ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Kritiken mot Uvell hårdnar

  • IFRÅGASATT. Markus Uvell, Sverigechef på kommunikationsbyrån Kreab. Foto: Leif R Jansson

Efter Di:s avslöjande om Kreabs nära kontakter med SD skakar marken under Sverigechefen Markus Uvells fötter.
En tung ägarrepresentant bakom lobbyjätten vill nu att Markus Uvells personliga kontakter med partiet utreds grundligt.

Di:s granskning av näringslivets allt tätare kontakter med Sverigedemokraterna har lett till starka reaktioner.

På fredagen gick näringslivsnestorn Marcus Storch ut och fördömde de nära förbindelserna med partiet.

Di:s granskning har visat att Kreab, med Peje Emilsson som storägare, har haft en huvudroll i den framgångsrika lobbyingen mot SD. Byråns Sverigechef Markus Uvell har byggt upp en nära kontakt med flera partitoppar.

”Vi umgås även halvt privat”, sa SD-riksdagsledamoten Linus Bylund, som även är partiledaren Jimmie Åkessons högra hand.

De privata kontakterna, som bland annat har bestått av middagar och öldrickande, har bekräftats av en rad personer. Markus Uvell skrev också följande på mikrobloggen Twitter klockan halv ett på natten den 5 juni i år:

”Är nöjd, glad och eventuellt en liten, liten smula onykter efter middag etc med den eviga Linus Bylund, vi har fått många viktiga insikter!”

Klas Eklund, styrelseledamot i ägarbolaget Magnora, där Kreab, Kunskapsskolan och flera av Peje Emilssons andra bolag ligger, tycker att kontakterna ska utredas.

”Di har gett sin bild och Markus Uvell har svarat. Nu får Kreab reda ut vad som har hänt. Om det har varit privata kontakter eller om han har agerat på Kreabs vägnar. Samtidigt är det svårt att skilja de här hattarna åt”, säger Klas Eklund.

”Mediebilden som kommit fram är problematisk”, fortsätter han.

Ägarbolagets styrelse ska nu diskutera Markus Uvells agerande.

”Det här är i första hand en sak för Kreabs styrelse att hantera, sedan får det gå vidare till vår styrelse”, säger han.

Peje Emilsson är upprörd när Di ringer för en kommentar. Enligt honom har Klas Eklund inte alls sagt att Markus Uvells agerande ska utredas.

”Kom inte och gör en glidning nu”, säger Peje Emilsson.

Hur ser du på att Markus Uvell har haft personliga kontakter med SD-toppar?
”Är det en personlig kontakt om du äter en middag eller lunch eller dricker en öl? Markus utnyttjas av er och Sverigedemokraterna”, säger han.

Hur ser du på kritiken från Marcus Storch att det är moraliskt oförsvarbart att ha dessa kontakter med ett parti som SD?
”Nej, jag tycker inte så. Jag har respekt för att man kan tycka så. Men jag tycker du ska fråga Stefan Löfven varför han har bjudit in Sverigedemokraterna i energikommissionen? Hur kommer det sig att de har dessa kontakter?”

Tyck till