ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Vill inte regera med SD

  • GER TYDLIGA BESKED. Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger att hon inte sätter sig i en regering som är beroende av SD. Foto: Thomas Engström

Moderaterna är splittrade i synen på Sverigedemokraterna.
Nu ger partiledaren Anna Kinberg Batra ett tydligt besked: Så länge hon är partiledare kommer Moderaterna inte att sätta sig i en regering som är beroende av SD.

Di:s avslöjande om näringslivets allt tätare kontakter med Sverigedemokraterna har väckt starka reaktioner. Samtidigt har SD:s förflyttning högerut gett ammunition till den grupp inom Moderaterna som anser att partiet bör närma sig SD.

Men Anna Kinberg Batra är nu tydlig med att hon aldrig kommer att leda en regering som är beroende av stöd från Sverigedemokraterna.

M-ledaren, som är hårt pressad internt, är fast besluten om att hålla fast vid Decemberöverenskommelsen, som anger att det block som har störst underlag ska regera landet. Och i detta underlag går det inte att räkna in SD, anser hon.

”Det här är ett parti som man inte vill ha i ett regeringsunderlag”, säger Anna Kinberg Batra.

Europa står nu inför den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Dessutom har vi ett allt mer skakigt säkerhetspolitiskt läge. Då behövs stabilitet – inte motsatsen som SD står för, enligt M-ledaren.

”Man måste utforma seriösa regeringsalternativ som kan fungera, så att vi inte blir ett land som hamnar i återkommande kaos och kris. Vi har sett under Sverigedemokraternas tid i riksdagen att de är benägna att skapa kriser”, säger hon.

Den förra M-ledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt drev en hård linje mot SD och lovade inför valet att aldrig göra sig beroende av partiet. Anna Kinberg Batra säger till Di att hon kommer att hålla fast vid den linjen.

”Det är viktigt att vi står upp för att Sverige ska vara ett öppet samhälle som håller ihop”, säger hon.

Situationen för de människor som nu flyr kriget i Syrien är akut. Anna Kinberg Batra blev starkt berörd av bilden på den lilla pojken som flöt i land på en strand i Turkiet.

”Den bilden tror jag ingen glömmer, det blir en historisk bild. Jag hoppas den har lett till att fler känner att det här berör oss. Det är människor av kött och blod som måste fly. Då måste vi hjälpas åt och ställa upp”, säger hon.

Öppna era hjärtan sa Fredrik Reinfeldt. Vad säger du?
”Att vi nog gör det. Inte minst efter den här bilden, som satte fart på olika hjälpsamlingar och upprop för öppenheten. Jag är väldigt stolt för att Sverige visar det.”

Industrimannen Marcus Storch gick i gårdagens Di till hårt angrepp mot näringslivets kontakter med SD och hävdar att det är moraliskt oförsvarbart att ha så nära förbindelser med partiet. Men Anna Kinberg Batra vill inte ge sig in i den infekterade diskussionen.

”Debatten om vilken organisation som kontaktar vilken riksdagsledamot vill jag inte gå in i. Det är en frihet man har i ett samhälle med yttrandefrihet och demokrati”, säger hon.

Enligt Anna Kinberg Batra går det inte att behandla SD som vilket parti som helst. Hon radar upp skäl som gör det omöjligt för M att göra sig beroende av SD. Hon hävdar att SD:s ekonomiska politik bygger på rena glädjekalkyler och ställer sig främmande till partiets ambition att lämna EU och minska invandringen med 90 procent.

”De har en orealistisk syn på invandringen som skulle försvaga Sverige”, säger hon.

Moderaterna har efter åtta år i regeringsställning kommit fram till att den gamla integrationspolitiken har misslyckats. Partiet har lagt fram en rad förslag – som skärpta försörjningskrav vid anhöriginvandring och tillfälliga uppehållstillstånd – som för flyktingpolitiken i en mer restriktiv riktning.

Men Anna Kinberg Batra slår ifrån sig kritiken att Moderaterna skulle anpassa sin politik till SD.

”Det Sverige behöver är stark och stabil ekonomisk politik och inte minst bättre svar på integrationsfrågan. Det har inte Sverigedemokraterna”, säger hon.

Moderaterna tappade många väljare till SD i valet förra året och opinionsmätningarna visar att tappet fortsätter. Men Anna Kinberg Batra gör klart att det enda sättet att byta ut regeringen Löfven på är att rösta på Moderaterna och alliansen, så att de borgerliga blir större än de rödgröna.

”Jag vill att vi ska bli största block av egen kraft och därmed kunna regera”, säger hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer