ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Apotek piffas upp på bekostnad av mediciner

  • NYA TIDER. Lars Birkeland, vd för Kronans Apotek, slår upp dörrarna till en ny sorts apotek där hudvårds- och skönhetsprodukter står i centrum. Det är ännu ett tecken på en branschglidning där många tycker att medicinerna har hamnat i skymundan. Foto: Jack Mikrut

Branschglidningen på apoteksmarknaden fortsätter när Kronans Apotek lanserar ett nytt butikskoncept med fokus på hudvård och skönhet.
Till hösten öppnar två nya butiker och på sikt satsas hundratals miljoner kronor.

”Med den här satsningen utmanar vi de traditionella apoteken men också andra skönhets- och hudvårdsföretag”, säger Lars Birkeland, vd för Kronans Apotek.

I de nya apoteken ska det finnas behandlingsrum, hudvårdsspecialister och ett lyxsortiment med hudvårds- och skönhetsprodukter.

Befintliga apotek ska förändras något och två nya apotek som helt bygger på det nya konceptet, som kallas för Care & Beauty, öppnar i november.

Ska inte apotek sälja medicin?
”Absolut, men kunderna efterfrågar det här. Om kunderna har ett behov ska vi tillgodose det så att de inte behöver gå till andra butiker”, säger Lars Birkeland.

”Om vi som kedja inte skulle bredda oss utan endast fokusera på receptbelagda läkemedel hade vi haft röda siffror. Det finns ingen aktör på den svenska marknaden som hade haft råd att bara göra det.”

Var det detta politikerna såg framför sig när de avreglerade marknaden?
”Tanken var främst att öka tillgängligheten, och så har skett. Ett annat mål var att hålla kontroll på läkemedelskostnaderna, och även det har lyckats. Samtidigt har de fått en rejäl slant genom försäljningen av apoteken.”

”Själva omregleringen har varit en succé, sedan kanske inte samtliga politiker håller med om det.”

På sikt ser Kronans Apotek potential för ett tjugotal apotek med det nya konceptet.

”Detta är en naturlig del av vår investeringsplan och vi investerar tresiffrigt i miljoner för att utveckla apoteken”, säger Lars Birkeland.

Samtidigt betonar han att den ursprungliga verksamheten – receptbelagda och receptfria läkemedel – inte ska minska.

”Vi tar inte bort något, vi lägger till.”

Den 12 november slås portarna upp till en ny butik i Solna, sedan blir det en i Helsingborg.

Lars Birkeland blev vd för Kronans Apotek 2012. Han har varit vd för norska Apotek 1 och var med när den norska apoteksmarknaden avreglerades 2001.

Han har också suttit i den finska läkemedelsdistributören Tamros koncernledning.

”Jag var involverad i den svenska marknaden före avregleringen och jag såg vilka möjligheter som fanns”, säger han.

”Det ska bli intressant att se vilka konkurrenter som hänger på och vågar satsa. Vi vill fortsätta vår utveckling och vårt mål är självklart att de inte ska komma i kapp. Men vi har också andra konkurrenter när det gäller de här produkterna.”

Branschkonkurrenten Apotek Hjärtat, som ägs av Ica, märker också av branschglidningen:

”Det farmaceutiska kunnandet kommer alltid att vara kärnan i vår verksamhet, samtidigt som utvecklingen handlar om att identifiera fler sätt att hjälpa våra kunder till bättre hälsa och välbefinnande genom ett bredare sortiment och utökade tjänster”, säger Jonas Mjöbäck, kommunikationschef på Apotek Hjärtat.

Han anser att kundernas syn på vad ett apotek är har förändrats sedan omregleringen och pekar ut kost och hudvård som områden där Apotek Hjärtat breddar sitt sortiment.

”Vi har även lanserat hälsotjänster som vaccinationer, födelsemärkeskontroll och blodtrycksmätning”, säger Jonas Mjöbäck.

För kosmetikkedjan Kicks, som ägs av Axel Johnson-koncernen, är Kronans nya koncept inte något som förstör nattsömnen.

”Branschglidning är något vi har sett på marknaden under en längre period. Klädhandel, dagligvaruhandel och apotek säljer i dag kosmetik, så det är egentligen inget nytt”, säger Pontuz Bjelfman, vd för Kicks.

Han oroar sig mer för näthandeln.

”Stora volymer piratkopierad kosmetik säljs billigt via olika webbshoppar, något konsumenterna tyvärr fortfarande har väldigt lite kunskap om eller förståelse för”, säger Pontuz Bjelfman.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies