ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

”Vi pratar med alla riksdagspartierna”

  • ÖPPENHET. Capios vd, Thomas Berglund, menar att samtalen med SD inte legitimerar partiets politik. ”Väljarna ger legitimitet, inte vi”, säger han. Foto: Jack Mikrut

Det är naturligt att tala med alla riksdagspartier. Det anser Thomas Berglund, vd för sjukvårdsföretaget Capio.
Han tar samtidigt avstånd från Sverigedemokraternas invandringspolitik och berättar att han som ung hjälpte flyktingar att komma till Sverige.

Som Di har avslöjat var hotet om vinstbegränsningar i välfärden, som regeringen och Vänsterpartiet gjorde upp om förra hösten, en anledning till att Svenskt Näringsliv och arbetsgivarorganisationer som Vårdföretagarna uppvaktat Sverigedemokraterna. Lobbyarbetet lyckades, vågmästaren SD svängde i januari och meddelade att den skulle motsätta sig ett förslag i riksdagen som slår undan benen för den privata marknaden.

Näringslivets organisationer har fått kritik för att legitimera ett parti med bakgrund i vitmaktrörelsen.

Men stora välfärdsbolag som Di har varit i kontakt med försvarar agerandet: de har handlat om att säkra företagens överlevnad.

Thomas Berglund, vd för det nyligen börsnoterade sjukvårdsbolaget Capio, ser det som självklart att föra en diskussion med alla politiska partier.

”I vårt arbete använder vi oss inte av några informationskonsulter eller branschorganisationer, så jag kan bara prata för det Capio har gjort. Vi pratar med alla riksdagspartier. Det finns ett antal partier som är invalda i riksdagen och då får man respektera väljarnas beslut.”

”Det vi framför allt pratar om är sjukvårdens innehåll. Det är ju där den verkliga krisen finns med köer och brist på kontinuitet. Hur får man resurserna att räcka till? Av alla partiledare är Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt den enda som inte har velat träffa oss”, säger han.

Vd:n understryker att han under sitt första möte med SD-politiker tydliggjort att han inte delar partiets syn på invandringsfrågor.

”I min ungdom hjälpte jag flyktingar att komma till Sverige. Jag känner starkt för de här frågorna. Jag ville vara tydlig på den punkten.”

Hur ser du på kritikerna som anser att du med dina möten bidrar till att legitimera ett parti sprunget ur vitmaktrörelsen?
”Det varken ökar eller minskar legitimiteten. Legitimiteten kommer från väljarna. SD har bara vuxit sig större genom att alla sagt att de inte accepterar dem. Att frysa ut dem har varit en katastrofal strategi för de övriga partierna.”

”Om SD i min mening har tokiga uppfattningar om flyktingar kan de ha bra uppfattningar om annat. Jag kanske är en naiv person som tror på samtalet och att man kan diskutera värderingar, fakta och åsikter. Det är grunden för ett öppet samhälle. Det kräver respekt för alla och från alla”, fortsätter han.

Thomas Berglund hjälpte flyktingar att komma till Sverige i slutet av 1970-talet. Han deltog i en grupp som hjälpte assyriska flyktingar att gömma sig och få juridisk hjälp. Han minns särskilt hur han tillsammans med en kamrat seglade från Köpenhamn till Helsingborg. Ombord på den lilla segelbåten hade de en kvinna med sin dotter och en äldre man.

”Jag har undrat hur det gick för mamman och bebisen”, säger han och förklarar att han vänt sig till den syrianska ortodoxa församlingen i Landskrona med sin undran.

Vårdbolagsvd:n skulle önska att fler svenskar i dag öppnade sina hem och att flyktingmottagandet blir bättre.

”Integrationen skulle gå fortare om alla stora hus som står halvtomma användes lite mer.”

”Det är bristen på en effektiv och konkret politik som skapat den nuvarande politiska situationen. Det är inte acceptabelt att det tar många år innan människor kan jobba och göra rätt för sig.”

Tyck till