråga för hela friskolebranschens överlevnad. Det vore väldigt konstigt om vi satt vid sidan om”, säger hon.

SD:s svängning om välfärdsvinsterna blir extra tydlig på skolområdet. I partiets senaste skolpolitiska program från 2011 står det att friskolor inte ska få ta ut vinster. SD ska lägga fram ett nytt program under hösten och i det slopas sannolikt kravet på vinstförbud.

”Vi vill inte sätta krokben för alla friskolor”, säger Stefan Jakobsson, SD:s förstanamn i utbildningsutskottet.

SD:s omsvängning har noterats av Academedias vd Marcus Strömberg, som konstaterar att det i riksdagen nu finns en majoritet mot ett vinstförbud.

Han anser sig ha folkligt stöd också för rätten att göra vinst, då han ser vinst som en överlevnadsfråga för branschen.

”Skulle det gå upp för svenska folket att de här företagen inte skulle få finnas kvar, då blir det revolt”, säger han och pekar på att börsen ökar insynen i bolaget.

”Om vi tydligt och klart redovisar våra kvalitetsresultat och vår resultat- och balansräkning blir det otroligt lätt att följa hur det här företaget utvecklas.”

Men bland investerare finns det en skepsis kring huruvida börsen är rätt plats för en skola, erfar Di. Academedia uppfattas som välskött, men tveksamheter runt vinst och skola är till bolagets nackdel vid ett investeringsbeslut.

”Jag kan utan att blinka garantera att under de fem år vi har ägt Academedia har vi i styrelsen aldrig ställt elevers behov och vinstfrågan mot varandra”, säger EQT:s partner Harry Klagsbrun, ansvarig för Academedia.

Finansmannen Mats Arnhög, som har suttit flera år i styrelsen för föreningsdrivna Carlssons skola, går samtidigt till attack mot vinstdrivna skolor i allmänhet.

”Skolledningen har uppdraget att leverera maximal kvalitet samtidigt som ägarnas representanter i styrelsen ska ge maximal vinst till ägarna. Uppdragen är oförenliga så länge som du inte får ta betalt för kvaliteten”, säger han och pekar på att han anser att den demokratiska rätten till en skola av hög kvalitet är i särklass viktigast.

”Om du inte får betalt för kvaliteten vill alla ha en Rolls-Royce, men får en Volkswagen”, fortsätter Mats Arnhög.

Misstaget är att man klumpar ihop vård, skola och omsorg, anser Mats Arnhög.

”Vård och omsorg är en helt annan sak. Samhällets uppdrag är att erbjuda ett grundskydd, men om någon vill bo på Grand Hôtel på sin ålderdom går det bra och någon kan tjäna pengar på det.”

Köpen har varit många under Academedias historia. Mats Arnhög anser att det finns anledning att fråga sig vem som är vinnare på en förvärvsdriven tillväxt.

”Frågan är om resurserna tillförs skolorna eller om de går till att köpa andra skolor dyrt”, säger han.

Tyck till