ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rasar mot SD-kontakt

  • DRAR EN GRÄNS. Leif Johansson, ordförande för både Ericsson och Astra Zeneca är mycket tveksam till ett nära samarbete mellan näringslivet och SD. Foto: Jack Mikrut

Ericssons ordförande Leif Johansson riktar stark kritik mot Svenskt Näringsliv för dess kontakter med Sverigedemokraterna.
”Jag har oerhört svårt för SD”, säger han.

Dagens industris avslöjande om att bland andra Svenskt Näringsliv, intresseorganisationen Företagarna och lobbyföretaget Kreab har uppvaktat SD i syfte att påverka partiets näringslivspolitik, har delat näringslivet.

Nobelstiftelsens tidigare ordförande Marcus Storch var en av dem som reagerade starkt.

”Någonstans går det för långt. Är allt till salu för att näringslivet vill få igenom just sin lilla idé på ett litet ganska marginellt område. Jag tycker det är hyckleri”, sa Marcus Storch till Di och syftade på Sverigedemokraternas omsvängning i vinst i välfärdsfrågan.

Nu sätter Ericsson och Astra Zenecas ordförande Leif Johansson, som beskrivs som en av Företagssveriges tyngsta profiler, också ned foten.

Näringslivet bör inte föra breda samtal med ett parti som SD, anser han.

”Jag tycker inte att man ska prata med dem i någon form av allmän agenda som skulle vara bra för näringslivet. Jag har svårt att se att Sverigedemokraterna kan tillföra näringslivet något”, säger Leif Johansson.

Hur ser du på att Svenskt Näringsliv har uppvaktat partiet med rapporter och policydokument som har blivit partiets politik och därmed också legitimerat ett parti med bakgrund i vitmaktrörelsen?
”Det är i alla fall inte min linje”, säger han.

Leif Johansson satt i Svenskt Näringslivs styrelse mellan 2001 och 2012.

Men även om han tycker att det är fel att föra bredare samtal med partiet förtydligar han samtidigt att han inte är motståndare till all kontakt.

Avgränsade sakfrågsdiskussioner måste kunna föras, enligt ordföranden.

”Jag har två principer. I de allra flest fall tycker jag att dialog är bättre än motsatsen. Man behöver inte hålla med folk för att prata med dem, det är en princip”, säger han.

”Den andra principen är att demokratiskt valda partier i Sveriges riksdag, att säga att man över huvud taget inte ska ha en dialog med dem, är fel”, fortsätter han.

Leif Johansson understryker att han personligen ogillar SD.

”Jag har oerhört svårt för Sverigedemokraterna i de allra flesta frågor.”

”SD:s invandrarsyn och hela den bakgrunden gör att jag har väldigt svårt för dem”, säger han.

Leif Johansson anser vidare att ett parti som SD inte behövs.

”Jag har stor respekt för i stort sett alla partier som finns i riksdagen när de gäller allmän ekonomisk politik och när det gäller sättet att sköta demokrati och så vidare och tycker faktiskt att de sköter det bra. Jag tycker inte vi behöver ett SD.”

Tyck till