ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

SD öppnar börsen för fler vårdbolag

  • UPPVAKTADE SD. Thomas Berglund, vd för Capio. Foto: Jack Mikrut/

Sverigedemokraterna stoppade vinstförbudet inom välfärdssektorn. Kort därefter tog vårdjätten Capio klivet in på Stockholmsbörsen.
Di kan i dag beskriva spelet bakom kulisserna som fick ägarna, riskkapitalbolagen, att trycka på säljknappen. Flera riskkapitalbolag står i kö för att notera sina välfärdsbolag.

Di har i en serie artiklar avslöjat kontakterna mellan näringslivet och Sverigedemokraterna och hur SD bytt fot i synen på privata välfärdsvinster. Det var den omsvängningen som bäddade för Nordic Capital och Apax Partners notering av vårdjätten Capio i somras.

Historien tar sin början den 6 oktober förra året, när statsminister Stefan Löfven meddelade att regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om välfärdsvinsterna. Plötsligt stod det klart att V-ledaren Jonas Sjöstedt fått gehör för sitt viktigaste vallöfte: att stoppa vinsterna i välfärdssektorn. Nyheten chockade en hel bransch och från näringslivets sida inleddes omgående en offensiv mot vågmästaren SD.

”Intresset var enormt. Vi fick så många förfrågningar att vi fick göra en kö”, säger Per Ramhorn, SD:s sjukvårdspolitiska talesperson och förstanamn i riksdagens socialutskott.

Riskkapitalbolagen var redan för ett år sedan angelägna om att få ut Capio på börsen. Processen var långt framskriden när man till följd av den rödgröna vinstuppgörelsen tvingades dra i handbromsen.

”Noteringen hade kunnat ske under hösten, men det var uppenbart att det inte gick då”, säger Thomas Berglund, vd för Capio, som bland annat äger Sveriges enda privata akutsjukhus S:t Göran.

I stället startade en intensiv uppvaktning av SD. Thomas Berglund hade tillsammans med Henrik Brehmer, chef för samhällskontakter på Capio, ett första möte med SD-toppen Per Ramhorn den 11 november. Mötet ägde rum i konferensrummet på SD:s riksdagskansli. Nästa gång de sågs var på S:t Göran när Thomas Berglund och Henrik Brehmer tog emot en hel delegation från SD med Per Ramhorn i spetsen.

Även Nordic Capital uppvaktade partiet. Fredrik Näslund, partner på riskkapitalbolaget och ledamot i Capios styrelse, hade ett enskilt möte med Per Ramhorn.

”Jag beskrev Nordic Capitals verksamhet och hur vi jobbar”, säger Fredrik Näslund.

Sverigedemokraterna gick till val på att kraftigt begränsa välfärdsvinsterna och partiledaren Jimmie Åkesson var den enda av oppositionsledarna som välkomnade vinstuppgörelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet.

”Jag tycker att det är bra att man ser över vinster i välfärden. Vi behöver göra något åt övervinster”, sa han.

Som Di tidigare rapporterat har Svenskt Näringsliv, Almega, Vårdföretagarna och Kreab uppvaktat SD i vinstfrågan och kontakterna skedde ofta på högsta nivå.

Parallellt med mötena med näringslivet fortsatte den politiska processen i riksdagen. I början av februari ställde sig SD bakom alliansen i socialutskottet och krävde att det fria vårdvalet ska vara kvar. Det var en signal som vårdföretagen la stor vikt vid.

Di:s kartläggning visar hur SD successivt svängt i en mer vinstvänlig riktning. När frågan sent i våras ställdes på sin spets i finansutskottet kallade SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt samman hela den högsta partiledningen, med Jimmie Åkesson, gruppledaren Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof.

”Vi landade i att vi skulle stödja alliansens linje, som var den minst dåliga. Det vore renodlad idioti att förbjuda vinster i min värld”, säger Oscar Sjöstedt.

Vid det laget var Capio och dess ägare genom sina kontakter redan väl medvetna om att det saknades en majoritet i riksdagen för ett vinstförbud. Thomas Berglund bekräftar att det utan SD:s omsvängning hade varit svårt att börsintroducera bolaget.

”Att osäkerheten skingrades var självfallet en viktig förutsättning. Det är klart att det var en viktig signal. En riksdagsmajoritet sa tydligt: vi ställer inte upp på överenskommelsen”, säger han.

Enligt SD har man även haft möten med företrädare för vårdjätten Attendo, som ägs av riskkapitalbolaget IK, som även det sägs vara på väg till börsen.

Attendos vd Henrik Borelius vill inte svara på Di:s frågor, och kommunikationschefen Stefan Svanström vill inte säga något om kontakter med SD.

”Vi berättar inte vilka politiker vi träffar”, säger han.

För de privata välfärdsbolagen och dess ägare går den nya riksdagsmajoriteten i vinstfrågan också att översätta i kronor. Ju lägre risk desto högre värde på bolagen.

I Capios börsprospekt resonerar man också öppet om den mycket avgörande riskaspekten.

Di har talat med flera av investerarna, däribland Fjärde AP-fonden, som bekräftar att de noga övervägde de politiska riskerna innan de valde att gå in i bolaget.

”Det är klart att frågan restes om det här är en för stor risk att ta”, säger Per Colleen som är aktiechef på Fjärde AP-fonden.

Något hände med den politiska risken när SD svängde?
”Så kan man säga, den blev åtminstone inte större.”

Capio börsnoterades den 30 juni och noteringen blev en stor framgång.

Även Academedia är på väg att noteras. Det är Sveriges största friskolekoncern och ägs av det Wallenbergsfären närstående riskkapitalbolaget EQT.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies